file Nederland

Verkeer in Nederland

file NederlandHet verkeer wordt steeds drukker. Het wordt steeds beter opletten als je aan het verkeer deel gaat nemen. Wat zijn verkeersdeelnemers en waar let je als kind op in het verkeer? Deze en andere onderwerpen worden in dit artikel over verkeer behandeld.

Verkeer, algemeen

Als men het woord verkeer gebruikt, bedoelt men meestal het wegverkeer. Het vervoer over de wegen,"het verplaatsen van mensen, dieren en/of goederen" over de wegen. Het vervoeren van goederen, mensen en/of dieren kan over het wegennet, maar ook door de lucht per vliegtuig, luchtverkeer en over het water, de scheepvaart.

Een andere betekenis van verkeer is het contact van mensen met elkaar die via bepaalde kanalen communiceren, communicatie met dataverkeer, telecommunicatie. Een moderne en snelle manier van contacten leggen, die nog lang niet aan het einde is van zijn ontwikkeling. Elke ontwikkeling, de handel, de industrie, de welvaart zijn hiermee gebaat. Er is een wereld open gegaan door deze mogelijkheden van verkeer.

Het verkeer over de weg, het wegverkeer

Nederland exporteert veel goederen naar het buitenland over de weg. Een goed wegennet is daarom uiterst belangrijk. Er wordt veel geld aan uitgegeven. Als je vaak op de Nederlandse wegen rijdt dan merk je hoe vaak er aan de weg gewerkt wordt en dat is dan letterlijk bedoeld.

 • Het verkeer op de wegen moet goed kunnen doorstromen, files kosten te veel geld voor de bedrijven en zijn slecht voor het milieu.
 • Wegwerkers werken daarom ook vaak 's nachts om het verkeer overdag zoveel mogelijk te ontzien of ze werken 's nachts door om het karwei zo snel mogelijk af te kunnen ronden. De veiligheid van de wegwerkers is vaak een gespreksonderwerp.
 • Het verkeer raast namelijk langs hen heen, zonder ook maar een klein beetje vaart te minderen. Er is sprake van asociaal gedrag door het verkeer op de weg.
 • Autowegen worden door het verkeer vaak als racebaan gebruikt. Maar ook in de bebouwde kom en op wegen waar een snelheid geldt van 60 km per uur gaat veel verkeer buiten haar boekje.
 • Als iedereen zich aan de regels zou houden dan was er minder frustratie in het verkeer en er gebeurden minder ongelukken. Het verkeer dient zich te houden aan de verkeersregels en verkeerstekens, denk aan verkeersborden, haaientanden, verkeerslichten, doorgetrokken strepen enz.

Wie of wat zijn verkeersdeelnemers?

Verkeersdeelnemers zijn voetgangers (ook skaters en mensen die skeeleren), fietsers, bromfietsers, mensen op een scooter, op de motor, de man of vrouw met paard en kar, automobilisten, de boer op de tractor, bus- taxi- en vrachtwagenchauffeurs, trambestuurders. Deze mensen dienen op de hoogte te zijn van de verkeersregels en verkeerstekens.

Wanneer mensen een rijbewijs hebben van een voertuig zullen ze behoorlijk goed op de hoogte zijn, maar ook voetgangers zijn verkeersdeelnemers en moeten zich volgens de verkeersregels gedragen, bijvoorbeeld niet door rood licht lopen. Voor kinderen en oudere mensen is het verkeer soms moeilijk te begrijpen. De vele verschillende rijbanen, doorgetrokken strepen of niet, de busbaan, er zijn veel nieuwe zaken bijgekomen en het verkeer is zoveel drukker en sneller geworden. Alles moet snel en als het even kan nog sneller.

Er is geen tijd om na te denken, alles gaat op de automatische piloot en vaak gaat dat goed, omdat er mensen zijn die veel ervaring hebben in het verkeer, maar soms gebeuren er ook tragische ongevallen die best voorkomen hadden kunnen worden als men even wat meer met elkaar rekening had gehouden. Verkeer is een geheel van vervoer van mensen over de weg die de regels opvolgen, maar het zou best een beetje meer een sociaal gebeuren mogen zijn, dat zou sommigen in het verkeer sieren.

Afleidingen in het verkeer

Veel ongevallen ontstaan door afleidingen in het verkeer. Deze afleidingen kunnen diverse zaken zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zeurende of ruziemakende kinderen op de achterbank, een telefoon die gaat, een sms die binnenkomt, opvallende reclameborden, bumperklever, als je een sigaret laat vallen, iets dat van het dashboardkastje afvalt, een ongeval, zweefvliegtuigen of ballonnen, in slaap vallen, een spin of wesp in de auto.

Al deze gebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat je wordt afgeleid van wat er op de weg gebeurt. Afleidingen in het verkeer zijn altijd aanwezig. De bestuurder moet echter de discipline op kunnen brengen om het verkeer als prioriteit te zien. Een seconde niet opletten kan desastreuze gevolgen hebben voor je en voor de rest van het verkeer.

Kind in het verkeer

Zie je een kind in het verkeer dan moet je er rekening mee houden dat het zonder meer de weg op kan lopen of fietsen.

 • Een kind in het verkeer kan een gevaar voor zichzelf, maar ook voor anderen zijn. Een kind reageert niet zoals een volwassene dat doet.
 • Een kind in het verkeer kan een afstand nog niet goed inschatten. Een kind dat pas sinds kort kan fietsen zal ook niet snel kunnen afstappen, of remmen als dat nodig mocht zijn. Al deze voorbeelden mogen er echter niet voor zorgen dat je een kind niet laat deelnemen aan het verkeer.
 • Laat je kind onder toezicht deelnemen aan het verkeer.
 • Jij als ouder of verzorger bent verantwoordelijk voor je kind ook in het verkeer. Hoe meer je kind met je op straat komt des te meer zal het leren wat deelnemen aan het verkeer betekent.
 • Dus breng je kind(eren) op de fiets naar school als dat enigszins mogelijk is in plaats van met de auto.
 • Ook te voet kan een kind onderweg veel leren. Het leert oversteken, goed uitkijken als het achter een stilstaande auto uitkomt, het leert de meeste veilige weg te kiezen om naar school te lopen enz.
 • Kind in het verkeer, het is en blijft opletten, maar laat je kind wel kennis maken met het verkeer.

Druk verkeer

Alles in het leven wordt drukker, ook het verkeer, op de weg, in de lucht, over het water. Druk verkeer wil zeggen dat iedereen extra alert moet zijn. En juist dat is zo moeilijk met al die afleidingen die er in het verkeer zijn. Druk verkeer heeft ook de ruimte nodig, het wegennet wordt steeds uitgebreid, nog een rijbaan erbij als het kan!

Druk verkeer zorgt voor files, ergernis en frustratie. Je kunt dit jezelf wellicht besparen door voor het openbaar vervoer te kiezen. Heerlijk met een boek of de laptop de trein instappen, nog even werken, wat mailtjes beantwoorden of gewoon even je ogen sluiten als je moe bent. Dat is allemaal mogelijk als je kiest voor reizen met de trein. Kijk eens hoeveel files jij in de trein voorbijgaat in het drukke verkeer op de snelweg. In Nederland zijn de wegen vol wordt weleens gezegd, maar kijk eens naar sommige andere landen waar het verkeer zigzag over de weg gaat en de brutaalste chauffeur altijd voorrang heeft (neemt)!  


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 2213x
Toegevoegd: 20-07-2016 18:04
Gewijzigd: 31-07-2016 21:29

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3717 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!