vrouw doet ademhalingsoefeningen liggend

Voorkom overspannenheid met ademhalingsoefeningen

vrouw doet ademhalingsoefeningen liggendHoe kan je overspannenheid voorkomen met ademhalingsoefeningen? Daar kom je op deze pagina achter. Want ben je veel gespannen, dan haal je vaak oppervlakkig adem via de borst.

Met een juiste ademhaling verminder je stress

Ademhalingsoefeningen doen is een bijzonder goede manier om te ontstressen. Wanneer je eenmaal de technieken onder controle hebt dan zal je merken dat de spanningen bijna letterlijk van je afglijden! Naast dat het je veel energie geeft, verlaag je hiermee ook je bloeddruk en zal je beter slapen. Kortom: Je leert te ontspannen en daardoor kan je overspannenheid voorkomen!

De noodzaak van ontspannen

Voor iedereen is ontspanning zoeken op zijn tijd goed maar als je het gevoel hebt dat je wel eens overspannen kan worden, dan is het belangrijk om dagelijks voldoende rustmomenten in te lassen en jezelf te verplichten om te ontstressen. Want alleen op die manier kan je meer stress in het leven aan.

Door geestelijk voldoende rustpauzes in te lassen kom je ook lichamelijk tot rust. Andersom geldt ook weer dat lichaamsbeweging helpt om stress flink te reduceren. Er worden dan namelijk stofjes in de hersenen aangemaakt die stresshormonen (adrenaline, cortisol en noradrenaline) verminderen.

Gevolgen van teveel stress

Het is erg belangrijk dat de constante aanmaak door het lichaam van stresshormonen een halt word toegeroepen. Want als je constant stress in je lijf hebt dan kan dit leiden tot lichamelijke problemen maar ook tot een depressie, een opgejaagd gevoel, agressie en uiteindelijk een burn-out. De lichamelijke symptomen als gevolg van chronische stress zijn vaak duidelijk aanwezig:

  • hoge bloeddruk (alleen merk je dat vaak niet)
  • hoofdpijn
  • snelle hartslag
  • ademhalingsproblemen (oppervlakkige ademhaling, hyperventilatie)

...en wanneer de stress maar blijft aanhouden raakt je lichaam uitgeput. Je krijgt te maken met oververmoeidheid. Je voelt je dan letterlijk opgebrand!

Een verkeerde ademhaling is vaak een voorbode van...

Een verkeerde ademhaling is vaak een voorbode van overspannenheid of een burn-out. Stress heeft zoveel negatieve invloed op het lichaam en wordt gezien als een belangrijke factor bij ademhalingsproblemen. Mensen met veel stress hebben meer moeite om op een normale, rustige wijze adem te halen. Bij chronische stress heeft men vaak een gespannen buik.

Kortademigheid, hyperventilatie en hartkloppingen 

Het ademen vanuit de buik is daarom lastiger waardoor men automatisch vanuit de borst gaat ademhalen. Dit is een geforceerde wijze van ademhalen en het gevolg daarvan is dat men last krijgt van kortademigheid, soms hyperventilatie en zelfs hartkloppingen. Meer informatie over hyperventilatie vind je hieronder. Vervolgens gaan we dieper in op ademhalingstechnieken waarmee je leert om te ontstressen en dus een overspannenheid kan voorkomen.

Hyperventilatie

Sommige mensen die te maken krijgen met acute stress krijgen last van hyperventilatie en vaak wordt dit voorafgegaan met een paniekaanval. Als gevolg van die paniekaanval zet het lichaam een soort beschermingsmechanisme in werking waardoor er een extreem snelle en oppervlakkige ademhaling ontstaat. We noemen dat hyperventilatie.

Stress? Burn-out klachten? Leer geconcentreerd ademhalen!

Heb je al langere tijd van stressklachten en voel jij je continu opgejaagd? Een beetje stress op zijn tijd is niet erg maar wanneer dit gedurende een langere periode aanhoud spreken we van chronische stress en dan ligt een burn-out op de loer. Leer daarvoor deze eenvoudige techniek waarmee jij je ademhaling en dus ook jezelf weer ontspant.

Diep inademen en rustig uitademen

Adem zo diep mogelijk in vanuit de buik en houd de adem 5 seconden vast. Vervolgens blaas je weer rustig (zonder druk/pressie) uit. Het uitademen mag gerust 7 tot 8 seconden in beslag nemen. Daarbij laat jij je schouders lekker hangen en neem je een ontspannen houding aan. Herhaal dit alles 4 tot 5 keer. Je zal merken dat jij je na deze ademhalingssessie al veel minder gestrest voelt.

Duizelig

Het kan zijn dat je na afloop wat duizelig bent. Dat is ook geen wonder aangezien je veel meer zuurstof hebt ingeademd dan normaal en je minder koolmonoxide in je bloed hebt. Koolmonoxide hoopt zich op in je longen bij een verkeerde, oppervlakkige ademhaling.

Vanuit je buik ademen

Een andere ontspannende ademhalingsoefening is het bewust vanuit je buik ademen. Veel mensen zijn het verleerd om vanuit de buik te ademen. Ga op een matras liggen of gewoon op de grond. Je benen houd je gestrekt en het liefst uit elkaar. Je armen leg je ontspannen naast je lijf. Doe vervolgens je ogen dicht en probeer even nergens aan te denken maar je focust je alleen op je ademhaling via de buik.

Laat rustig je buik omhoog komen en adem rustig en ontspannen weer uit. In het begin adem je misschien nog eens per ongeluk in via de borst. Dit voorkom je door een hand op je buik te leggen en je daarop te focussen. Je zal merken dat het je steeds beter lukt om op een ontspannen wijze vanuit de buik te ademen. Alleen dan vullen de longen zich met voldoende zuurstof. Een buikademhaling is voor het lichaam een teken dat het niet in een stresssituatie zit. Het lichaam maakt dan ook geen extra stresshormonen meer aan en je zal je na afloop dan ook veel meer ontspannen voelen!

Met ademhalingsoefeningen oefen je invloed uit op lichaamsfuncties

Wist je dat je met ademhalingsoefeningen veel meer doet dan alleen maar je geest tot rust brengen? Je oefent daarmee namelijk invloed uit op meerdere lichaamsfuncties. Deze lichaamsfuncties zijn onder andere je spierspanning, hersenactiviteit en je hartslag. Een rustige hartslag, minder hersenactiviteit en ontspannen spieren zorgen er voor dat je stress aanzienlijk vermindert! Je komt echt tot rust....

Overspannenheid leren voorkomen door overbelasting te vermijden

Natuurlijk zijn ademhalingsoefeningen één van de manieren om een overspannenheid te kunnen voorkomen. Het helpt je wel degelijk te ontstressen en het is een zeer ontspannende bezigheid. Maar zodra je last hebt van veel spanningen of misschien wel chronische stress ben je eigenlijk al te laat. Je hebt dan al teveel van je lichaam gevergd. Daarom: Vermijd overbelasting!

Dat kan je al bewerkstelligen door gewoon bepaalde taken aan anderen over te laten of los te laten. Neem zo nu en dan eens wat dagen vrij en ga er lekker op uit met je partner en kinderen of vrienden!  En neem vooral nooit teveel op de vork. Belangrijk is om gewoon te kunnen genieten van je werk en het leven. Ga onrustige factoren in je omgeving zo nodig uit de weg en leer te accepteren dat niemand perfect is. Ook jij niet. Stel daarom niet te hoge eisen aan jezelf en aan de omgeving.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 3428x
Toegevoegd: 02-02-2016 22:49
Gewijzigd: 05-02-2016 00:03

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3861 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!