Bij het eerste consult ga je vooral in gesprek met de chiropractor. Tijdens het gesprek kan je aangeven wat precies je klachten zijn. De behandelaar wil dit graag in kaart gaan brengen om zo een duidelijk beeld te krijgen en de oorzaak te vinden. Nadat alles besproken is zal er een lichamelijk onderzoek plaatsvinden. De chiropractor kan hierbij een aantal medische en neurologische testen afnemen om de oorzaak te achterhalen. Aan de hand van de testen krijgt de chiropractor een idee of behandelen wel de oplossing is. Chiropractie is ook niet iets wat je zomaar mag uitvoeren. Elke chiropractor is hiervoor officieel opgeleid en werkt altijd samen met huisartsen en specialisten. Aan de hand van de diagnose gaat de chiropractor aan de slag met de behandeling.
Een Chiropractor gebruikt manuele technieken om een patiënt te behandelen. In de volksmond wordt dit ook wel kraken genoemd. Meestal worden er meerdere behandelingen uitgevoerd om iemand te behandelen. Tijdens een behandeling worden er gecontroleerde rekbewegingen met het lichaam uitgevoerd. Deze bewegingen gaan zeer snel zodat de bewegelijkheid in het gewricht terug komt. Tijdens deze bewegingen komt er lucht in het gewricht. Hierdoor kan het gebeuren dat je het kraakgeluid hoort. Naast kraken zijn er ook nog andere behandelingen mogelijk. De chiropractor bepaalt aan de hand van de diagnose zelf welke behandeling het beste is. Dit hangt dus heel erg af van de individuele klachten van de patiënt.
Het is meestal de huisarts die je doorverwijst om eens de chiropractor te gebruiken. Meestal ben je hiervoor naar de huisarts geweest met rugklachten, nekklachten, schouderklachten, heupklachten, hernia of hoofdpijn. Ook bij bepaalde sportblessures kan je doorverwezen worden. Vooral als de pijn chronisch lijkt te worden kan de chiropractor een oplossing zijn. Iedereen heeft bijvoorbeeld weleens rugpijn. Alleen als het chronisch begint te worden is het vervelend. Het is dan prettig als je jezelf laat behandelen.
De chiropractor kan ook de ideale oplossing zijn als je last hebt van artrose. Bij deze gewrichtsaandoening gaat de kwaliteit van de gewrichten achteruit. Het hoort bij het verouderingsproces, maar het kan wel vrij lastig zijn als je er last van krijgt. De meeste mensen denken dat je er niets meer aan kan doen als je er last van krijgt. Dit is gelukkig niet waar want de chiropractor kan eventueel verlichting bieden. Helaas kan het slijtingsproces niet gestopt worden, maar is het wel mogelijk om de pijn te verzachten. De behandeling is er dan ook opgericht dat je weer normaal kan functioneren. De mobiliteit wordt zo sterk verbeterd en de pijn neemt hierdoor af!
Tijdens de zwangerschap wordt je lichaam zwaar belast. Dit kan gevolgen hebben voor je lichaam. Vrouwen komen bijvoorbeeld bij de huisarts terecht omdat ze veel last hebben van bekkenpijn. In verschillende fases van de zwangerschap kunnen er nieuwe klachten ontstaan. Deze klachten zijn zeer vervelend en kunnen zelfs je werk beïnvloeden. De meeste vrouwen denken dat dit er gewoon bij hoort, maar de chiropractor kan eventueel verlichting bieden. Aan de hand van jouw behoeftes kan er een behandeling opgesteld worden om de pijn te verminderen. Uiteraard is de behandeling niet schadelijk voor het ongeboren kind.
Net als volwassenen kunnen ook baby’s pijnklachten ervaren aan hun wervelkolom. De meeste ouders beseffen vaak niet dat dit de oorzaak is van overmatig huilen of geprikkelde baby’s. Ze denken dat dit er gewoon bij hoort. Je baby kan helaas niet aangeven dat hij/zij pijn heeft en begint overmatig te huilen. De pijnklachten kunnen ontstaan zijn door de bevalling of positie van je baby in de baarmoeder. Het kan slim zijn om je baby te laten nakijken door een chiropractor. Bij de behandeling wordt er uiteraard rekening gehouden met de kwetsbaarheid van de baby. Er worden speciale technieken gebruikt om je baby alsnog te behandelen. Baby’s van alle leeftijden kunnen behandeld worden.
Als je regelmatig sport kan je last krijgen van sportblessures. Je wil dan graag dat de blessure zo snel mogelijk overgaat. De chiropractor kan eventueel helpen om de zwakke plekken in het lichaam te ontdekken. Eventueel kan er ook gekeken worden waarom je bijvoorbeeld wel vaker last hebt van sportblessures. Door de zwakke plekken te ontdekken en te verbeteren kan je sportblessures in de toekomst eventueel voorkomen. De chiropractor kan je ook advies meegeven voor tijdens het sporten.
20% van de Nederlanders heeft minimaal 1 keer per week hoofdpijn. Als je hier onder valt heb je te maken met chronische hoofdpijn. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn waar je mee te maken kan krijgen. Het is belangrijk om te kijken of de oorsprong misschien ontstaat vanuit je gewrichten. We zien regelmatig dat nekklachten bijvoorbeeld de oorzaak is van chronische hoofdpijn. Door nekklachten kan er ook migraine ontstaan. Chiropractie kan ervoor zorgen dat je spieren en gewrichten weer soepel worden. Je lichaam kan zo beter bewegen en je kan weer goed functioneren. De hoofdpijnaanvallen kunnen hierdoor afnemen tenzij hoofdpijn een andere oorzaak heeft. Dit is de reden dat er altijd overleg is met artsen over jouw behandeling.
Een hernia wordt in Nederland niet meer zo snel geopereerd, maar het is wel ontzettend lastig en pijnlijk. Vaak ontstaat een hernia in de lage rug, maar het kan ook ontstaan in de nek. Er kunnen hierdoor pijnklachten ontstaan in je been of arm. Soms ontstaat er ook krachtverlies, uitvalsverschijnselen of een doof tintelend gevoel. Als de arts niet wil gaan opereren dan kan chiropractie een oplossing zijn. De chiropractor kan helpen om de druk op de zenuw te verminderen. Hierdoor nemen je klachten af. Neem voor meer informatie over de behandelmogelijkheden vooral contact op met je chiropractor.
Chiropractie kan vergoed worden vanuit de zorgverzekering. Je hebt hiervoor meestal wel een aanvullende zorgverzekering voor nodig. Doordat de kosten vergoed worden vanuit een aanvullende verzekering betaal je geen eigen risico. Je kan meestal een aantal behandelingen volledig vergoed krijgen vanuit je verzekering. Hoeveel behandelingen je precies vergoed krijgt kan je nakijken in je polis. Je kan natuurlijk ook contact opnemen met je zorgverzekering over de vergoedingsmogelijkheden.