Wat is chiazaad?

Wat is chiazaad?

Wat is chiazaad?Chiazaad, misschien heb je er wel eens van gehoord maar heb jij enig idee wat het is? Er wordt gezegd dat het goed is voor vrouwen maar welke positieve bijdrage levert het aan de gezondheid en wat voor zaadjes zijn het? Is het echt gezond en hebben we er echt wat aan voor onze gezondheid? In dit artikel kom je er meer over weten en lees je wat chiazaad is, wat het doet en waar je het voor kunt gebruiken.

Positieve bijdrage

Het klopt dat chiazaad een positieve bijdrage kan leveren aan de gezondheid van de vrouw. Het zijn namelijk de kleine zwarte zaadjes die veel bouwstoffen bevatten die we dagelijks nodig hebben. Het helpt ook bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. Veel vrouwen geven ook aan dat de darmen er blij van worden en je kunt het beste om de paar dagen een eetlepel chiazaad eten. Dit doen steeds meer vrouwen en je kunt nu ontdekken wat de voordelen voor je lichaam kunnen zijn. 

Chiazaad, wat is dat nou eigenlijk?

Voordat je zomaar chiazaad gaat eten wil je toch ook weten wat het is en waar dat het vandaan komt? Het zaad komt van de Chiaplant (Salvia Hispanica). Dit is een Mexicaans familielid van de muntplant. Hierbij produceren de bloemen van de plant kleine zaadjes. Deze lijken een beetje op maanzaad wat je ook in brood kunt vinden. Daar zou je het een beetje mee kunnen vergelijken qua uiterlijk. De plant werd duizenden jaren lang door zowel de Azteken als de Maya’s gebruikt als medicijn maar ook als voedsel. Zij kregen van de chiazaadjes een energie boost en ook het uithoudingsvermogen werd vele malen beter. Op het moment dat de krijgers van de Azteken een lange afstand af moesten leggen, dan aten zij chiazaad. Ze namen ook een handjevol chiazaadjes mee voor onderweg.

Chiazaad, wat doet het met je?

Er zijn mensen die chiazaad nuttigen omdat het een goede bijdrage kan leveren aan je gezondheid. Voor vrouwen van 40+ zijn de eigenschappen van chiazaad erg nuttig. In chiazaad vind je bijvoorbeeld magnesium, omega 3 vetzuren, calcium, eiwitten, selenium, ijzer, kalium en het zaad is ook erg rijk aan vezels. Onze darmen hebben veel vezels nodig, deze hebben ze nodig zodat ze hun werk goed kunnen blijven doen. Daar kunnen de chiazaadjes een goede bijdrage aan leveren.

Bloedspiegel in balans brengen

Je kunt het chiazaad op verschillende manieren gebruiken. Op het moment dat je deze chiazaadjes een minuut of tien laat weken dan krijgen de zaadjes een gelachtig uiterlijk. Als je dit eet dan komt het in je maag terecht en dan wordt de omzet van koolhydraten naar suikers en glucose vertraagd. Hierdoor wordt de bloedsuikerspiegel beter in balans gehouden. Dit zorgt er ook voor dat er minder insuline aangemaakt hoeft te worden door je lichaam. Wanneer de bloedsuikerspiegel stabiel is, dan zijn de hormonen ook wat beter in balans en dit is belangrijk voor vrouwen van 40 jaar en ouder. Doordat je de chiazaadjes laat weken heb je ook eerder een vol gevoel en dit is vaak handig als je ook wat kilo’s af wilt vallen.

Spieren opbouwen met chiazaadjes

De chiazaadjes zijn rijk aan eiwitten. Deze heb je nodig om spieren en ander weefsel in je lichaam op te bouwen. Als je sport dan is het ideaal om deze chiazaadjes te nuttigen, want de spieren verbruiken meer calorieën in rust dan vet. Meer spieren zijn dus ook goed als je een gezond gewicht wilt bereiken en daar kunnen de chiazaadjes je weer bij helpen. Zo zie je meteen dat deze chiazaadjes erg nuttig zijn!

Waar kunnen de chiazaadjes nog meer bij helpen?

De chiazaadjes dragen ook bij aan een goede absorptie van calcium. Dit is een belangrijke bouwstof voor je botten. Als je ouder wordt moet je hier zuinig op zijn. Het is belangrijk dat er sprake is van een goede opname van calcium. Dit hoort namelijk ook bij een goede samentrekking en het goed ontspannen van je spieren. Het is tevens ook een belangrijke bron van omega 3. Dit hebben je hersenen ook volop nodig. Daarnaast remt omega 3 ook de ontstekingen en daardoor is ook het risico op hart- en vaatziekten een stuk kleiner. De chiazaadjes worden ook gezien als voedsel voor je hersenen.

Heeft chiazaad ook bijwerkingen?

Let goed op als je chiazaad gaat gebruiken, want niet iedereen kan er goed tegen, niet iedereen verdraagt deze chiazaadjes. Het gebruik ervan kent namelijk ook wat bijwerkingen. Mensen die niet zo goed tegen chiazaadjes kunnen merken dat meteen, zij kunnen last krijgen van een opgeblazen gevoel en misselijkheid. Maar je kunt ook diarree krijgen en last krijgen van winderigheid. Het komt omdat het zoveel vezels bevat. Mocht je ook chiazaad willen nemen en je hebt last van de bijwerkingen, dan heb je het misschien te snel gebruikt. Het is belangrijk dat je het gebruik van chiazaad langzaam op gaat bouwen. Als je last hebt van verstopping dan zijn de vezels van chiazaad juist een voordeel en is het goed om ze te gebruiken. Het is wel van belang dat je voldoende water blijft drinken (maar dat dien je altijd al te doen). Als je dat niet zou doen dan kunnen de vele vezels van chiazaad juist weer voor verstopping zorgen en dat probleem moet je uiteraard voorkomen.

Zo gebruik je chiazaad

Je kunt het chiazaad op diverse manieren gebruiken. Je kunt er dus een gel van maken, zoals eerder al is besproken, dan laat je het chiazaad een minuut of tien weken in water. Dan kun je het daarna bijvoorbeeld gebruiken als basis voor je muesli ontbijt. Maar je kunt het ook door je salade doen. Je kunt het zelfs in een smoothie gebruiken. Maar het is belangrijk dat je het met mate gaat eten, zodat je lichaam er rustig aan kan wennen. Bouw het gebruik van de chiazaadjes rustig op. Op die manier voorkom je dat je niet in een keer alle bijwerkingen krijgt, want daar word je ook niet vrolijk van. Bij verantwoord gebruik krijg je wellicht helemaal niet te maken met de bijwerkingen. Heb jij pech om tot de groep te behoren die toch last van bijwerkingen krijgt volg dan de raad op zoals eerder vermeld is onder het kopje “Heeft chiazaad ook bijwerkingen”.

Rustig aan met chiazaad

Je moet het gebruik van chiazaad opbouwen, zodat je lichaam er aan kan wennen. Je krijgt anders ineens erg veel vezels binnen en daar kan je lichaam heftig op reageren door bijwerkingen te vertonen, zoals diarree en winderigheid. Dit is niet prettig en als je het langzaam op gaat bouwen is de kans dat je er last van krijgt veel minder. Neem daarom de tijd als je ook het resultaat van het gebruik van chiazaad wilt merken, net als de effecten. Lees er veel over, zodat je weet wat je er allemaal mee kunt doen, maar in ieder geval leveren de chiazaadjes een positieve bijdrage aan je gezondheid en dat zou een reden kunnen zijn dat je er nu snel gebruik van wilt maken. Je kunt het chiazaad in natuurwinkels kopen, maar ook via internet.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: IngeV
Aantal keer gelezen: 5098x
Toegevoegd: 01-03-2015 18:14
Gewijzigd: 15-08-2015 20:24

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!