Osteopathie

Wat is osteopathie?

OsteopathieOsteopathie behoort tot de alternatieve geneeswijze. De geneeswijze is veilig en richt zich op het herstel van beweging van het lichaam. Door pijn kan je lichaam niet meer goed bewegen. Met een osteopathie behandeling wordt je beweging weer hersteld. Je lichaam kan zo weer optimaal functioneren en de pijn zal hierdoor afnemen. Hierdoor voelt een behandeling vaak als een hele verlichting!

Behandeling van drie systemen

Osteopathie richt zich op de behandeling van drie verschillende systemen. Het bewegingsapparaat, orgaansysteem en het craniosacrale systeem. Met het bewgingsapparaat worden je botten, gewrichten en spieren bedoelt. Bij het orgaansysteem gaat het om alle organen inclusief omringende vliezen, bloedvaten en lymfestelsel. Het craniosacrale systeem bevat je schedel, wervelkolom, ruggenmergvliezen en hersenvocht. De osteopaat zal onderzoek doen naar de oorzaak van je klachten om te bepalen welk systeem gebruikt dient te worden. Alle drie de verschillende gebieden zullen onderzocht worden voor een diagnose en behandeling.

Osteopathie voor verschillende klachten voor volwassenen

De klachten die behandeld kunnen worden met osteopathie lopen vrij uiteen. Het zijn vaak chronische klachten die maar aan blijven houden. Meestal komen patiënten met rug, nekklachten, sportblessures, hoofdpijn, whiplash, oorsuizen, buikpijn, problemen met de darmen of uitstralingspijn naar de osteopaat. In de meeste situaties kan osteopathie verlichting bieden. Met de behandeling kunnen blokkades in het lichaam weggenomen worden. Het is vooral een oplossing als andere geneesmethodes niet werken.

Osteopathie voor kinderen en baby’s

Osteopathie kan ook ingezet worden bij problemen bij kinderen en baby’s. Bijvoorbeeld als je kindje onverklaarbare buikpijn heeft en er geen oorzaak gevonden kan worden. Maar er zijn ook baby’s met klachten. Helaas kan een baby zelf niet aangeven wat de klachten zijn. Als je baby veel huilt, onrustig is en slaapproblemen heeft kan osteopathie een hulpmiddel zijn. Vaak ligt de oorzaak van de pijn bij een onprettige bevalling. Bijvoorbeeld als je baby te snel geboren is of met een verlostang gehaald is. Een baby kan hierdoor tal van klachten oplopen. Met zachte aangepaste manuele technieken kan de balans in het lichaam van je baby hersteld worden.

Osteopathie voor sporters

Als je regelmatig sport kan je last krijgen van blessures. Dit is vervelend want sporten is een gezonde vrijetijdsbesteding. Het zorgt ervoor dat onze lichaam in conditie blijft, maar door sportblessures heb je er al snel geen zin meer in. Met de juiste begeleiding kan je weer gaan opbouwen en sneller van een blessure herstellen. Je kan met wat hulp er ook voor zorgen dat blessures in de toekomst misschien voorkomen worden. Een osteopaat kan sporters helpen om hun lichaam weer in balans te krijgen.

Osteopathie tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap zijn er verschillende veranderingen in het lichaam gaande. Er wordt ook veel verwacht van je lichaam. Eén van de veelvoorkomende klachten tijdens een zwangerschap is bekkenpijn en hoofdpijn. Een osteopaat kan je helpen om deze klachten te verminderen of te verhelpen. Na de geboorte van je kindje kan je ook bij de oesteopaat terecht. Je kan hierbij helpen om je lichaam weer terug in balans te brengen en klachten van de bevalling te verminderen.


Intake gesprek voor een behandeling

Voordat een behandeling kan starten krijg je eerst een intake gesprek. Dit begint met een vraaggesprek waarbij je een gesprek voert over je klachten en je algemeen gezondheid. Voor de osteopaat is dit een methode om een beeld te krijgen van je klachten en de oorzaak. Na het gesprek zal de oesteopaat een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Er wordt gekeken wat in het lichaam de pijn precies veroorzaakt. Een osteopaat is geen kwakzalver, maar is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Het is een opleiding van 5 jaar waardoor de therapeut weet wat hij doet. Aan de hand van het vraaggesprek en het lichamelijk onderzoek zal er een oorzaak gevonden worden. De osteopaat stelt vervolgens een behandelplan op om het probleem aan te pakken.

De behandeling

Er zijn twee behandelmethodes mogelijk binnen de osteopathie. De therapeut kan je lichaam behandelen met mobiliseren of manipuleren. Bij mobiliseren worden er zachte manuele technieken gebruikt om de bewegelijkheid te herstellen. Bij manipuleren is het doel hetzelfde, maar wordt doormiddel van kraken de mobiliteit hersteld. Bij manipulatie wordt er vooral gericht op alleen de gewrichten in het lichaam. Bij deze behandeling kan je een knappend geluid horen. Dit is niets om je zorgen over te maken. Het is het gevolg van gasbellen die vrijkomen bij het kraken. Bij de behandeling wordt je gezondheid altijd nauwlettend in de gaten gehouden. Als de osteopaat het idee heeft dat je beter af bent met een andere behandeling dan wordt je teruggestuurd naar de huisarts.

Waaruit bestaat de behandeling?

Osteopathie wordt voornamelijk uitgevoerd met de handen. Er worden speciale corrigerende handgrepen uitgevoerd terwijl de patiënt ontspannen op de bank ligt. De osteopaat zal niet alleen de plek van de pijn aanraken, maar ook het gebied eromheen. Door op een bepaalde manier de drukpunten aan te raken zal er extra bloedtoevoer naar de plekken gaan. Dit zal ervoor zorgen dat blokkades weggehaald worden en het lichaam zelf hersteld. Door de behandeling krijgt de osteopaat ook een beter beeld van de bewegelijkheid van het lichaam. Hierdoor krijgt de oesteopaat een idee hoe dit het beste behandeld kan worden.

Hoeveel consulten zijn er nodig?

Het is afhankelijk van het soort klachten dat je hebt. Vooral bij chronische pijnklachten kan het langer duren voordat je verbetering merkt of je klachten verdwijnen. Meestal gaat het om meerdere consulten verspreid over een aantal weken. Gemiddeld zijn er in totaal 4 tot 6 behandelingen nodig. De meeste patiënten merken pas na de 3e behandeling verbetering in hun klachten. Acute klachten kunnen vaak al na 1 consult verholpen worden. Soms moeten er nog wel 2 consulten volgen om de klachten weg te laten blijven. Meestal merk je dan een paar dagen na de behandeling verbetering. De consulten zijn er ook op gericht dat je in de toekomst geen klachten meer krijgt. Met een aantal tips en adviezen kan je de klachten in de toekomst voorkomen.

Vergoeding voor de consulten

Osteopathie valt officieel onder de alternatieve geneeswijze. Je bent hier meestal niet standaard voor verzekert. Als je een aanvullende zorgverzekering hebt kan osteopathie hieronder vallen. Het is belangrijk om hiervoor je polis na te kijken. Een deel van de kosten wordt dan vergoed, maar er zijn ook verzekeraars die de kosten volledig vergoeden. Als je aanvullend verzekert bent hoef je geen eigen risico te betalen voor de consulten. Informeer gerust bij je zorgverzekering of de behandeling vergoed wordt. De kans is aanwezig dat osteopathie gedekt wordt door je zorgverzekering.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 3295x
Toegevoegd: 04-07-2017 19:30
Gewijzigd: 23-07-2017 17:15

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3846 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!