uiteten

Gezond uit eten

uitetenEen restaurant bezoeken is tegenwoordig een van de favoriete manieren om onze vrije tijd door te brengen. En dit wordt door de meeste mensen ook heel regelmatig gedaan. Helaas wordt alleen vaak aangenomen dat het niet mogelijk is om ‘gezond’ uit eten te gaan.

Niet is echter minder waar. Het vraagt alleen wat extra inspanning. Uit eten gaan is voor veel mensen een avond (te) veel eten. En zo krijg je meer calorieën binnen dan eigenlijk goed voor je is. Toch is het jammer als je op deze manier tegen een gezellig avondje aankijkt. Het is zeker mogelijk om uit eten te gaan in een restaurant en toch gezond te eten. Dat betekent wel dat je wat werk moet verrichten. Om te beginnen is het handig om overdag wat minder te eten zodat je ’s avonds genoeg speling hebt voor een wat grotere maaltijd. Verder is het handig als je weet hoe je je gerecht bereidt wilt hebben. Dus bijvoorbeeld gegrild, gekookt of gesauteerd. Hieronder hebben we vast wat tips op een rijtje gezet om te zorgen dat je volgende restaurantuitje ook een verstandig uitje wordt.

1. Bekijk de menukaart vast op de website

Een goede voorbereiding is het halve werk.
De meeste restaurants hebben wel een website of een facebookpagina waar ze hun menukaart standaard op zetten. Zo kun je al van tevoren zien wat ze serveren en of er gezonde menu-opties zijn. Het scheelt bovendien dat je je keuze direct aan de bediening door kunt geven zodat je weer alle aandacht voor je tafelgenoten hebt. Mocht er op de menukaart geen gezonde gerechten aangeboden worden, dan kun je altijd het restaurant bellen om te zien of ze speciaal iets voor je kunnen voorbereiden of een van de gerechten kunnen aanpassen.

2. Laat het brood staan

Bijna in ieder restaurant krijg je direct een mandje met broodje op tafel als je hebt plaats genomen. Hierdoor krijg je voordat je goed en wel aan het diner begonnen bent al veel calorieën binnen. Een stukje brood bevat ongeveer 100 calorieën en daar komt dan nog een klontje boter of wat olijfolie bij. Probeer het brood te laten staan of vraag in plaats daarvan bijvoorbeeld naar wat tomaatjes of olijven.

3. Let op de bereidingswijze van de gerechten

Bij uw menukeuze is het verstandig om bepaalde bereidingswijzen te vermijden. Natuurlijk moet u gefrituurde gerechten zo veel mogelijk laten staan. Ook gebakken producten verdienen niet de voorkeur. In plaats daarvan verdient grillen, roosteren, stomen of gewoon rauw de voorkeur. Hier komen geen toegevoegde vetten aan te pas. Let verder op de sauzen die bij het gerecht zitten. Met name natuurlijk de room- en kaassauzen. Als je zeker wilt zijn van een gezond en mager gerecht, laat dan de sausjes en jus staan. Je kunt ook altijd aan de keuken vragen of ze jouw gerecht mager willen bereiden. Verder kun je natuurlijk ongelimiteerd groente eten en zelfs het vleesgerecht overslaan. Wees ook voorzichtig met veel pasta en rijst bestellen. Laat het in ieder geval apart serveren zodat je zelf kunt bepalen hoeveel pasta je bij je gerecht wilt.

4. Gezellig eten, gezellig delen

De meeste restaurants serveren grote porties. Dat is komen overwaaien uit Amerika en ongemerkt zijn we steeds meer gaan eten. Helaas hebben we ook meer last van overgewicht.
Wat wel een goede trend uit Amerika is, is het ‘sharen’ van gerechten. Heel gezellig om een aantal gerechten in het midden van de tafel neer te zetten en met elkaar te delen. Bestel zo dus wat minder gerechten maar neem overal een paar hapjes van. Zo proef je meer maar eet je minder.
Dit is niet alleen gezond maar spaart bovendien ook geld uit.

5. Drink met mate

Als je gezellig uit eten gaat met vrienden of familie dan is het drinken van een glas wijn of bier voor veel mensen vanzelfsprekend. Toch krijg je hierdoor ongemerkt heel veel calorieën naar binnen. Kleine glaasjes wijn of bier tellen na een gezellige avond enorm aan. Om nog maar niet te spreken van cocktails of frisdrank. Natuurlijk kun je rustig een glas wijn bestellen maar zorg altijd voor voldoende water. Als je tussendoor veel water drinkt zal de behoefte aan meer alcohol ook minder worden. Tegenwoordig hebben ook veel restaurants heerlijke, gezonde alternatieven die toch goed bij de maaltijd passen. En vergeet niet dat je ook altijd de BOB van de avond kunt zijn.

6. Wees assertief

Veel restaurants en koks zijn het gewend om hun gerechten aan te passen. Dat kan komen door dieet wensen maar ook omdat mensen ergens niet van houden. Dat betekent gelukkig dat de klant koning is. Dus jij kunt als klant altijd aangeven als je iets op een bepaalde manier geserveerd wilt hebben. En ook kun je gerust vragen naar de bereidingswijze van een gerecht of naar de grootte van een portie. Je kunt ook vragen om bijvoorbeeld de frietjes te laten vervangen door een extra salade. De meeste koks vinden het een leuke uitdaging om aan jouw wensen te voldoen.

7. Selecteer een verantwoord restaurant

In veel steden is er een enorm aanbod van restaurants die met gezonde en/of biologische producten werken. Zij staan voor een gezonde maaltijd. Bij deze restaurants ben je dus al verzekerd van een gezonde keuze en kun je vaak uit alle gerechten blind kiezen.
In een Chinees of Italiaans restaurant daarentegen krijg je niet alleen enorme porties geserveerd maar krijg je bovendien ook een enorme hoeveelheid aan koolhydraten binnen. Veel meer dan ons lichaam eigenlijk nodig heeft. Wees hier alert op. En kies ook voor restaurants die werken met gegrild vlees of verse vis. Gelukkig zijn Japanse restaurants inmiddels heel vertrouwd in ons straatbeeld. Hier wordt doorgaans met veel verse vis gewerkt. Zoals bijvoorbeeld sushi. Dit is een van de gerechten die je altijd zonder twijfel kunt bestellen.

Op het internet zijn er veel websites met restaurantgidsen. Het zijn informatieve sites met allerlei leuke suggesties die u voorzien van de leukste restaurants in de stad. Als je wel weet in welke stad je wilt gaan eten maar nog geen idee hebt in welk restaurant kun je via deze sites en recensies een goede keuze maken.
Toch moet uit eten gaan wel een feest blijven. Want wat is er nou fijner dan je in een restaurant heerlijk culinair te laten verwennen? Het blijft de perfecte manier om je 's avonds met vrienden te ontspannen.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: JIBD
Aantal keer gelezen: 4355x
Toegevoegd: 22-04-2016 13:35
Gewijzigd: 25-04-2016 21:42

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!