Wat is technische analyse?

Wat is technische analyse?

Wat is technische analyse?Leer wat technische analyse is, hoe het werkt en hoe je het kunt gebruiken op een trading platform. Ontdek de voor- en nadelen van deze methode.

Technische analyse is een manier om de koersbewegingen van financiële instrumenten te bestuderen en te voorspellen. Het is gebaseerd op het idee dat de markt alle relevante informatie weerspiegelt in de prijs en dat de geschiedenis zich herhaalt. Door het analyseren van grafieken, patronen, trends en indicatoren, kunnen traders beslissen wanneer ze een positie willen innemen of sluiten.
In dit artikel leggen we uit wat technische analyse is, hoe het werkt en wat de voor- en nadelen zijn. We geven ook enkele voorbeelden van technische analyse tools die je kunt gebruiken op ons platform.

Wat is het doel van technische analyse?

Het doel van technische analyse is om handelsmogelijkheden te identificeren op basis van historische prijsbewegingen. Technische analisten geloven dat de markt een collectieve weergave is van de psychologie van alle beleggers, en dat deze psychologie zich uit in herkenbare patronen. Door deze patronen te herkennen, kunnen traders anticiperen op toekomstige koersbewegingen en daarop inspelen.
Technische analyse kan worden toegepast op elk financieel instrument, zoals aandelen, indices, grondstoffen, valuta’s en cryptovaluta’s. Het kan ook worden gebruikt voor verschillende tijdframes, van intraday tot langetermijn.

Hoe werkt technische analyse?

Technische analyse werkt door het gebruik van verschillende tools om de prijsactie van een instrument te analyseren. Deze tools kunnen grafisch, wiskundig of statistisch zijn. Sommige van de meest gebruikte tools zijn:

 • Grafieken: Grafieken zijn visuele representaties van de prijsactie van een instrument over een bepaalde periode. Er zijn verschillende soorten grafieken, zoals lijngrafieken, staafgrafieken, kandelaargrafieken en OHLC-grafieken. Grafieken helpen traders om trends, steun- en weerstandsniveaus, uitbraken en omkeringen te identificeren.
 • Patronen: Patronen zijn herkenbare vormen die zich vormen op de grafiek als gevolg van de prijsactie. Er zijn twee hoofdtypen patronen: continuatiepatronen en omkeerpatronen. Continuatiepatronen geven aan dat de bestaande trend waarschijnlijk zal voortzetten na een periode van consolidatie. Omkeerpatronen geven aan dat de bestaande trend waarschijnlijk zal eindigen en omkeren in de tegenovergestelde richting. Enkele voorbeelden van patronen die het AI trading platform Beurstrading Nederland gebruikt zijn driehoeken, vlaggen, hoofd-en-schouders en dubbele toppen of bodems.
 • Trends: Trends zijn de algemene richting waarin de prijs zich beweegt over een bepaalde periode. Er zijn drie hoofdtypen trends: opwaarts, neerwaarts en zijwaarts. Een opwaartse trend wordt gekenmerkt door hogere hoogtepunten en hogere dieptepunten. Een neerwaartse trend wordt gekenmerkt door lagere hoogtepunten en lagere dieptepunten. Een zijwaartse trend wordt gekenmerkt door een gebrek aan duidelijke richting in de prijsbeweging. Trends helpen traders om te bepalen of ze long of short moeten gaan in een instrument.
 • Indicatoren: Indicatoren zijn wiskundige berekeningen die worden toegepast op de prijs- of volumedata van een instrument om extra informatie te genereren. Er zijn honderden indicatoren beschikbaar voor technische analisten, maar ze kunnen grofweg worden ingedeeld in twee categorieën: trendvolgende indicatoren en oscillatoren. Trendvolgende indicatoren helpen traders om de richting en sterkte van een trend te bevestigen of te identificeren. Oscillatoren helpen traders om overbought- of oversoldcondities te identificeren die kunnen wijzen op een mogelijke omkering of correctie in de prijs. Enkele voorbeelden van indicatoren zijn voortschrijdende gemiddelden, Bollinger Bands, MACD, RSI en Stochastics.


Wat zijn de voor- en nadelen van technische analyse?

Technische analyse heeft een aantal voor- en nadelen die traders moeten overwegen voordat ze het gebruiken. Enkele van de voordelen zijn:

 • Objectiviteit: Technische analyse biedt een objectieve manier om de markt te analyseren, zonder te worden beïnvloed door emoties, meningen of vooroordelen. Het is gebaseerd op kwantificeerbare data die gemakkelijk te interpreteren en te testen zijn.
 • Flexibiliteit: Technische analyse kan worden toegepast op elk financieel instrument, markt of tijdframe. Het is ook compatibel met verschillende handelsstijlen, strategieën en doelstellingen. Traders kunnen technische analyse aanpassen aan hun eigen voorkeuren en behoeften.
 • Actualiteit: Technische analyse houdt rekening met de meest actuele informatie die beschikbaar is in de markt, namelijk de prijs. Het maakt niet uit wat de fundamentele factoren of het nieuws zijn die de prijs beïnvloeden, zolang de prijs zelf wordt weerspiegeld in de grafiek. Dit stelt traders in staat om snel te reageren op veranderingen in de markt.

Enkele van de nadelen zijn:

 • Onnauwkeurigheid: Technische analyse is geen exacte wetenschap en kan daarom onnauwkeurig of onbetrouwbaar zijn. Het is mogelijk dat verschillende technische analisten verschillende conclusies trekken uit dezelfde grafiek of indicator. Het is ook mogelijk dat technische analyse faalt om toekomstige koersbewegingen te voorspellen of dat het achterloopt op de markt.
 • Zelfvervullende profetie: Technische analyse kan een zelfvervullende profetie worden als veel traders dezelfde tools gebruiken en dezelfde signalen volgen. Dit kan leiden tot een versterking van de prijsbeweging in de verwachte richting, maar ook tot een verhoogd risico op een plotselinge omkering als traders hun posities sluiten of omdraaien.
 • Complexiteit: Technische analyse kan complex en verwarrend worden als traders te veel tools gebruiken of tegenstrijdige signalen krijgen. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen eenvoud en effectiviteit, en om consistent te blijven met de gekozen methodologie.

Hoe gebruik je technische analyse op een trading platform?

Op een trading platform kun je gebruik maken van verschillende technische analyse tools om je handelsbeslissingen te ondersteunen. Je kunt bijvoorbeeld:

 • Grafieken aanpassen aan je voorkeuren, zoals het type grafiek, het tijdsbestek, de kleuren en de zoom.
 • Patronen herkennen op de grafiek, zoals driehoeken, vlaggen, hoofd-en-schouders en dubbele toppen of bodems.
 • Trends identificeren door het tekenen van trendlijnen, kanalen of Fibonacci retracements.
 • Indicatoren toevoegen aan de grafiek, zoals voortschrijdende gemiddelden, Bollinger Bands, MACD, RSI en Stochastics.
 • Handelssignalen genereren op basis van de grafiek, patronen, trends of indicatoren.

Tot slot

Technische analyse is een populaire methode voor het analyseren en voorspellen van koersbewegingen op basis van historische data. Het maakt gebruik van verschillende tools, zoals grafieken, patronen, trends en indicatoren, om handelsmogelijkheden te identificeren. Technische analyse kan traders helpen om objectief, flexibel en actueel te zijn in hun marktvisie. Echter, technische analyse is ook onderhevig aan onnauwkeurigheid, zelfvervullende profetie en complexiteit, die traders moeten overwegen voordat ze het gebruiken.
Het is belangrijk om technische analyse te combineren met een goed risicobeheer en een duidelijke handelsstrategie. Op een trading platform kun je gebruik maken van verschillende technische analyse tools om je handelsbeslissingen te ondersteunen. Je kunt bijvoorbeeld grafieken aanpassen, patronen herkennen, trends identificeren, indicatoren toevoegen en handelssignalen genereren op basis van de technische analyse. Zo kun je je kansen op succes met traden vergroten en je handelsvaardigheden verbeteren.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: John
Aantal keer gelezen: 316x
Toegevoegd: 01-07-2023 10:42
Gewijzigd: 03-07-2023 11:23

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3717 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!