oude vrouw met alzheimer

Alzheimer en voeding

oude vrouw met alzheimerWil je weten wat de relatie is tussen Alzheimer en voeding? Dan kan dit artikel je daar veel inzicht in geven. Er wordt gekeken welke voedingsstoffen er invloed op kunnen hebben en er wordt gekeken waar al wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan. Lees het artikel nu en kom meer te weten over de relatie van Alzheimer en voeding.

Ziekte van Alzheimer

Je kunt regelmatig wel ergens in een blad lezen over bepaalde stoffen die een gunstig effect kunnen hebben op het verloop van de ziekte van Alzheimer. Ook kun je dan meestal wel ergens lezen dat bepaalde voedingsmiddelen ook de kans op het krijgen van Alzheimer kunnen verkleinen. Je kunt  wel begrijpen dat hier zeker onderzoek naar gedaan zal worden. Je kunt tot op het moment nog steeds niet zeggen of het wel waar is dat bij het eten of drinken van bepaalde voedingsstoffen de kans op het krijgen van Alzheimer een positief effect hebben. Dit kan natuurlijk ook liggen aan het feit dat er nog niet genoeg onderzoek naar is gedaan. Het is dus nog steeds niet bewezen dat je Alzheimer kunt voorkomen als je bepaalde of extra voedingsstoffen gaat gebruiken. Interessant om te weten en zeker de moeite waard om te proberen. Omega 3 is bijvoorbeeld belangrijk.

Voedingsstoffen

Van de voedingstoffen waarover wordt gesproken om te voorkomen dat je Alzheimer krijgt is foliumzuur er een van.

 • Je kunt foliumzuur binnen krijgen door het eten van spruitjes, broccoli, boontjes, spinazie en volkorenbrood. Foliumzuur kan je beschermen tegen Alzheimer, omdat dit het aminozuur in het bloed verlaagt.
 • Er is een onderzoek gedaan en daaruit is gebleken dat er een verband bestaat tussen de hoogte van foliumzuur en de ziekte van Alzheimer. Uit een studie die is gedaan in Amerika is gebleken dat wanneer je voedingstoffen eet waar vitamine B in zit dit een afremmende werking heeft op Alzheimer.
 • Je kon onlangs in een bericht uit Engeland lezen dat door het eten van vitamine B3 wat je vindt in vlees, vis, bonen, graansoorten en aardappels de eiwitafzetting in de hersenen afneemt, dit is kenmerkend voor Alzheimer.

Omega 3 vetzuren

Als je aan stoffen denkt waar we allang mee bezig zijn om onze gezondheid te verbeteren zoals de omega-3-vetzuren dan is het allang bekend dat deze een belangrijke bijdrage leveren aan onze gezondheid. De 3-omega-vetzuren krijg je binnen als je vette vis, zalm of makreel eet. Je vindt ook in kiwi, walnoten en zalm de omega-3 vetzuren, volgens een Amerikaanse professor is het aan te raden om deze omega-3 vetzuren te eten, zodat de hersenen gezond blijven. Volgens deze professor helpt het niet als je alleen deze gezonde voedingsstoffen eet, je moet ook voldoende bewegen en rusten. Als je je eigen gezondheid wil verbeteren, kies dan ook voor Omega 3 vetzuren. Je kunt verschillende producten nuttigen om dit binnen te krijgen. Kom er achter wat het met jouw lichaam gaat doen.

Vitamine E en Alzheimer

Je kunt in verschillende bladen ook lezen dat er regelmatig onderzoek wordt gedaan naar de positieve effecten van vitamine E. Vitamine E vind je hoofdzakelijk in spinazie, boerenkool, amandelen en peper, de resultaten van dit onderzoek zijn erg tegenstrijdig. In 2014 is gebleken dat bij het geven van een hoge dosering vitamine E er een lichte tot matige afremming is van de ziekte van Alzheimer. Er werd geconstateerd dat het effect zelfs beter was dan wanneer je het medicijn memantine gebruikte. Het grote nadeel dat je nu wel krijgt is dat het teveel van het gebruik van vitamine E niet goed is voor je gezondheid. Ook was er een neuroloog die niet aan kon tonen dat het gebruik van vitamine E aantoonde dat het effect had op het voorkomen van dementie, deze vitamine was wel goed voor het brein en de gezondheid in zijn algemeen.

Rode wijn en Alzheimer

Er zijn onderzoeken gedaan naar het effect van het drinken van rode wijn. Het zou kunnen zijn dat als je rode wijn drinkt het risico op het krijgen van Alzheimer een stuk kleiner wordt.

 • In rode wijn vind je een stof die de hechting van schadelijke klompen eiwit aan de hersenen zou voorkomen, dit is wel één van de kenmerken van de ziekte van Alzheimer.
 • Als je een mediterrane eetgewoonte aanhoudt dan vermindert het risico dat je Alzheimer krijgt met de helft, volgens een aantal wetenschappers uit Amerika. Deze wetenschappers hebben een proef gedaan met 2300 mensen. Een deel van deze proefpersonen at Mediterraans, dus veel groenten, salades, fruit, vis, olijfolie, bijna geen zuivel en men dronk bijna geen alcohol.
 • Het resultaat van deze proef was dat je zag dat hoe beter de proefpersonen zich aan deze eetstijl hielden hoe meer het risico op het krijgen van Alzheimer verminderde.

Koffie en Alzheimer

Er zijn ook onderzoeken gedaan of het drinken van koffie invloed heeft op het krijgen van Alzheimer. Wil je volgens de geleerden een goed resultaat krijgen om door het drinken van koffie de kans op Alzheimer te verkleinen dan zou je minimaal vijf koppen koffie per dag moeten drinken. Als je nu alles bij elkaar op gaat tellen dan blijkt dus dat uit bijna alle onderzoeken nog steeds niet is gebleken dat wanneer je op je voeding let je een kleinere kans hebt om Alzheimer te krijgen.

Relatie Alzheimer en voeding

Tot op heden is er nog geen hard bewijs gevonden voor de werking van een voedingsmiddel of combinatie van voedingsmiddelen op Alzheimer. Er wordt nu een overzicht gegeven van voedingssupplementen die geen effect hebben op het verloop van dementie en of het voorkomen van dementie. Sommige voedingsstoffen blijken zelfs een negatief effect op de gezondheid te hebben:
Acetyl-L-carnitine en L-carnitine

 • Geen positief effect op mensen met dementie vastgesteld.
 • Geen bewijs voor positief effect op cognitie van gezonde mensen

B6 (vitamine)

 • Geen positief effect vastgesteld op cognitie van gezonde mensen

B12 (vitamine)      

 • Geen positief effect op mensen met dementie met lage vitamine B12 concentratie in bloed vastgesteld

DHEA,  Dehydroepiandrosteron  (hormoon)

 • Geen bewijs voor positief effect op cognitie van gezonde mensen.
 • Mogelijk negatieve effecten op het visuele geheugen.

DMEA  Dimethylaminoethanol              

 • Geen bewijs voor positief effect op mensen met dementie.
 • Recente studie toont geen effect.

E (vitamine)          

 • Geen positief effect op mensen met dementie
 • Geen positief effect vastgesteld op preventie van dementie
 • Gebruik van vitamine E voor dementie / preventie van dementie wordt afgeraden vanwege ernstige bijwerkingen en verhoogde kans op overlijden

Foliumzuur            

 • Geen positief effect vastgesteld op cognitie van gezonde mensen
 • Geen positief effect op mensen met dementie vastgesteld

Lecithine

 • Geen positief effect op mensen met dementie vastgesteld.

Omega 3 meervoudig  onverzadigde vetzuren     

 • Geen positief effect vastgesteld op preventie van dementie

Q10        

 • Geen bewijs voor positief effect op mensen met dementie

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 4614x
Toegevoegd: 08-02-2016 05:14
Gewijzigd: 27-03-2016 23:15

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!