Waarom is wonen in regio Alkmaar zo populair?

Waarom is wonen in regio Alkmaar zo populair?

Waarom is wonen in regio Alkmaar zo populair?Regio Alkmaar kent sinds de coronajaren een enorme toestroom van mensen vanuit de randstad. Zo staat de stad zelf bijna bovenaan in het lijstje met meeste verhuizers vanuit de randstad. Maar liefst 1,1 miljoen mensen trokken afgelopen jaar naar deze regio, een grote stijging van meer dan 6%. Hoe komt dat toch, en wat maakt deze regio zo populair?

Wonen in regio Alkmaar: diversiteit als troef

Een grote troef van de regio Alkmaar is de diversiteit ervan. Niet alleen in de verschillende mensen die er wonen, maar ook de diverse omgeving.
Zo heeft de regio een prachtige ligging langs de Noordzee, zijn er vele karakteristieke dorpen en stadjes te vinden en zijn er vele ondernemers die het gebied en de economie hier draaiende houden.
Door de gunstige ligging van de regio ten opzichte van de grotere en dynamische steden is er veel bedrijvigheid te vinden. Het wonen en de economie vanuit de regio plukt zijn vruchten van deze diversiteit.
Echter heeft deze populariteit ook zijn keerzijde op de wachttijden van woningen. Door deze nood worden nieuwbouwprojecten in de regio enorm gestimuleerd. Met name steden als Alkmaar, Heerhugowaard, Heiloo en Akersloot kennen de komende jaren diverse nieuwbouwprojecten, van appartementen tot gezinswoningen, vrijstaande woningen en zelfs kavels.

Inzet op een duurzame leefomgeving

Bij alle nieuwbouwprojecten die worden ontwikkeld in de regio wordt ingezet op een duurzame leefomgeving. Hierbij wordt er niet alleen gekeken naar de BENG eisen (Bijna ENergieneutraal Gebouw) voor nieuwbouw, maar ook naar de extra toevoeging van groen, omringd door een veilige omgeving met vele voorzieningen.
Dit zie je bijvoorbeeld terug in de ontwikkeling van nieuwbouwproject Buitengoed in Heiloo. Nieuwbouw staat hier direct in verbinding met duin en bos. Dit zorgt voor een groene omgeving, fraaie zichtlijnen en een veilige plek voor kinderen om op te groeien en buiten te spelen. Hieruit blijkt wel dat ze met deze woningen inspelen op de behoeften van jonge gezinnen.
Naast de stimulans voor een fijne woonomgeving zorgt ook een prettig binnenklimaat en lage energierekening nog altijd voor populariteit van nieuwbouw. Een nieuwbouwwoning kopen inclusief duurzame voorzieningen zoals een warmtepomp, vloerverwarming en zonnepanelen zijn eerder regelmaat dan uitzondering.

Omgeven door veel water

Een andere aantrekkingskracht van regio Alkmaar is dat de omgeving ontzettend veel water heeft! Van het Alkmaardermeer tot aan het Noordzeekanaal, Noordhollands kanaal en natuurlijk de Noordzee. Er zijn volop woningen aan het water te vinden, wat nu eenmaal enorm populair is. Of mensen nu graag willen wonen aan het water:

  • Omdat zij zelf fanatiek watersporter zijn, zoekende naar een eigen aanlegplaats;
  • Het een permanent vakantiegevoel oproept;
  • Of de eeuwige rust en ruimte die de ligging aan water met zich mee brengt.

Er zijn volop redenen te bedenken waarom iemand aan het water wil wonen. Waar van oudsher het oer-Hollandse landschap in de regio er uit zag met windmolens en oude boerderijtjes langs deze wateren, zijn er ook steeds meer nieuwbouw appartementen te vinden langs populaire plekken zoals het Alkmaardermeer.
Zo wordt er hier aan de kant van Akersloot een prachtig, modern complex gebouwd met 90 luxe en gelijkvloerse appartementen. Ook bij deze woningen wordt ingezet op een fijne leefomgeving met volop horecagelegenheden en voorzieningen om een verblijf langs het water nog aangenamer te maken.

Volop recreatiemogelijkheden in de regio

Een ander pluspunt dat de regio zeer aantrekkelijk maakt om te wonen, zijn de talloze recreatiemogelijkheden. Deze vind je hier niet alleen vanaf het water, zoals net al genoemd werd, maar ook bij de vele natuurgebieden, polders, dijken, molens en forten in de regio.
Hierdoor zijn er tal van wandel- en fietsroutes te vinden om de omgeving te verkennen. Deze routes worden tijdens de zomermaanden ook volop benut door toeristen die naar de regio trekken.
De populariteit van toeristen zorgt er op zijn beurt weer voor dat de recreatiemogelijkheden in stand worden gehouden. Denk aan de horecagelegenheden, verhuurders van bootjes, fietsen en andere zaken. Hier kun je als permanente inwoner van de regio dan ook volop van profiteren!


Optimale bereikbaarheid van woningen

Een belangrijke reden waarom velen uit de randstad naar regio Alkmaar trekken om een woning te kopen, is ook doordat de regio zo goed bereikbaar is. Er is een snelle verbinding met de trein naar grote steden, er gaan volop bussen naar de kleinere dorpen er omheen en het provinciale wegennet en de A9 brengen je binnen no-time naar de randstad.
Deze bereikbaarheid zorgt ervoor dat mensen vanuit drukkere gebieden hier graag wonen, en anderzijds biedt het de regio een kans om van alle voorzieningen in de omgeving te profiteren. Meer werkgelegenheid, een dagje shoppen in de grote stad, volop horecagelegenheden en activiteiten. Er is genoeg te beleven in de omgeving, waar je nooit écht lang voor hoeft te reizen.

Meest populaire gemeenten van Nederland

In de afgelopen jaren besloeg meer dan de helft van de Nederlandse top 10 met aantrekkelijke gemeenten, gemeentes uit Noord-Holland. Terwijl de inwoners in gebieden als Amsterdam en de Zaanstreek afnemen, blijft regio Alkmaar nog altijd enorm populair. Een aantal meest populaire gemeenten uit de top 50 waren onder andere:

  • Heiloo
  • Bergen
  • Castricum
  • Alkmaar

Zo is Heiloo een populaire gemeente voor iedereen die een ruime koopwoning in het groen zoekt. Echter is het onderzoek naar populairste gemeenten gedaan met de nuance waar wensen willen wonen als geld geen rol speelde. De populariteit van de regio begint namelijk wel een keerzijde te kennen middels een stijgend prijskaartje voor een woning. Ook de wachttijd voor een sociale huurwoning in de regio wordt steeds langer.
Opvallend is dat steeds meer mensen buiten de regio nog wel interesse hebben om deze stijgende prijzen te betalen, waarschijnlijk doordat het in de randstad er nog gekker aan toe gaat.

Bouwstroom op gang brengen

Om aan alle vraag te voldoen wordt de bouwstroom voor nieuwbouw op gang gebracht met verschillende woningtypen. Waar de een behoefte heeft aan een eengezinswoning, zijn er ook veel senioren uit de regio die hun (op dit moment te grootte) huis niet kunnen verlaten voor een andere optie, waardoor de doorstroom op de markt stokt.
Daarom wordt voor starters en senioren steeds meer ingezet op appartementen met voorzieningen in de nabijheid. Door de doorstroom van ouderen op de markt te bevorderen komen er extra eengezinswoningen vrij voor jonge gezinnen die hier hard naar opzoek zijn.
De bouwstroom voor diverse groepen op gang houden, is ook voor belang van eigen inwoners van regio Alkmaar. Hiermee wordt namelijk de kans vergroot dat zij een woning weten te bemachtigen en wordt voorkomen dat zij te veel moeten concurreren met woningzoekers van buitenaf.

Op de hoogte van toekomstige ontwikkelingen

Bij interesse om op de hoogte te blijven van de toekomstige ontwikkelingen van woningen in de regio, kan men zich aansluiten bij lokale nieuwbouwplatformen zoals NieuwWonen regio Alkmaar. Dit initiatief van makelaars uit de regio streeft ernaar het aanbod kenbaar te maken in een eenvoudig overzicht, met een centrale plek waar mensen zich kunnen inschrijven en ontwikkelingen op de voet kunnen volgen.
Zo worden mensen, na het achterlaten van woonwensen voor regio Alkmaar, op de hoogte gehouden van huidige en toekomstige ontwikkelingen die aansluiten op persoonlijke voorkeuren. Als er één ding belangrijk is om te kunnen wonen in een populaire regio als Alkmaar, is het om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwbouwplannen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: nwalkmaar
Aantal keer gelezen: 464x
Toegevoegd: 18-07-2023 15:36
Gewijzigd: 19-07-2023 10:53

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!