De mogelijkheden van alternatieve geneeswijze

De mogelijkheden van alternatieve geneeswijze

De mogelijkheden van alternatieve geneeswijzeSteeds meer mensen kiezen voor de alternatieve geneeswijze. Maar wat zijn de mogelijkheden binnen deze geneeswijze? In dit artikel geven we je meer informatie over de mogelijkheden met alternatieve geneeswijze.

Alternatieve geneeswijze zorgverzekering

Omdat het gebruik van alternatieve geneeswijze steeds vaker voorkomt verzekeren de meeste mensen zich hiervoor, je moet je dan aanvullend laten verzekeren. Ben je van plan om alternatieve geneeswijze toe te laten passen is het verstandig dat je eerst contact opneemt met je zorgverzekeraar, hiermee kun je voorkomen dat je achteraf een rekening ontvangt.

Alternatieve geneeswijze – acupunctuur

Acupunctuur kun je zien als een alternatieve geneeswijze. Acupunctuur is een geneeswijze die oorspronkelijk in het Oosten wordt toegepast, bij deze alternatieve geneeswijze worden kleine naaldjes geplaatst op bepaalde punten van je lichaam. Het is belangrijk dat de punten waar ze de naaldjes plaatsen de energiebanen zijn die door je lichaam lopen. Al deze energiebanen staan in contact met je organen, prik je hier naaldjes in dan kan de energiebalans worden beïnvloed, als dit goed gebeurt zullen de klachten snel verminderen. Je hebt mensen die deze alternatieve geneeswijze toe laten passen als ze zich niet lekker voelen, of als ze uit balans zijn. Ben je al eens ergens voor behandeld? En heeft het je niets opgeleverd dan kun je altijd nog acupunctuur proberen. Heb je na een behandeling in een ziekenhuis nog ernstige klachten, pijn die niet weggaat ook dan kan het gebruik van acupunctuur een oplossing zijn. Als je acupunctuur toe wilt passen als alternatieve geneeswijze dan kun je dit in principe doen bij alle klachten en aandoeningen.

Alternatieve geneeswijze – Antroposoof

Wil je naar een antroposoof, dan kun je ook dit beschouwen als een soort van alternatieve geneeswijze. Antroposofie kun je zien als een alternatieve geneeswijze waar men er vanuit gaat dat je lichaam uit verschillende lagen bestaat.

  • Bij de antroposofische geneeskunde gaan ze er van uit dat je lichaam bestaat uit vier lagen, het fysieke lichaam kun je zien als eerste laag. De eerste laag van je lichaam is de laag die iedereen gewoon kan zien, men kan je lengte zien maar ook je huidskleur.
  • Als tweede laag wordt bij de alternatieve geneeswijze antroposofie het levenslichaam aangehouden, deze laag is de laag die aangeeft wat er van binnen gebeurt, dat je dus niet van buitenaf kunt zien. Je kunt als tweede laag bijvoorbeeld de celverdeling en de erfelijkheid niet zien.
  • Bij antroposofie als alternatieve geneeswijze heb je ook nog een derde laag, dit is dan je ziel. De derde laag kun je zien als de laag van je ziel, hier zitten al je emoties zoals geluk, verdriet, angst enz. Dan wordt er bij antroposofie ook nog een vierde laag gebruikt als dit als alternatieve geneeswijze wordt toegepast, over deze laag beschikt alleen maar een mens omdat het de geestelijke kern is.
  • Als je over de vierde laag spreekt bij antroposofie dan heb je het over de gedachten van de mens, maar ook over de dromen en de idealen. Als je antroposofie wilt toepassen als alternatieve geneeswijze dan wordt er vooral gekeken hoe de balans is tussen deze vier lagen, evenwicht (alles dient met elkaar in balans te zijn) kun je namelijk zien als heel belangrijk voor een goede gezondheid.

De geneesmiddelen die je in moet nemen als je antroposofie toepast komen allemaal uit de natuur, deze geneesmiddelen zorgen ervoor dat je minder klachten krijgt. Deze geneesmiddelen lijken op homeopathische geneesmiddelen maar omdat de concentratie van natuurlijke stoffen hoger is kun je wel merken dat deze medicijnen een sterker effect op je hebben. Antroposofie als alternatieve geneeswijze wordt toegepast als je last hebt van psychische klachten maar het kan ook bij lichamelijke klachten zijn.

Alternatieve geneeswijze – Chiropractor

Wat je ook steeds vaker voor ziet komen is dat patiënten die last hebben van de rug of nek kiezen voor chiropractie als alternatieve geneeswijze. Vaak is het zo als je klachten krijgt die met het zenuwstelsel of de wervelkolom te maken hebben je dit kunt laten behandelen bij een chiropractor. Heb je last van je wervelkolom dan kan dit je zenuwstel beïnvloeden. Het woord blokkades kom je in deze context vaak tegen.Blokkades veroorzaken meerdere klachten. Heb je gekozen voor een chiropractie als alternatieve geneeswijze dan zal de chiropractor proberen de blokkades te vinden en te behandelen. Iemand die naar een chiropractor gaat heeft meestal last van hernia, artrose, een whiplash maar je kunt ook een afwijking in je wervelkolom hebben. Heb je last van migraine of tintelingen in je armen en benen dan kun je kiezen, als alternatieve geneeswijze, voor een behandeling door een chiropractor.

Alternatieve geneeswijze – Homeopathie

Wanneer je homeopathie zou willen toepassen dan kun je dit ook onder brengen bij alternatieve geneeswijzen. Wil je homeopathie toepassen dan wordt je lichaam op een natuurlijke wijze gestimuleerd. Eigenlijk kun je wel stellen dat iedereen van nature een herstellend vermogen heeft, als je gezond bent zal je lichaam altijd bezig zijn dit gezond te houden. Dit kun je zien als een natuurlijke gebeurtenis tot dat je klachten gaat krijgen zul je hier weinig van merken. Zo gauw als je ergens klachten gaat krijgen kun je merken dat je lichaam moeite moet doen om te herstellen. Als het zover is dan zou je homeopathie toe kunnen passen als alternatieve geneeswijze. Homeopathie zal het zelfgenezend vermogen van je lichaam stimuleren.

Door homeopathie toe te passen als alternatieve geneeswijze zal de genezing sneller op gang komen en de klachten zullen op natuurlijke wijze verdwijnen. De meeste mensen die homeopathie toepassen als alternatieve genezing hebben hierna geen last van bijwerkingen. Homeopathie als alternatieve geneeswijze kun je op twee verschillende manieren toepassen, je hebt de klassieke manier en je hebt de klinische manier.

Klassieke homeopathie

Als je voor de klassieke manier hebt gekozen dan kijkt de behandelaar niet alleen naar je lichamelijke klachten, maar hij kijkt ook naar de emotionele en mentale klachten. Als de behandelaar de klassieke behandeling toepast kan hij op deze manier zoeken naar de geneesmiddelen die je dan nodig mocht hebben. Is het zo dat de behandelaar de klinische behandeling van homeopathie bij je gaat toepassen dan zullen de geneesmiddelen die je moet gaan gebruiken alleen worden voorgeschreven op basis van de klachten die je hebt. Wordt er als alternatieve geneeswijzen gekozen voor homeopathie en je moet hiervoor medicijnen innemen dan zullen deze medicijnen over het algemeen uit een samenstelling van planten bestaan. Het kan ook zo zijn dat je homeopathische geneesmiddelen samen met medicijnen van een arts in moet nemen.

Alternatieve geneeswijze – Manuele therapie

Ook het toepassen van manuele therapie kun je zien als een deel van een alternatieve geneeswijze. Meestal is het zo als je deze manier van alternatieve geneeswijze toe laat passen dat je last hebt van je wervelkolom, je spieren, je gewrichten en armen en benen. Heb je hier last van dan kun je er voor kiezen om naar een manuele arts te gaan. Als je gebruik gaat maken van manuele geneeskunde als vorm van alternatieve geneeswijze dan zal dit meestal gericht zijn op de gewrichten, de meeste pijnklachten komen voort uit blokkering van de gewrichten. Een manuele arts zal je proberen te genezen door steeds kleine en snelle bewegingen toe te passen.

Wanneer je manuele geneeskunde als alternatieve geneeswijze laat toepassen zal de manuele arts altijd de oorzaak proberen te vinden. Dit doet hij om te voorkomen dat je in de toekomst de klachten terug zult krijgen. Heb je klachten aan bijvoorbeeld je pols, heup, voet, schouder of aan je rug dan kan manuele therapie als alternatieve geneeswijze een prima oplossing voor je zijn. Als je kiest voor een manuele arts voor het toepassen van manuele geneeskunde dan heb je gekozen voor een arts die een vervolgopleiding heeft gevolgd voor manuele geneeskunde. Een manuele arts kan een diagnose stellen maar hij kan je ook behandelen. Een manuele arts kan je ook adviseren en doorverwijzen. Word je behandeld door een manuele arts, dan valt dit onder manuele geneeskunde, dan valt het dus ook onder alternatieve geneeswijze. Ga je naar een manuele therapeut voor manuele geneeskunde dan is dit een fysiotherapeut die is gespecialiseerd in manuele therapie.

Alternatieve geneeswijze – Moermantherapie

De meest bekende alternatieve geneeswijze voor mensen met de diagnose kanker is Moermantherapie (het bekende Moermandieet). Deze therapie richt zich vooral op de voeding. De Moermantherapie is ontdekt door meneer Moerman, hij denkt, dat als je een bepaalde leefwijze aanhoudt dat je dan kunt genezen van kanker. Bij de toepassing van deze therapie als alternatieve geneeswijze wordt er vanuit gegaan dat je kanker kunt krijgen als je een ontsporing hebt in de stofwisseling. Heb je gebruik gemaakt van deze therapie en de stofwisseling is hersteld dan zou je ook genezen moeten zijn.

De Moermantherapie wordt verdeeld in twee delen, als je begint krijg je een speciale voedingswijze. Deze speciale voedingswijze zorgt ervoor dat je alleen maar stoffen binnenkrijgt die je helpen je gezondheid te verbeteren. Ben je zover dat je aan het tweede deel kunt beginnen dan moet je beginnen met het slikken van veel vitamines en mineralen. Wil je de Moermantherapie toe gaan passen als alternatieve geneeswijze dan kun je dit niet zelfstandig doen. Wil je het goed doen en het uiterste eruit halen dan kun je jezelf het beste laten begeleiden door een Moerman arts.

Alternatieve geneeswijze – Natuurgeneeswijze

Wat ook binnen de alternatieve geneeswijze valt is de natuurgeneeskunde. De natuurgeneeskunde is een verzamelnaam voor een aantal therapieën die vallen onder de alternatieve geneeswijzen. Deze alternatieve geneeswijze heeft als doel de weerstand van je lichaam te verhogen en daardoor de gezondheid te verbeteren. Ben je ziek of heb je klachten dan is natuurgeneeskunde als alternatieve geneeswijze hier zeker niet voor bedoeld. Natuurgeneeskunde wordt gebruikt om het zelfgenezend vermogen van je lichaam te verbeteren. De meeste lichamen van mensen zijn is staat om uit zichzelf beter te worden, alleen kan het zo zijn dat je wat extra hulp nodig hebt. Wil je als alternatieve geneeswijze natuurgeneeskunde toepassen dan wordt er in zijn geheel naar je gekeken, niet alleen naar de klachten of de ziekte die je hebt.

Verzekeren voor alternatieve geneeswijzen

Zo zijn er nog meer manieren van alternatieve geneeskunde die je toe zou kunnen passen. Ben je van plan om gebruik te gaan maken van alternatieve geneeskunde dan is je ziektekostenverzekering eventueel aanvullende ziektekostenverzekering van groot belang. De meeste alternatieve geneeswijzen vallen onder de aanvullende verzekering. Vraag de kostendekking eerst bij je verzekering na, om straks niet voor vervelende verrassingen te staan.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Ellen ten Lange
Aantal keer gelezen: 5581x
Toegevoegd: 29-07-2015 05:53
Gewijzigd: 22-08-2015 13:16

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!