rauwe groenten

Rauw eten, wat is dat?

rauwe groentenWat versta je onder rauw eten en welke dingen kun je wel en niet rauw eten? In dit artikel krijg je hier meer informatie over.

Rauw eten

Rauw eten betekent dat het voedsel dat je eet onbewerkt is. Een rauwe wortel eten die je zelf uit de grond hebt getrokken, nadat je weliswaar het zand er afgeveegd hebt is rauw eten. Maar ook als jij die wortel onder de kraan hebt afgewassen is het nog steeds rauw eten. Ga jij de wortel koken als groente in de stamppot of verwerken als soepgroente dan gebruik je een rauwe wortel die na het koken niet meer rauw is, maar gaar gekookt. Zo zijn er nog veel meer producten te bedenken die je rauw en gekookt of gebakken kunt eten: ui, paprika, veel soorten sla, kruiden die je pas toevoegt nadat het gerecht is gekookt of gebakken.

Waarom rauw eten?

Waarom zou je voedsel rauw eten? Rauw eten zou aan te bevelen zijn boven gekookt en gebakken eten, omdat rauw voedsel het meest gezonde voedsel is en ook het meest natuurlijke voedsel. Door stoven, koken, bakken, verdwijnen bij veel etenswaren de vitaminen en de voedingswaarden. De tomaat is een belangrijke uitzondering. Wanneer je tomaten kookt is de concentratie lycopeen daarna een stuk hoger. Lycopeen is het natuurlijke pigment van de tomaat. Hoe roder de tomaat des te meer lycopeen zij bevat.

Lycopeen is een krachtig antioxidant. Antioxidanten zorgen ervoor dat vrije radicalen, die in het lichaam voorkomen en schade aan het lichaam kunnen toebrengen, onschadelijk worden. Tomaten zijn dus heel gezond, er is wetenschappelijk aangetoond dat de lycopeen in de tomaten bescherming biedt tegen kanker. Tomaten rauw eten is gezond, maar gekookt zijn tomaten nog gezonder. Er is een rauw dieet boek op de markt en sommigen bevelen een rauw dieet aan. Toch is nog niet helemaal duidelijk of voor de mens rauw eten zo gezond is als men zegt. Je kunt uiteraard een combinatie maken van rauw eten en een gekookte maaltijd of je wisselt het per dag af.

Rauw vlees

Bij rauw eten denk je misschien aan biefstuk of tartaar. Nu zul je biefstuk en tartaar zeker niet helemaal rauw eten. Dat is zelfs gevaarlijk, je kunt er behoorlijk ziek van worden.

  • De gevolgen zijn diarree, buikpijn of overgeven.
  • Rauw vlees bevat namelijk veel bacteriën en die was je er niet zomaar even vanaf. Je wast ze er zelfs helemaal niet vanaf. Biefstuk moet je goed verhitten om de bacteriën te doden en dat geldt voor al het vers vlees dat je eet.
  • Biefstuk mag wel binnenin rauw zijn, de bacteriën zitten namelijk op het vlees en niet erin.
  • Bij het bereiden van vlees is hygiëne erg belangrijk, maar dat geldt voor alle gerechten die je bereidt.
  • Handen goed wassen, het gebruik van schoon "gereedschap" (messen, vorken, pannen, pannenlappen, snijplank) en een schone keuken zijn belangrijk om hygiënisch te kunnen werken.
  • Geef ook je hond geen rauw vlees, vers vlees speciaal voor de hond is wel aan te bevelen en te koop in onder andere de dierenspeciaalzaak. De meeste honden zijn er dol op.
  • Belangrijk om te vermelden is dat je ook bij het bereiden van rauw kippenvlees heel hygiënisch te werk moet gaat. Maak bijvoorbeeld de snijplank en het mes goed schoon, gebruik voor het bereiden van kippenvlees altijd aparte spullen en ga geen groenten snijden op de snijplank waarop jij kip hebt gesneden.
  • Gebruik bij voorkeur een glazen snijplank en geen houten, want in de groeven kunnen bacteriën achterblijven.

Rauw ei

Het eten van een rauw ei wordt afgeraden. Toch eten bijvoorbeeld bodybuilders met regelmaat rauwe eieren om op een eenvoudige manier veel eiwitten binnen te krijgen. Een rauw ei kan besmet zijn met de salmonella bacterie. Een besmet ei is alleen dan gevaarlijk als je het rauw eet, het risico is nihil als het ei voldoende wordt verhit.

Als een ei besmet is en je eet het rauw dan heb je kans op voedselvergiftiging en dat is geen pretje, dus beter een ei bakken of koken dan loop je geen enkel risico. Wanneer je een ei rauw verwerkt in een gerecht dan moet je ook de hygiëne in acht nemen. Gebruik een eisplitser als dat nodig is, zodat het eiwit en het eigeel niet in contact komen met de eierschaal. Wanneer in een bepaald gerecht een rauw ei is verwerkt, eet het dan dezelfde dag nog op.

Rauw eten recepten

Online staan veel heerlijke rauw voedsel recepten. Ook rauw voedsel dieet kun je online vinden. Het eten van alleen maar rauwe groenten en fruit is wel even wennen en je hebt er doorzettingsvermogen voor nodig om dit vol te houden. Weet echter waarvoor je het doet. Rauw eten geeft je namelijk veel voordelen, die je al snel ervaart. Denk aan: een mooiere huid, een beter gewicht, minder last van slijm in longen en neus, meer energie, je humeur wordt een stuk beter omdat jij je stukken fitter voelt, je slaapt veel beter. De moeite waard om rauw eten een tijdje te proberen en wellicht wil je daarna niets anders meer.

Bewust rauw eten

Er zijn mensen die bewust rauw eten, omdat zij de overtuiging hebben dat rauw eten een stuk gezonder is, geen e-nummers in het voedsel en ook geen andere kunstmatige toevoegingen. Lees het verhaal van Tom Watkins en zijn moeder Francis Kenter of bekijk de documentaire die over hen is gemaakt. Vanaf zijn vijfde kreeg Tom van zijn moeder alleen nog rauw eten. Zij is ervan overtuigd dat zij de juiste keuze heeft gemaakt door rauw eten te verkiezen boven andere producten die diabetes, obesitas enz. kunnen veroorzaken. Zij heeft veel kritiek moeten doorstaan, omdat zij koos voor rauw eten.

Rauwe groenten

Rauwe groenten zijn slechter verteerbaar dan gekookte groenten. Gekookte groenten vinden de meesten ook veel lekkerder. Wortelen echter worden vaak ook rauw gegeten, zo ook allerlei soorten sla. Je kunt trouwens veel groenten rauw eten. De volgende soorten groenten kun je beter niet rauw eten: champignons, aardappels, aubergine, peulvruchten, koolsoorten en spruitjes. Paprika, bietjes, broccoli kun je beter wel rauw eten, deze producten bevatten namelijk antioxidanten die door het koken hun werk niet meer doen. Producten die je beter kunt koken omdat er dan meer voedingsstoffen inzitten zijn: wortels, tomaten, asperges en spinazie. Een gouden regel ook hierbij is: varieer rauw eten met gekookt eten.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 4011x
Toegevoegd: 10-11-2016 18:38
Gewijzigd: 01-12-2016 17:20

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!