Koud douchen

Koud douchen met de Wim Hof methode

Koud douchenKomt de naam Wim Hof je bekend voor? Deze Nederlander, ook wel bekend als 'The Iceman', heeft een hele speciale methode ontwikkeld die bestaat uit ademhalingstechnieken en koudetraining. Zodoende hebben we voor dit artikel ook als onderwerp gekozen: Koud douchen met de Wim Hof methode.

Wim Hof Methode in notendop

Zoals we al schreven bestaat de methode van Wim Hof uit ademhalingstechnieken en koudetraining. Met name de koudetraining is een interessant punt en de voordelen daarvan zijn legio wanneer je dit in het dagelijks leven toepast.

De gedachte achter koudetraining én ademhalingstechniek is dat je daarmee diep tot je innerlijke bewustzijn komt, door de confrontatie aan te gaan met kou. Door beide technieken gelijktijdig toe te passen, kan je zelfs je autonome zenuwstelsel beïnvloeden en aansturen en indirect je immuunsysteem.

Je weren tegen ziektes

Het centrale zenuwstelsel stuurt zowat alle processen in ons lichaam aan. Zo kan je deze zelf trainen, zodat je indirect je immuunsysteem aanstuurt. In de praktijk kan je daarmee bijvoorbeeld een opkomende griep, verkoudheid of andere besmetting met een virus te lijf gaan. Door ademhalingstechnieken te gebruiken zorg je ervoor dat je lichaam meer adrenaline aanmaakt en dit werkt als een soort antistof tegen indringers van buitenaf.

Schrijf je in voor de Wim Hof Methode

Je kan de methode van Wim Hof leren door de Online Video Training te volgen. Deze kan je volgen op de website van Wim Hof zijn academie, namelijk Innerfire. Ook kan je workshops volgen bij instructeurs bij jou in de buurt. Tijdens de methode leer je om alle technieken onder de knie te krijgen.

Koud douchen

Waarschijnlijk krijg je het bij voorbaat al koud als je ook maar denkt aan een koude douche. Koud douchen associëren de meesten dan ook met negatieve gevoelens. Vandaar dan ook Nederlandse uitdrukkingen zoals 'van een koude kermis thuiskomen' of 'dat voelt als een koude douche'? Wij begrijpen best dat koud douchen geen aanlokkelijk idee is. Toch went douchen op de koudste stand snel en zijn er veel voordelen!

Remedie tegen ziektes

Het is een remedie tegen allerlei aandoeningen en ziektes. Wie dagelijks een koude douche neemt, heeft zelfs een verminderde kans op depressies en testosteron tekort is aangetoond! Daarnaast voelen mensen zich veel energieker en fitter.

Koud douchen is van alle eeuwen!

In de oudheid maakte men al gebruik van koude. Zo trainden de Romeinen bijvoorbeeld al hun lichaam en geest door te baden in koud water. Dit ritueel zag je zelfs terug bij indianenstammen in het huidige Zuid-Amerika. De voornaamste reden was om mentale krachten los te maken bij henzelf.

De moderne mens is niet gewend te vechten

In tegenstelling tot de mensen die vele eeuwen voor ons leefden, is de moderne mens zo mogelijk gericht op comfort en warmte. De temperatuur hoeft buiten of binnen ook maar iets te dalen, of de winterjassen gaan aan en de kachel wordt opgestookt.

's Ochtends douchen we zo warm en lang mogelijk, overdag kleden we ons warm en 's avonds zetten we thuis de verwarming lekker hoog, om vervolgens in slaap te vallen onder een dikke deken. Niemand gaat de confrontatie me koude nog aan, terwijl de dag beginnen met een koude douche enorm veel voordelen oplevert. Al die voordelen bespreken we hieronder met je.

Koud douchen stimuleert aanmaak van adrenaline

Douche je koud, dan krijg je echt een kick tijdens het douchen. Het is een bijzondere ervaring. Het lichaam maakt extra adrenaline aan als reactie op het koude water. Daardoor wordt je vrolijk, opgewekt en op het euforische af! In je hersenen worden allerlei belangrijke stofjes aangemaakt. Daardoor verminderen depressies, somberheid. Dit dankzij het hormoon noradrenaline dat wordt aangemaakt.

Verbeterde bloedcirculatie

Een ander belangrijk voordeel van koud douchen is dat je lichaam, als reactie op..., de bloedvaten in je ledematen dichtknijpt. Daardoor stijgt de bloeddruk tijdelijk en wordt het bloed letterlijk door de aderen gestuwd. Alle belangrijke organen krijgen een zuurstof boost. Zelfs de diepste cellen in je lichaam worden optimaal gevoed.

Meer zuurstof naar de hersenen

Tijdens en ook na een koude douche voel jij je veel alerter. Dit is mede dankzij de adrenaline die extra is vrijgekomen maar ook omdat er meer bloed naar je hersenen wordt getransporteerd. Die verbeterde bloedcirculatie is niet tijdelijk... Integendeel! Je traint je complete bloedvatenstelsel en je bloedvaten worden sterker en elastischer. Hier heb je de hele dag profijt van. Je zal bijvoorbeeld merken dat je hartslag in rust lager wordt.

Gezondere huid en haar

Wist je dat warm water oliën die van nature aanwezig zijn op je huid wegspoelt? Je huid doet er uren over om zichzelf weer te herstellen. Vele huidproblemen zijn dan ook te wijten aan warm douchen. Douche je koud, dan spoel je belangrijke huidvetten niet van je huid.

Daarnaast stimuleert een koude douche ook de doorbloeding van de huid. Probeer het zelf maar eens enkele weken uit! Je merkt al snel dat je een gezondere rode blos op je wangen krijgt en dat je hoofdhuid veel steviger aanvoelt.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 3922x
Toegevoegd: 12-12-2015 21:47
Gewijzigd: 16-12-2015 15:36

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3421 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!