Ontdek de wijsheid die Dokter Bach uit de natuur haalde

Ontdek de wijsheid die Dokter Bach uit de natuur haalde

Ontdek de wijsheid die Dokter Bach uit de natuur haaldeBach bloesem therapie is een intrigerende alternatieve therapie die zich richt op emoties, die vaak over het hoofd worden gezien in therapieën en geneeswijzen.

Helende natuur

Steeds meer mensen ontdekken de helende en rustgevende werking die de natuur op ons kan hebben. Tijdens de coronapandemie kwam dat in een stroomversnelling, toen mensen begonnen te hunkeren naar boswandelingen, de zon op je gezicht en de geur van bloemen in je neusgaten. Bosbaden, retraites en andere vormen van jezelf onderdompelen in de natuur worden snel populairder. 

Bovendien zijn er dus veel medicijnen gebaseerd op de natuur. Voordat de geneesmiddelenbranche bestond, kauwden mensen al op bepaalde boomschorsen tegen pijn of andere ongemakken. En daarmee biedt de natuur dus zowel ondersteuning voor je gemoedstoestand, als voor je lichaam.  

Die helende werking op je gemoed en emoties zie je nergens zo goed terug als in de Bach bloesem therapie. Waarschijnlijk de enige therapie die zich volledig richt op een vaak vergeten onderdeel van de holistische mens: je emotionele gezondheid en de impact die dit kan hebben op de rest van jezelf. 

Natuur voor emotionele veerkracht

Bach bloesem therapie is dan ook gebaseerd op het zelf ervaren van de heilzame kracht van de natuur. Deze methode werd ontwikkelde door de Britse arts, bacterioloog en homeopaat Edward Bach (1886 - 1936). In het begin van zijn carrière ontwikkelde Bach verschillende vaccins. Later trok hij naar het platteland om zich te specialiseren in natuurlijke remedies. Vanaf 1928 tot zijn dood in 1936 hield hij zich bezig met het opsporen van bloemen en planten met een heilzame werking. 

Waar Bach vooral naar op zoek was, was een manier om mensen te helpen hun emoties te helen en beter in evenwicht te brengen. Hij was er namelijk van overtuigd dat daarmee ook veel lichamelijk ongemak kon worden voorkomen, omdat emoties uit balans vaak doorwerken op een menselijk lichaam. Daarmee hoopte hij veel mensen te kunnen helpen om te voorkomen dat ze ziek zouden worden. Een grote voorloper dus van de preventieve aanpak waar je tegenwoordig steeds meer naar verwezen hoort worden. 

Dr. Bach bouwde zijn therapie op 38 verschillende soorten bloesems, elk met zijn eigen speciale kracht. Denk aan wilde planten en bomen die recht uit de natuur komen. Deze bloesems hebben volgens de therapie de potentie om emotionele balans te herstellen. Bach zag de natuur als een soort cadeau, en met deze bloesems wilde hij ons helpen om weer in harmonie te komen met onszelf.

Wat zijn Bach bloesems nou precies?

Bach bloesems zoals die in deze therapievorm worden gebruikt, zijn extracten van planten en bloemen. Hiervoor worden delen van de plant of bloem geweekt in bronwater, om er als het ware de energie en essentie uit te halen. Daarna worden ze in flesjes verpakt, en aangemaakt met een paar druppels alcohol voor de houdbaarheid. 

Deze flesjes vormen de basis voor Bach therapie, waarin een mix wordt gemaakt van de verschillende extracten. Daarmee maakt een gediplomeerd therapeut een samenstelling die aansluit bij de hulpvraag waarmee iemand zich gemeld heeft. 

Hoe werkt Bach bloesem therapie?

Bach therapie draait allemaal om emoties. Stel je voor dat je soms te veel stress voelt, of dat je heel onzeker bent. Een Bach therapeut stelt dan een speciale mix samen van bloesems die specifiek gericht zijn op deze gevoelens. Als je bijvoorbeeld bang bent voor het onbekende, kun je baat hebben bij een mix met Kersenbloesem (die helpt bij angst voor de toekomst) en Ratelpopulier (voor onbestemde angsten).
Het idee is simpel maar krachtig: door de juiste bloesem te kiezen, kan de therapeut je helpen om je emoties te begrijpen en in evenwicht te brengen. Van een goede therapeut ontvang je bovendien een beschrijving van de mix en de daarin gebruikte bloesems. Dit helpt je weer om nog bewuster te zijn van jouw overwinningen en gevoelens. De combinatie van die bewustwording en het aandachtig innemen van de mix, zal je helpen die angsten te confronteren en langzaam te overwinnen. Het is dan ook belangrijk jezelf te beseffen dat innemen van Bach bloesems geen wondermiddel is waardoor de angst in één keer verdwijnt. Het is echt een holistische aanpak, waarbij je eigen mentale toewijding net zo belangrijk is. 

Een steuntje in de rug, geen alterantief

Bach bloesem therapie wordt vaak een alternatieve geneeswijze genoemd. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat het geen alternatief of vervanging is voor de dokter. Het is meer als een extra duwtje in de rug, een vriendelijke hand die je helpt omgaan met je emoties. Als je echt ernstige problemen hebt, is het nog steeds slim om naar de dokter of een reguliere therapeut te gaan.

Goede Bach therapeuten zullen dan ook nooit beweren dat lichamelijke kwalen met Bach bloesems kunnen worden opgelost. Ook zullen zij mensen aansporen om een huisarts - of bij ernstig psychisch lijden een psycholoog - te raadplegen. Deze therapievorm draait namelijk om mensen helpen ziekte te voorkomen. Wie het op een andere manier inzet, maakt zich in de ogen van oprechte Bach therapeuten schuldig aan ernstige kwakzalverij. 

De slechte reputatie van alternatieve therapieën

Deze bloesemtherapie werd door Dokter Bach ontwikkeld om mensen een extra houvast te geven in een wereld die voor sommigen best een uitdaging is. Helaas zijn er ook therapeuten die er misbruik van maken en meer beloven dan de bedoeling is, wat deze aanpak een twijfelachtige naam heeft bezorgd. 

Soms krijgen therapieën zoals deze een slechte naam door enkele mensen die het verkeerd gebruiken. Dat is jammer, want het kan mensen afschrikken die er echt baat bij zouden kunnen hebben. Net zoals bij veel andere alternatieve behandelingen, is het belangrijk om te onthouden dat er altijd enkele rotte appels zijn, maar dat betekent niet dat de hele boom slecht is.

Ontdek de harmonie

Kortom, Bach therapie opent de deur naar emotioneel welzijn. Het is als een vriendelijke reis door de natuur, waarbij bloesems je helpen om je emoties te begrijpen en in balans te brengen. Terwijl sommigen misschien twijfels hebben, is het de moeite waard om met een open geest te verkennen. Wie weet, misschien ontdek je wel de magie van emotionele harmonie met Bach bloesem therapie. Steeds meer mensen ontdekken immers de magie van de natuur, en de kennis die er eigenlijk altijd al was maar die deels verloren is gegaan.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: TimLom
Aantal keer gelezen: 397x
Toegevoegd: 03-12-2023 14:31
Gewijzigd: 04-12-2023 09:10

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!