low budget koken

Hoe kan je low budget koken?

low budget kokenWil jij besparen op je huishoudbudget? Probeer dan low budget te koken. Door je eten op de juiste manier in te kopen, te bewaren en te bereiden kan je al snel tientallen euro’s per maand besparen. Wil jij weten hoe? Lees dan dit artikel. Wij geven je 12 tips voor low budget koken.

Tip 1: Sla in bij aanbiedingen

Low budget koken begint natuurlijk in de supermarkt. Alle supermarkten hebben wekelijks aanbiedingen waarmee je flink kan besparen. Check dus iedere week deze aanbiedingen. Probeer te onthouden of schrijf voor jezelf op wat de bodemprijzen van producten zijn. Over het algemeen is 50% korting, oftewel tweede gratis, de meest aantrekkelijke aanbieding. Bij deze actie is het verstandig om flink in te slaan. Let er wel op dat je niet meer inkoopt dan je daadwerkelijk nodig hebt en op kan krijgen voordat het eten bederft.

Tip 2: Ga naar de markt

Koop niet al je boodschappen in de supermarkt, maar ga ook naar de markt. Met deze tip bespaar je jezelf geen tijd, maar je bent wel een stuk voordeliger uit. Vooral groenten, fruit en vis zijn op de markt een stuk goedkoper. Wil je extra voordeel? Ga dan pas net voor sluitingstijd naar de markt. Versproducten worden dan vaak tegen nog lagere prijzen verkocht.

Tip 3: Ga naar buitenlandse winkels

Ook bij buitenlandse winkels betaal je vaak minder dan bij de supermarkt. Neem hier dus eens een kijkje voor je groente en fruit. Ook kruiden, noten en gedroogde vruchten zijn hier vaak stukken goedkoper.

Tip 4: Vul je vriezer

Een vriezer is onmisbaar als je low budget wilt koken. Je kan hierin verse groenten en fruit invriezen. Bijvoorbeeld wanneer het in de aanbieding is of wanneer je nog wat op je fruitschaal hebt liggen wat je niet opkrijgt voordat het rot wordt. Ook is het verstandig om grote hoeveelheden te koken. Hiermee bespaar je jezelf tijd en gas- of elektrakosten. Maak bijvoorbeeld extra veel van je favoriete pastasaus of soep en vries de helft in. Hierdoor heb je altijd een makkelijke maaltijd klaar staan op dagen dat je geen tijd of energie hebt. Zo voorkom je ook meteen dat je op dat soort dagen voor een ongezonde hap of dure bestelmaaltijd kiest.

Tip 5: Gooi geen eten weg

Dit klinkt erg voor de hand liggend, maar toch gooien we onnodig veel eten weg. Uit onderzoek van bureau GfK blijkt dat 30% van de Nederlanders per week minimaal enkele keren eten of drinken weggooit. Dat is natuurlijk erg zonde. Probeer daarom niet meer eten en drinken in te kopen dan je daadwerkelijk nodig hebt. Kook gepaste porties en gooi eventuele restjes niet weg. Vries ze in of eet ze bijvoorbeeld de volgende dag als lunch.

Tip 6: Gebruik oud brood

Iets wat vaak weggegooid wordt, is oud brood. Hartstikke zonde natuurlijk, want daar kan je nog allerlei lekkers van maken. Bijvoorbeeld wentelteefjes, tosti’s, broodpudding of croutons voor door je salade.

Tip 7: Maak een weekmenu

Een weekmenu is ideaal voor low budget koken. Hiermee plan je van te voren wat je de komende week eet, zodat je precies de juiste boodschappen in huis kan halen. Zo voorkom je dat je onnodig boodschappen moet weggooien. Ook kan je de maaltijden goed op elkaar afstemmen. Wil je bijvoorbeeld nasi maken en gebruik je daarvoor maar een halve prei, waardoor de andere helft ongebruikt blijft liggen? Dan kan je de volgende dag een groentesoep op het menu zetten. Bovendien kan je meteen een ‘kliekjesdag’ inplannen: een dag waarop je de restjes van de afgelopen dagen opeet.

Tip 8: Kook seizoensproducten

Groenten en fruit zijn vaak een stuk goedkoper in hun oogstseizoen. Dan zijn ze namelijk niet van ver geïmporteerd of lang opgeslagen. Vaak smaken ze ook nog eens lekkerder.

Tip 9: Maak het zelf

Kook niet met maaltijdpakketten, pakjes en zakjes. Deze producten zijn vaak een stuk duurder en ook nog eens minder gezond. Het kan even aanpassen zijn als je gewend was om met deze producten te koken. Zodra je eenmaal gewend bent aan verse en helemaal zelf bereide maaltijden, zal je echter niet meer anders willen.

Tip 10: Kook af en toe vegetarisch

Als je low budget wil koken, is het verstandig om af en toe voor een vegetarisch gerecht te kiezen. Vlees is namelijk vaak het duurste ingrediënt. Vervang het vlees bijvoorbeeld door eieren of peulvruchten.

Tip 11: De houdbaarheidsdatum is niet bindend

Het is niet nodig om verpakkingen meteen weg te gooien als ze over de datum zijn. Deze datum is namelijk niet bindend. Producten kunnen dagen, weken of soms zelfs maanden na deze datum nog prima bruikbaar zijn. Een product dat vaak wordt weggegooid omdat het over de datum is, is zuivel. Als je melk of yoghurt er echter nog normaal uitziet en normaal ruikt en smaakt, kan je het nog gewoon gebruiken. Ook producten zoals koffie, pasta, blikgroenten en suiker zijn vaak langer houdbaar dan op de verpakking staat aangegeven.

Tip 12: Goedkoop en voedzaam koken

Het is een feit dat gezond eten vaak duurder is dan ongezond eten. Gelukkig zijn er ook producten te vinden die low budget zijn en toch erg voedzaam. Enkele voorbeelden zijn:

  • Eieren
  • Tonijn
  • Kip
  • Rundergehakt
  • Peulvruchten
  • Zilvervliesrijst
  • Havermout
  • Yoghurt
  • Diepvriesgroente
  • Diepvriesfruit
  • Seizoensgroente
  • Seizoensfruit
  • Bananen
  • Appels





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Charlotte
Aantal keer gelezen: 3826x
Toegevoegd: 15-10-2015 17:21
Gewijzigd: 17-10-2015 19:50

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!