geld en creditcard

Wat is een doorlopend krediet?

geld en creditcardFlexibel geld opnemen en aflossen via een lening, is prettig als je tijdelijk extra geld nodig hebt voor bijvoorbeeld een verbouwing of nieuwe auto. Dit kan door middel van een doorlopend krediet. Hoe werkt een doorlopend krediet, waar kun je deze kredietvorm aanvragen en wat zijn de voordelen van een doorlopend krediet?

Waarom geld lenen? 

Waarom kies je ervoor om geld te lenen? Veel mensen kiezen ervoor om geen geld te lenen, aangezien ze er vooral vanuit gaan dat geld lenen problemen kan veroorzaken. Toch doen zich soms situaties in het leven voor dat je er niet aan ontkomt om geld te lenen van een bank of financieringsmaatschappij. Voor het kopen van een huis heb je bijna altijd een hypotheek nodig, maar je kunt bijvoorbeeld ook geld nodig hebben om een nieuwe auto te kopen of een verbouwing van je woning te kunnen realiseren. Als je tijdelijk extra geld nodig hebt en je zonder problemen aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen, is het mogelijk om een doorlopend krediet af te sluiten. Dit is natuurlijk van toepassing als je onvoldoende geld op je spaarrekening hebt staan, maar door het afsluiten van een lening zonder problemen aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen.

Wat is een doorlopend krediet? 

Een doorlopend krediet is een flexibele manier van geld lenen. Je leent dit geld naast je gewone salaris en je lost hiervan periodiek een bepaald bedrag af en je betaalt rente over het bedrag dat je opneemt. Het is een lening die geschikt is om een bepaald leendoel te realiseren, waarvan je nog niet weet hoe duur het is en of je in de toekomst nog extra geld nodig hebt. Dit kan bijvoorbeeld een auto zijn, maar je kunt het geld ook gebruiken om bijvoorbeeld een studie te betalen of je woning eens grondig te verbouwen. Er is een bepaald maximumbedrag dat je kunt lenen. Dit is afhankelijk van je inkomen. 

Kenmerken van een doorlopend krediet

Een doorlopend krediet heeft een aantal algemene kenmerken die terugkeren, ongeacht bij welke bank of kredietverstrekker je deze lening afsluit:

 • Het doorlopend krediet kent een variabele rente
 • Er wordt niet gesproken over een leenbedrag, maar een kredietlimiet
 • Je betaalt slechts rente over het bedrag dat je opneemt
 • Het is mogelijk om boetevrij extra bedragen af te lossen
 • Binnen de kredietlimiet kun je afgeloste bedragen opnieuw opnemen

Persoonlijke lening of doorlopend krediet?

Veel mensen worstelen met de vraag of ze beter een persoonlijke lening of doorlopend krediet kunnen afsluiten als ze extra geld nodig hebben. Als je echt voor een specifiek doel geld nodig hebt, dit kan bijvoorbeeld een auto, koelkast of wasmachine zijn, dan is het veelal beter om een persoonlijke lening af te sluiten. Bij de inrichting van je woning weet je vaak niet hoeveel geld je kwijt bent en of je alles in een keer koopt of gedurende een langere periode. Een krediet die doorloopt is dan een betere keuze. Je zou ook kunnen zijn dat een doorlopend krediet vaak handig is als je net wat extra geld achter de hand wilt hebben voor onvoorziene uitgaven.

Hoeveel geld kun je lenen?

Als je ervoor kiest om een lening af te sluiten, zal een bank of kredietverstrekker je deze nooit zomaar verstrekken. Eerst wordt je financiële situatie beoordeeld en wordt er gekeken of je wel aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen. Juist ook in de toekomst wil je zonder problemen aan je betalingsafspraken voldoen. Bovendien wil een financiële instelling natuurlijk de garantie hebben dat je een lening kunt terugbetalen. Op basis van je inkomen en je huidige contractvorm bij je werkgever, wordt onder andere het kredietlimiet bepaald. Uiteraard hoef je niet perse dit kredietlimiet aan te houden. Je kunt natuurlijk ook een doorlopend krediet afsluiten met een lagere kredietlimiet. Vanzelfsprekend is dit afhankelijk van wat je leendoel is. 

Over het algemeen kijkt een kredietverstrekker of bank naar de volgende factoren voordat een lening wordt afgesloten:

 • Burgerlijke staat
 • Woonsituatie
 • Netto inkomen per maand (van jou en je partner)
 • Netto woonlasten per maand

De voordelen van een doorlopend krediet

Een doorlopend krediet biedt consumenten diverse voordelen. Wat de voordelen zijn van een doorlopend krediet? 

 • Je hoeft het geleende bedrag niet in een keer op te nemen
 • Je betaalt slechts rente over het opgenomen bedrag
 • Een bedrag dat je aflost, kun je ook weer opnemen
 • Deze kredietvorm is vaak zonder hoge kosten snel af te lossen

De nadelen van een doorlopend krediet

Naast verschillende voordelen brengt een doorlopend krediet ook enkele nadelen met zich mee. Wat zijn nu eigenlijk de nadelen van een doorlopend krediet? 

 • Aflossen duurt langer aangezien je afgeloste bedragen weer kunt opnemen
 • De rente van een doorlopend krediet is variabel, dus je bent soms extra geld kwijt
 • De rente die je betaalt is niet altijd meer fiscaal aftrekbaar bij de Belastingdienst
 • Je weet nooit precies wanneer je klaar bent met het aflossen van de lening

Vergelijk kredietverstrekkers op rente en voorwaarden

Overweeg je om een doorlopend krediet af te sluiten? Het is altijd slim om de verschillende kredietverstrekkers te vergelijken op rente en voorwaarden. Je wilt niet alleen de goedkoopste aanbieder, maar ook geld lenen tegen gunstige voorwaarden. Lees bijvoorbeeld goed na wanneer een doorlopend krediet dient afgelost te zijn bij een bank of kredietverstrekker en wat er gebeurt als je plotseling komt te overlijden. Wordt het doorlopend krediet dan afgelost of krijgen je nabestaanden te maken met een lange financiële nasleep? Kortom, vergelijk en bespaar door de diverse aanbieders met elkaar te vergelijken op rente en voorwaarden. 

Laat je adviseren door een onafhankelijk financieel adviseur

Heb je op korte termijn extra geld nodig dat je niet op je bankrekening hebt staan? Wellicht is een doorlopend krediet op jou van toepassing. Je kunt hiervoor het beste contact opnemen met een onafhankelijk financieel advies. Deze neemt met jou de benodigde gegevens door en dient een aanvraag in bij een kredietverstrekker. Laat je altijd vooraf goed adviseren en informeren voordat je daadwerkelijk een contract afsluit. Je wilt jezelf niet in de financiële problemen helpen door een lening af te sluiten die je in de toekomst eigenlijk niet kunt betalen. Een onafhankelijk financieel adviseur begeleidt in het gehele proces en kan je wijzen op eventuele risico's en nadelen. 

Het je een doorlopend krediet gevonden bij een kredietverstrekker die aan je wensen voldoet? Dan kun je wellicht je droom op korte termijn realiseren dankzij het extra geld dat je hiervoor kunt gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld een droomhuis zijn of een nieuwe keuken waar je uitgebreid kunt koken. Het is maar net wat je wensen zijn. 


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Fomina
Aantal keer gelezen: 2662x
Toegevoegd: 05-12-2016 10:58
Gewijzigd: 05-12-2016 22:38

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3420 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!