Yoghurt is een heerlijk fris nagerecht. Yoghurt wordt gegeten als toetje en als tussendoortje.
Naturel yoghurt is gezond! Yoghurt is een bron van eiwitten. Bij het eten van een bakje magere yoghurt krijg je 10,5 gram binnen, bij halfvolle en volle yoghurt is dat iets minder. Yoghurt is langer houdbaar dan melk. Mensen met lactose intolerantie (melksuiker) hebben daar vaak geen last van als ze yoghurt eten. De bacteriën die bij het bereiden van de yoghurt worden toegevoegd doden namelijk grotendeels de lactose. Yoghurt met een smaak bevat vaak veel suiker. Op de vraag: " Is yoghurt gezond?", is het antwoord "ja, maar….dan wordt er uitgegaan van naturel yoghurt".
Griekse yoghurt wordt bestempeld als een heel gezonde yoghurt, gezonder dan de "gewone" yoghurt. Uit Griekse yoghurt is het vocht gehaald. Wat overblijft is dikke romige yoghurt, zeer smaakvol. Griekse yoghurt is er in diverse soorten namelijk met 0% vet, 2% en 10%. Er zijn ook soorten Griekse yoghurt met toegevoegde smaken verkrijgbaar. De vetvrije Griekse yoghurt is heerlijk vol en romig van smaak.
De klassieke Griekse yoghurt bevat meer vet en meer calorieën dan volle yoghurt, maar ook meer eiwitten en juist die eiwitten zorgen voor een langer vol gevoel. Door de hoeveelheid aan eiwitten is de keuze van Griekse yoghurt prima. Nog meer voordelen van Griekse yoghurt: Griekse yoghurt bevat nauwelijks suiker en kan helpen tegen een vieze adem. Probeer het een week uit door elke dag wat Griekse yoghurt te eten. Een groot nadeel van Griekse yoghurt is de prijs. Deze is vaak veel hoger, maar je gezondheid is dat waard, toch!? Griekse yoghurt kan zonder en met toevoegingen worden gegeten. Griekse yoghurt is namelijk ook heerlijk met (vers) fruit en muesli.
Pure magere yoghurt past het beste in een dieet, ook als je een lactose intolerantie hebt. Het is even wennen aan de zure, doch frisse smaak, maar voeg geen suiker of blikfruit toe. Muesli en vers fruit zijn wel prima om de yoghurt (nog) lekkerder te maken, vooral kinderen zullen de zure smaak niet zo lekker vinden. Ook zij kunnen er echter aan wennen, het is een ongezonde gewoonte om overal suiker en siroop aan toe te voegen.
Bij het toevoegen van fruit aan de magere yoghurt kun je bijvoorbeeld denken aan aardbeien, banaan, frambozen en/of bosbessen, maar ook honing en jam zijn heerlijk in de yoghurt. Door het eten van magere yoghurt verlies je buikvet en je hebt geen last van het jojo effect, het resultaat is blijvend. Een yoghurt dieet is een crash dieet en dat is helemaal niet nodig, zelfs af te raden, omdat je dan niet alle bouwstoffen binnen krijgt. Yoghurt als dagelijks toetje of tussendoortje is wel een goede en gezonde gewoonte. Eet 2 bakjes of schaaltjes magere yoghurt per dag en je zult de voordelen ervan optimaal ervaren.
Ja, in yoghurt zit calcium. In volle yoghurt zit 135 mg per 100 gram, in magere yoghurt 114 mg per 100 gram, in Griekse yoghurt 100 mg, in Bulgaarse yoghurt 175 mg en in Kefir 113 mg. Laatstgenoemde "Kefir" is vrij nieuw, komt uit de Kaukasus, is gemakkelijk verteerbaar en bestrijdt maag- en darmproblemen. Calcium is nodig voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit. Te weinig calcium van jongs af aan kan leiden tot osteoporose, botontkalking.
Yoghurt is langer houdbaar dan melk, veel langer. Ook na de THT datum (ten minste houdbaar tot) kun je de yoghurt nog gerust eten. De yoghurt wordt in de koelkast bewaard en blijft erg lang goed. De verpakking dient wel gesloten te blijven en je moet schudden voor gebruik. Wanneer een pak open is zal de yoghurt niet meteen bederven, maar wel koelkastsmaakjes overnemen. Op de pakken yoghurt zou dus best een veel langere houdbaarheidsdatum kunnen staan.
Je kunt zelf yoghurt maken. Je kunt daarvoor kiezen als jij de yoghurt die normaal gesproken lactose arm is, lactose vrij wilt maken. Je kunt een heel gezond product zelf maken. De pakken yoghurt in de winkel zijn echter zo goedkoop, dat je zeker niet goedkoper uit zult zijn door zelf yoghurt te maken. Integendeel het kost je waarschijnlijk meer. Je moet wat extra spullen aanschaffen en het bereiden van de yoghurt kost tijd, veel tijd. Wil je toch zelf yoghurt maken? De bereiding van yoghurt en wat je er voor nodig hebt kun je online vinden.