Je kunt regelmatig wel ergens in een blad lezen over bepaalde stoffen die een gunstig effect kunnen hebben op het verloop van de ziekte van Alzheimer. Ook kun je dan meestal wel ergens lezen dat bepaalde voedingsmiddelen ook de kans op het krijgen van Alzheimer kunnen verkleinen. Je kunt wel begrijpen dat hier zeker onderzoek naar gedaan zal worden. Je kunt tot op het moment nog steeds niet zeggen of het wel waar is dat bij het eten of drinken van bepaalde voedingsstoffen de kans op het krijgen van Alzheimer een positief effect hebben. Dit kan natuurlijk ook liggen aan het feit dat er nog niet genoeg onderzoek naar is gedaan. Het is dus nog steeds niet bewezen dat je Alzheimer kunt voorkomen als je bepaalde of extra voedingsstoffen gaat gebruiken. Interessant om te weten en zeker de moeite waard om te proberen. Omega 3 is bijvoorbeeld belangrijk.
Van de voedingstoffen waarover wordt gesproken om te voorkomen dat je Alzheimer krijgt is foliumzuur er een van.
Als je aan stoffen denkt waar we allang mee bezig zijn om onze gezondheid te verbeteren zoals de omega-3-vetzuren dan is het allang bekend dat deze een belangrijke bijdrage leveren aan onze gezondheid. De 3-omega-vetzuren krijg je binnen als je vette vis, zalm of makreel eet. Je vindt ook in kiwi, walnoten en zalm de omega-3 vetzuren, volgens een Amerikaanse professor is het aan te raden om deze omega-3 vetzuren te eten, zodat de hersenen gezond blijven. Volgens deze professor helpt het niet als je alleen deze gezonde voedingsstoffen eet, je moet ook voldoende bewegen en rusten. Als je je eigen gezondheid wil verbeteren, kies dan ook voor Omega 3 vetzuren. Je kunt verschillende producten nuttigen om dit binnen te krijgen. Kom er achter wat het met jouw lichaam gaat doen.
Je kunt in verschillende bladen ook lezen dat er regelmatig onderzoek wordt gedaan naar de positieve effecten van vitamine E. Vitamine E vind je hoofdzakelijk in spinazie, boerenkool, amandelen en peper, de resultaten van dit onderzoek zijn erg tegenstrijdig. In 2014 is gebleken dat bij het geven van een hoge dosering vitamine E er een lichte tot matige afremming is van de ziekte van Alzheimer. Er werd geconstateerd dat het effect zelfs beter was dan wanneer je het medicijn memantine gebruikte. Het grote nadeel dat je nu wel krijgt is dat het teveel van het gebruik van vitamine E niet goed is voor je gezondheid. Ook was er een neuroloog die niet aan kon tonen dat het gebruik van vitamine E aantoonde dat het effect had op het voorkomen van dementie, deze vitamine was wel goed voor het brein en de gezondheid in zijn algemeen.
Er zijn onderzoeken gedaan naar het effect van het drinken van rode wijn. Het zou kunnen zijn dat als je rode wijn drinkt het risico op het krijgen van Alzheimer een stuk kleiner wordt.
Er zijn ook onderzoeken gedaan of het drinken van koffie invloed heeft op het krijgen van Alzheimer. Wil je volgens de geleerden een goed resultaat krijgen om door het drinken van koffie de kans op Alzheimer te verkleinen dan zou je minimaal vijf koppen koffie per dag moeten drinken. Als je nu alles bij elkaar op gaat tellen dan blijkt dus dat uit bijna alle onderzoeken nog steeds niet is gebleken dat wanneer je op je voeding let je een kleinere kans hebt om Alzheimer te krijgen.
Tot op heden is er nog geen hard bewijs gevonden voor de werking van een voedingsmiddel of combinatie van voedingsmiddelen op Alzheimer. Er wordt nu een overzicht gegeven van voedingssupplementen die geen effect hebben op het verloop van dementie en of het voorkomen van dementie. Sommige voedingsstoffen blijken zelfs een negatief effect op de gezondheid te hebben:
Acetyl-L-carnitine en L-carnitine
B6 (vitamine)
B12 (vitamine)
DHEA, Dehydroepiandrosteron (hormoon)
DMEA Dimethylaminoethanol
E (vitamine)
Foliumzuur
Lecithine
Omega 3 meervoudig onverzadigde vetzuren
Q10