Organiseer een elegant diner perfect!

Organiseer een elegant diner perfect!

Organiseer een elegant diner perfect!Je gasten een ware smaaksensatie voorschotelen is natuurlijk hartstikke belangrijk wanneer je ze aan tafel uitnodigt. Maar heb je ook aan de aankleding van de bijeenkomst gedacht?

Wanneer je op je vrienden of familieleden indruk wilt maken en ze graag nog eens over de vloer krijgt, zul je flink moeten uitpakken. En daarbij wil je natuurlijk op zoveel mogelijk facetten invloed uitoefenen.
Is het dan zo veel werk om mensen tevreden te stellen? Tja, dat hangt natuurlijk van je gasten af. Echter, wanneer je flink wat moeite voor ze doet, zullen ze je dit in dank afnemen. En met die reden in het achterhoofd geven we je hieronder meerdere tips om de avond op alle fronten te laten slagen. Vooraf willen we maar gezegd hebben; welke keuzes je ook maakt, doe dit zorgvuldig!

Uitnodiging

Natuurlijk kan dit zo (in)formeel als je wilt. Misschien heb je tijdens een eerdere bijeenkomst al aangegeven dat je voor de betreffende groep mensen graag eens een diner zou willen organiseren. Sterker nog, wie weet heb je al een datum geprikt! Waar is een uitnodiging dan voor nodig?
Ten eerste is dat wel zo stijlvol. Het is de eerste indicatie aan je gasten dat je het verzorgen van een diner serieus neemt. Ook kun je meteen van de gelegenheid gebruik maken om alvast een tipje van de sluier omtrent de menukaart op te lichten. Zeker wanneer er nog enige tijd zit tussen uitnodiging en de geplande avond. Da’s zelfs hartstikke handig, aangezien de genodigden dan nog verzoeken kunnen doen, mochten ze om welke reden dan ook zich niet aan bepaalde gerechten of gangen kunnen dan wel willen wagen.
Tot slot is een uitnodiging een handige en elegante manier om je gasten aan het diner te herinneren. Zo sta je niet met je mond vol tanden en een verkoolde biefstuk in je handen wanneer je merkt dat er niemand op komt dagen! Oké, dit voorbeeld is wel heel extreem. Maar je bent zo wel beter op afzeggingen voorbereid, dat moet gezegd.

Menukaart

Houd rekening met al je gasten wanneer je de menukaart gaat samenstellen. Dit doe je door een rondvraag te doen wanneer je de wensen en/of grenzen van de genodigden (nog) niet zo goed kent. Ook kun je juist een algemeen menu creëren met gerechten waarin bekende allergie-opwekkende ingrediënten gewoonweg niet voorkomen. Of variaties daarop aanstippen - bijvoorbeeld de optie voor glutenvrij brood, vegetarische pasta’s, etc.
Wees creatief maar ook zeker dat je gasten geen enkele gang hoeven over te slaan wanneer ze bij je aanschuiven. Dat zou de sfeer namelijk kunnen bederven. Controleer bovendien hoe groot de eetlust onder de bezoekers is, zodat iedereen voldaan je tafel zal verlaten. En er misschien nog ruimte is voor een dessert of kopje koffie na.

Outfit

Als gastheer- of dame wil je waarschijnlijk voldoende aandacht besteden aan je verschijning. En terecht! Je gasten willen zich bij jou immers op hun gemak - lees; thuis - voelen. Kies dan ook niet zomaar een outfit uit maar eentje die past bij het gezelschap. Je hebt waarschijnlijk wel een beetje een indruk van de persoonlijkheden die je aan tafel krijgt. Die gaat gepaard met hun voorkeuren en manieren, wat jou dan weer kan aansporen om de juiste kledingstukken te combineren tot een passend kostuum.
Denk echter ook aan jezelf; kies niet iets dat totaal niet samengaat met je eigen persoonlijkheid en karakter. De truc is dan ook om de juiste balans te vinden. Jazeker, een lastige klus. Maar wel een zeer bevredigende wanneer je aan de reactie van je gasten merkt dat je het goed hebt gedaan!


Aankleding deel I

Wees streng voor jezelf wanneer je je woning gaat opkalefateren om je gasten een warm welkom te heten. Nee, niet je hele interieur hoeft overhoop gegooid te worden - tenzij het van zichzelf al een zootje is bij jou thuis. Maar, net als we bij je kleding al aangaven, is het wel van belang dat de mensen die je binnenlaat op hun gemak te laten voelen. Wat je daarom kunt aanpassen om de juiste toon te zetten, zouden we dan ook vooral doen. Kleed niet alleen de dinertafel leuk aan maar ook de rest; bijvoorbeeld je woonkamer, keuken en eventueel de hal. Althans, precies op een manier en in een hoedanigheid dat je voldoende consistentie creëert. Je zou dit ‘sfeer aan de lopende band’ kunnen noemen. Sterker nog, dat doen we ook!
Kortom, schuif met tafels, leg een aantrekkelijk tafelkleed neer, selecteer de juiste muziek, ontsteek eventueel kaarsen op en rond de dinertafel en dim de rest van de verlichting en ga zo maar door. Jij kent je eigen woning het beste en weet dan ook als geen ander welke grenzen en mogelijkheden je op dit gebied tegenkomt.

Aankleding deel II

Jazeker, dit verhaal krijgt een staartje! Niet alleen jouw eigen verschijning en die van je nederige stulpje dienen volledig in orde te zijn, ook je dinertafel kan door je gasten aan een grondige inspectie worden onderworpen. We hebben een aantal elementen hieromtrent al kort aangestipt en wat we te zeggen hebben zal niet als donderslag bij heldere hemel bij je binnenkomen; we willen het echter maar gezegd hebben.
We zullen namelijk niet twijfelen aan je kookkunsten. Je zou er immers zeer bekaaid vanaf komen wanneer je hebt aangekondigd de lekkerste gerechten aan je gasten voor te schotelen terwijl later zal blijken dat je die simpelweg hebt afgehaald.
En ja, we zijn het met je eens dat een met liefde bereide maaltijd geheel op zichzelf moet kunnen staan. Maar je zet het wel extra kracht bij door het zo mooi mogelijk te presenteren.
De details zul je zelf in moeten vullen. Jij weet immers zelf het beste wat je wilt maken, wie je gasten zijn en hoe je je gerecht, de genodigden en de sfeer op elkaar aanpast. Maar vergeet dit niet te doen! Kies servies uit waarmee je je kookkunsten eer aandoet en aantrekkelijk glaswerk om het door je publiek gewenste drinken in te serveren. Ook het bestek moet tiptop in orde zijn. Zoek je iets eigentijds of ga je op de authentieke toer? Wellicht dat je beter de gulden middenweg kunt zoeken. Die vind je eenvoudig in verschillende bestek merken zoals Keltum, die aan iedere tafel wel een plek hebben. Datzelfde geldt voor servies en glaswerk.
Weet je nog dat we het over balans hadden? Die is ook hier weer cruciaal!
Heel veel succes en ook plezier met het organiseren van je diner.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AnnaG
Aantal keer gelezen: 2153x
Toegevoegd: 16-07-2019 13:32
Gewijzigd: 17-07-2019 09:07

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!