Regressietherapie

Wat is regressietherapie?

RegressietherapieIn het leven hebben we allemaal verlangens en ideeën over de toekomst. Helaas is het niet altijd mogelijk om deze verlangens werkelijkheid te maken. Bijvoorbeeld als je graag een partner in je leven wil, maar deze maar niet kan vinden. Je kan hierdoor last krijgen van eenzaamheid. Het is belangrijk om je geest dan weer in balans te brengen. Dit kan je eventueel doen met regressietherapie.

Wat voor een soort therapie is het?

Eigenlijk is het een vrij jonge therapie die nog niet lang in Nederland bestaat. Volgens deze therapievorm is eigenlijk elk probleem dat je ervaart op te lossen. Het maakt niet uit of dit lichamelijk, geestelijk of emotioneel is. De meeste problemen die we ervaren komen uit het verleden volgens de gedachtegang achter de therapie. Bijvoorbeeld ervaringen die we opgedaan hebben, maar nog niet verwerkt. Met deze therapie kunnen we deze ervaringen opnieuw beleven en zo alsnog verwerken. Regressietherapie is een vorm van hypnotherapie. Bij deze therapie wordt je in een lichte trance gebracht om de ervaringen uit het verleden her te beleven. Het kan soms zelfs voorkomen dat een ervaring is opgedaan uit een vorig leven. Deze onderdrukte emoties worden naar boven gehaald en zo wordt er een reactie uitgelokt.

Een alternatief voor andere therapieën

Regressietherapie wordt gezien als een alternatief voor andere therapieën. Je hebt misschien regelmatig gesprekken gehad met psychiaters. Maar ondanks dat ze vele gesprekken met je gevoerd hebben lijkt het nog geen oplossing te bieden. Misschien komt dit omdat je zelf de oorsprong niet weet van je gedachtes. Je hebt geen flauw idee waarom je negatieve gedachtes hebt. Met regressietherapie gaan we doormiddel van trance terug naar het verleden. We kunnen zo de oorzaak vinden en erover praten. Door de blokkades te verwerken kan je de wereld beter begrijpen en komt je geest weer in balans.

Herbeleven van een trauma

Met regressietherapie is het mogelijk om een trauma uit het verleden her te beleven. Nadat je in trance gebracht bent zal de therapeut constant met je blijven praten. Je zal tijdens de trance de trauma’s uit het verleden herbeleven. Dit doe je soms met beelden en soms weet je het gewoon. Dit kan in het begin vreemd en beangstigend zijn. Dit is de reden dat je therapeut je constant bijstaat. De herbeleving is soms zo echt dat je het zelfs kan voelen. Samen werk je er met de therapeut aan om de trauma’s op een gezonde manier te verwerken. Overwerkte emoties in je onderbewustzijn worden zo verwerkt.

Moet je ergens in geloven voor regressietherapie?

Het zou goed kunnen dat als je dit allemaal doorleest je denkt aan films en series. Je hebt het idee dat je onder hypnose gehouden wordt en geen controle meer over je lichaam en gedachtes hebt. Of je hebt het idee dat dit voor jouw niet gaat werken omdat je er niet in gelooft. Dit maakt in principe helemaal niet uit voor regressietherapie. De therapeut kan echt iedereen in trance brengen en de beste manier om het te ervaren is door het te overkomen. Je merkt dat je er niet eens voor hoeft open te staan om jezelf met deze therapie te behandelen. Het enige wat je hoeft te doen is het een kans geven door erheen te gaan. De rest overkomt je vanzelf.


Voor wie is regressietherapie een optie?

Regressietherapie wordt vooral voorgeschreven bij psychische problemen. Bijvoorbeeld bij vage klachten die je zelf niet kan thuisbrengen. Of bij onbestemde gevoelens, angsten, fobieën, dwanggedachten en dwanghandelingen. Maar ook als je jezelf somber voelt of een burn-out ervaart. Relatie of seksuele problemen kunnen ook een reden zijn voor de therapie. Net als eetproblemen, overgewicht of het herstellen van een trauma. Maar ook als je last hebt van een verslaving kan regressietherapie een optie zijn.

Lichamelijke klachten en regressietherapie

In de meeste situaties zijn het vooral psychische klachten die behandeld worden met regressietherapie. Maar er kunnen soms ook lichamelijke klachten opgelost worden. Bijvoorbeeld als je telkens pijnklachten hebt maar er geen medische oorzaak voor gevonden kan worden. Of dat je regelmatig een korstje op je benen hebt die niet over lijkt te gaan. Het zou dan kunnen dat je lichaam niet meer in balans is. Hierdoor heeft je lichaam geen energie meer om te genezen. Regressietherapie kan dan uitkomst bieden om het zelfhelend vermogen van het lichaam te herstellen. Als reguliere medische behandeling geen uitkomst biedt kan deze behandeling zorg bieden. Een aantal klachten die we kunnen oplossen zijn: aangezichtspijnen, buikpijn, duizeligheid, erectiestoornissen, evenwichtsstoornissen, hartkloppingen, gewrichtspijn, darmproblemen, impotentie, jeuk, hoge bloeddruk, obesitas, tinnitus, pijn op de borst en andere onverklaarbare aandoeningen. Let op er moet wel geen medische reden voor gevonden zijn. Laat dit eerst onderzoeken door de arts voor je regressietherapie ondergaat.

Psychische klachten

De menselijke geest is onzichtbaar, maar kan ons leven ontzettend beïnvloeden. Je lichaam wordt hierin meegesleurd en je kan last krijgen van verschillende lichamelijke klachten. Je lichaam wordt er niet alleen in meegesleurd, maar ook je omgeving en partner. Eigenlijk is er altijd wel een oorzaak te vinden. Ergens in onze gedachten zit een blokkade waardoor we depressief raken of last krijgen van een burn-out, faalangst en geestelijke problemen. Het is belangrijk om deze blokkade te gaan zoeken en weg te halen. Regressietherapie is de ideale manier om dit te doen. Vooral als je het idee hebt dat je er zelf niet meer uitkomt en de gewone psychische hulp onvoldoende baad heeft. Als je bijvoorbeeld een lastige prater bent kan hypnotherapie ervoor zorgen dat je wel gaat praten en je lichaam de trauma’s uit je verleden gaat verwerken.

Hoe verloopt een sessie?

Als je naar de huisarts gaat weet je precies wat je kan verwachten. Dit is bij een regressietherapie natuurlijk anders. In eerste instantie maak je een afspraak voor een intakegesprek. Hierin wordt besproken waarom je in therapie gaat. Wat is de hulpvraag? Vervolgens wordt er een plan opgesteld en wordt er aangegeven hoeveel sessies er ongeveer nodig zijn. Een sessie zal anderhalf tot twee uur duren. Tijdens de sessie lig je op een bed of sofa en wordt je in trance gebracht. Dit is een lichte trance je bent dus nog wel bewust aanwezig en je hebt controle over je eigen lichaam. Verwar dit dus niet naar dingen die je in films en series gezien hebt. Je blijft dus bij bewustzijn, maar door de trance voel je jezelf rustiger en geconcentreerder. Tijdens de sessie zijn je ogen gesloten zodra je ze opent is de sessie meteen voorbij inclusief de trance. Je hebt hiervoor zelf de vrije wil. Door bepaalde vragen te stellen neemt de therapeut je mee terug in je onderbewustzijn. We gaan hierin op zoek naar de oorzaak van je problemen. Tijdens de sessies achterhalen we wat er in het verleden heeft afgespeeld. Tijdens de sessies herbeleef je een trauma opnieuw en krijg je de kans om dit te verwerken. Na afloop van de sessie wordt er een analyse gemaakt met wat er gebeurt is. Dit gebeurt pas na afloop van de trance. Vervolgens ben je een stapje dichterbij herstel.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 2587x
Toegevoegd: 04-07-2017 19:27
Gewijzigd: 24-07-2017 11:37

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3734 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!