Ontdek wat te doen met een barbecue

Ontdek wat te doen met een barbecue

Ontdek wat te doen met een barbecue Als het lente wordt, de zon begint te schijnen, de temperatuur buiten wordt aangenamer, dan krijgen steeds meer mensen zin om de barbecue te gebruiken. Wat kun je allemaal doen met een eigen BBQ? Ontdek het hier.

Worstjes bakken en meer…

Veel mensen die een barbecue hebben, komen niet verder dan het bakken van worstjes, hamburgers en spiesjes. Wat kun je nou nog meer klaarmaken als je in de tuin bent en je het je gemakkelijk wilt maken? Natuurlijk kun je bij het gebraden vlees een lekkere salade serveren of stokbrood. Maar gelukkig ontdekken steeds meer mensen dat er veel meer mogelijk is. Ervaren BBQ chefs kunnen de lekkerste gerechten maken en je zult versteld staan als je ziet wat er van het vuur komt en wat zoveel meer is dan die standaard hamburger waar je gedachteloos een klodder pindasaus op gooit om hem daarna lekker op te peuzelen. Op die manier wordt barbecueën echt kokkerellen. Voor je het weet ben je het favoriete adres van je familie en vrienden. Als mensen eenmaal weten wat jij klaar kunt maken, dan is de kans groot dat ze graag bij je terugkeren. Zeker als het mooi weer is weten ze je snel te vinden, met al het lekkers wat jij gaat en kunt bereiden.

Waar leer je koken als een chef op de barbecue?

Sommige mensen hebben het echt in zich om goed te koken. Anderen doen een poging, en weer andere mensen hebben de tijd en willen het graag leren. Als dat ook geldt voor de BBQ, dan kun jij een cursus doen. Je kunt je aanmelden voor een cursus bij Outdoor Cooking Experience Center. Dit kan zowel individueel als met een groep. Het is bijvoorbeeld heel leuk om te doen met een groep vrienden of vriendinnen of met collega’s. Het is een prima activiteit tijdens een vrijgezellenfeestje. Je leert de fijne kneepjes van het bereiden van de lekkerste gerechten op de barbecue. Je zult ontdekken dat je met vlees, vis, kip en vegetarische alternatieven de lekkerste dingen kunt maken. Op die manier kun je het iedereen naar de zin maken, omdat steeds meer mensen geen vlees eten of hiermee minderen. Wellicht kun je verstokte vleeseters overtuigen dat een vegetarisch alternatief echt niet betekent dat je moet inleveren qua smaak of kwaliteit. Ook als je volledig vegetarisch wilt eten hoef je de barbecue niet de deur uit te doen. Volop mogelijkheden dus als je die keuze maakt en er gaat een wereld voor je open, als je je er ook voor openstelt.

Bakken met speciale barbecues

Voor de echte liefhebbers is een gewone standaard barbecue natuurlijk niet genoeg. Zij willen leren bakken met de Green Egg of met een schottelbraai. Ook daarvoor kun je een workshop volgen. Een ervaren chef laat je zien hoe je met deze bijzondere buitenkeukens de lekkerste dingen kunt maken. Het is op die manier mogelijk om je gasten een uitgebreid buffet voor te zetten of voor je eigen gezin een heerlijke maaltijd samen te stellen. Natuurlijk leer je tijdens de workshop ook hoe je je barbecue of alternatief daarvoor veilig leert te gebruiken. Er wordt gewerkt met open vuur en dat vraagt extra veiligheidsmaatregelen. Dat geldt natuurlijk ook als je een gasbarbecue gebruikt. Je wilt geen ongelukken want die hebben vaak verstrekkende gevolgen. Er is daarom veel te leren, maar wel voor het goede doel. Je weet immers waar je het voor doet, want met een BBQ kun je echt alle kanten op, ongeacht het weer. Het is altijd gezellig als er mensen naar je toe komen, zodat je samen bij kunt praten en lekker een hapje kunt eten.


Hoe gezond is barbecueën?

Er zijn mensen die denken dat alles wat van de barbecue komt per definitie ongezond is. Maar dat is zeker niet waar. Je kunt werken met mager vlees, met kip of met vette vis. Vis bevat over het algemeen gezonde onverzadigde vetten die je lichaam prima kan gebruiken. En dan zijn er natuurlijk nog de vegetarische alternatieven waar per definitie wordt gelet op gezondheid. Het ongezonde zit hem vaak in de sausjes die bij het vlees worden gegeten. Door het vlees goed op smaak te brengen heb je die sausjes vaak helemaal niet nodig. Het is natuurlijk ook niet per se nodig om friet te bakken als je barbecuet. Een gezonde salade is ook een prima optie. Je kunt het dus zo gezond maken als je zelf wilt. Als je dol bent op sausjes dan kun je het ook zelf maken, vaak een stuk gezonder dan wanneer je het kant en klaar gaat kopen. Maar je moet altijd goed opletten, want de sausjes zijn vaak de dikmakers en zorgen ervoor dat je sneller vol zit. Eet daarom alles met mate, zorg dat het leuk en lekker blijft en dan is het ook leuker om er het hele jaar van te genieten.

Tips voor goed BBQ gebruik

Het is goed om nog wat meer over de BBQ te weten te komen. Lees daarom deze tips door voordat je gaat beginnen en maak dan bewuste keuzes, wat er bij je past.

  • Als je briketten gaat gebruiken, dan moet je weten dat deze bestaan uit geperste houtskool of uit geperst zaagsel (vaak met papier). Houtskool brandt sneller dan briketten.
  • Tijdens het BBQ gebruik heb je vaak veel schalen met vlees die je wil gebruiken. Iedereen kan zelf kiezen wat hij of zij wil eten. Let goed op als de zon erg fel is, want rauw vlees in de zon laten liggen is geen goede optie. Bewaar daarom het vlees zolang als het kan in de koelkast. Doe kleine hoeveelheden per vleessoort op een schaal en haal pas nieuw als het op is.
  • Het aansteken van een barbecue gaat niet altijd goed bij iedereen. Je moet goed kijken hoe het werkt en een BBQ kiezen die bij je mogelijkheden past. Denk ook aan de veiligheid, met name als je kinderen en dieren rond hebt lopen. Als je het kunt kiezen, maak dan gebruik van aanmaakblokjes, want deze zullen gecontroleerd branden.
  • Plaats van de BBQ is ook van belang, kies een plaats waar je hem kunt laten staan en nog beter ook af kunt dekken. Hierdoor hoef je hem niet continu te verplaatsen.
  • Voordat je de BBQ aan gaat doen is het goed om het rooster in te smeren met olijfolie. Hierdoor wordt het wat vetter en dat zorgt ervoor dat het vlees niet op het rooster vast blijft plakken.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: IngeV87
Aantal keer gelezen: 420x
Toegevoegd: 05-03-2024 13:56
Gewijzigd: 06-03-2024 10:04

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!