Wanneer een slotenmaker inschakelen?

Wanneer een slotenmaker inschakelen?

Wanneer een slotenmaker inschakelen?Het komt wel eens voor dat we ons buitensluiten, een kapotte slot moeten vervangen of de woning willen beveiligen tegen inbraak. Hiervoor schakel je best een slotenmaker in. Slotenmakers zijn gespecialiseerd in het openen van deuren, het plaatsen van sloten en het beveiligen van je pand.

Buitengesloten

Het is spijtig genoeg een veel voorkomend geval. Je bent in je woning en je wilt iets uit je auto halen of de brievenbus gaan leegmaken en plotseling slaat de deur achter je toe met de sleutels aan de binnenkant en er is niemand binnen. Je hebt je buitengesloten. Wat nu? In zulke gevallen kan je best contact opnemen met een lokale slotenmaker en hem informeren over wat je is overkomen. Vraag hem om advies over hoe je zelf je deur kunt open krijgen zonder schade. Indien het je niet lukt om schadeloos je woning te betreden, kan je best een technieker inschakelen voor zulke gelegenheden.
Vraag de slotenmaker altijd om je deur en slot schadevrij te openen. Het is welbekend dat sommige deuren kunnen geopend worden met een speciaal plooibaar kaartje. Zo kan je een hele boel ellende en kosten omzeilen. Als het echter niet lukt om de deur schadevrij te openen, dan zit er helaas niets anders op dan het slot te beschadigen en deze nadien te vervangen. Let wel op! Ook hier kan je eventueel kosten minimaliseren. Als je meerdere deuren hebt die toegang geven tot je woning, ga samen met de slotenmaker na welke schade aan welk slot de minste kosten zal opleveren.

Defect slot en type sloten

Het gebeurt wel eens dat je slot stuk gaat. Hieraan kunnen veel oorzaken gelinkt zijn zoals slijtage omwille van langdurig gebruik, een sleutel dat is afgebroken in het slot of door het forceren van het slot of de deur, bv. bij inbraak (hierover later meer).
Natuurlijk moet deze dringend vervangen worden. Een slotenmaker heeft beschikking over een ruim aantal type sloten. Het is zeer aangeraden om op voorhand de slotenmaker te informeren over welke type slot het gaat. Ze kunnen variëren van cilindersloten, baardsloten tot zelfs meerpuntsloten.
Meestal heeft men te maken met een cilinderslot. Dit is een standaardslot dat zeer vaak voorkomt bij woningen. Je hebt binnen dit type nog eens de keuze tussen een gewone cilinder en een veiligheidscilinder. Een gewone cilinder heeft enkel als basisfunctie een deur sluiten en openen. Een veiligheidscilinder daarentegen biedt nog extra functies aan zoals een vermindering van de risico tot het buitensluiten omdat men deze aan weerszijde tegelijkertijd kan bedienen met sleutels, ook is deze moeilijker te breken waardoor je woning nog eens extra beveiligd wordt gemaakt. Dit zijn ook precies de redenen waarom er zoveel nood is aan slotenmakers. Men kiest vaak voor de goedkopere optie, namelijk een gewone cilinder, en sluit later zichzelf buiten of is de slot aan vervanging toe omwille van slijtage. Dit komt op lange termijn uiteraard veel duurder uit. Let hier dus zeker mee op.
Meerpuntsloten zijn één van de duurste sloten maar geven wel het voordeel dat de veiligheid tegen inbraak in grote mate toeneemt.Inbraak

Zowat het ergste wat je kan overkomen is een slachtoffer zijn van een inbraak. Je geld, juwelen en dure goederen zijn gestolen. In veel gevallen is natuurlijk ook het slot en zelfs de deur zwaar beschadigd. Bel dringend de politie en zorg ervoor dat je slot onmiddellijk wordt vervangen! Vaak contacteert de politie zelf een slotenmaker. Ze geven je adres door en maken een afspraak wanneer een technieker kan langskomen. Je wordt ook aangeraden om je woning beter te beveiligen dan voordien. Door de jaren heen vinden inbrekers steeds betere technieken om een deur te openen.
Veel dieven gebruiken meer ingenieuze methodes zoals bijvoorbeeld kerntrekken. Gelukkig bestaan er middelen om dit te voorkomen zoals een kerntrekbeveiliging aansluiten aan een cilinder. Het is vanzelfsprekend dat al de deuren die toegang geven tot je woning zo'n beveiliging nodig hebben, anders negeert een inbreker de meest beveiligde deuren en focust hij zich enkel op deuren met sloten met een matige beveiliging. Lang verhaal kort:
kies voor de preventieve optie boven de goedkope optie.

Preventie

Je kan een aantal preventietechnieken toepassen en voorzorgsmaatregelen nemen om de kans dat je een slotenmaker nodig hebt te verminderen.

  • Het is aangeraden om altijd reservesleutels te hebben buiten je woning. Dit kan voorkomen dat als je je sleutels kwijt bent en je jezelf hebt buitengesloten, je toch je huis of pand kan betreden zonder nood te hebben aan een slotenmaker. Geef daarom reservesleutels aan je familieleden en betrouwbare kennissen. 
  • Negeer geen kleine mankementen aan je slot! Dit is verrassend genoeg een vaak voorkomend geval van oorzaak dat leidt tot defecte sloten. Merk je dat de sleutel met tegenwerkingen begint te draaien dan kan dit een teken zijn dat het slot begint te slijten. Smeer daarom het slot in met een slotspray. Dit kan het levensduur van je slot behoorlijk verlengen.
  • Draai je sleutel niet met sterke bewegingen. Dit zorgt ervoor dat niet alleen de levensloop van je slot vermindert maar ook die van je sleutel. 
  • Zoals eerder vermeld in vorige paragraaf, kies voor veiligheidscilinders i.p.v gewone cilinders en in het algemeen meer veilige sloten zodat je op lange termijn niet weer zit met problemen aan je slot. 

 Er zijn natuurlijk veel meer voorzorgsmaatregelen maar deze behoren tot de belangrijkste.

Kosten

De kosten voor een interventie van slotenmakers varieert sterk. Het is meestal de beste keuze om een lokale slotenmaker in dienst te roepen omdat deze vaak goedkoper is dan niet lokale slotenmakers. Bel meerdere slotenmakers en vraag altijd de totale prijs. Eenmaal je de prijzen weet, kan je de meest zuinige optie kiezen. Wees voorzichtig! Het is welbekend dat er veel malafide slotenmakers zijn die zo veel mogelijk de prijzen verzwijgen en ter plaatse voor een paar minuten werk kosten aanrekenen tot wel €1000 of zelfs hoger! Inbrekers heb je niet nodig wanneer er zulke malafide techniekers rondlopen. Indien je merkt dat slotenmakers op voorhand aan de lijn niet willen meewerken in het bespreken van de kosten, dan is het aangeraden om ze te negeren. Het is ook aanbevolen om een offerte aan te vragen. Dit vermindert de kans dat je opgelicht kan worden. Als je niet anders kan dan een slotenmaker contacteren, neem dan alle voorzorgsmaatregelen zodat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer je achteraf de factuur krijgt. Indien je toch malafide techniekers over de vloer krijgt en je dwingen om een absurd bedrag te betalen, verwittig dan onmiddellijk de politie.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Kenneth
Aantal keer gelezen: 1560x
Toegevoegd: 08-07-2021 22:17
Gewijzigd: 09-07-2021 09:08

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!