Wat zijn brokers? En wat kunnen zij voor je betekenen?

Wat zijn brokers? En wat kunnen zij voor je betekenen?

Wat zijn brokers? En wat kunnen zij voor je betekenen?Een broker is de Engelse term voor het begrip van beurshandelaar en kan zowel in effecten, goederen of waren zijn. De term broker wordt het meest gebruikt als er een effectenmakelaar wordt bedoeld en is een tussenpersoon die de handel faciliteert. Als je als particulier wilt beleggen en actief wilt zijn op de beurs zul je een broker nodig hebben.

Een broker: wat is het precies?

Een broker is dus eigenlijk een beurshandelaar en is een bedrijf dat de handel in aandelen, valuta en grondstoffen mogelijk maakt. Een van de bekendste voorbeelden van een broker is je bank. Bijna alle grote banken in Nederland maken het mogelijk om in aandelen en andere producten te beleggen, te kopen en te verkopen. Echter kan het beleggen bij banken vaak erg duur zijn waardoor er ook steeds meer online brokers komen die zich richten op particulieren. Zij bieden vaak lagere prijzen en maken het voor particuliere beleggers ook mogelijk om te gaan beleggen. Een broker gebruikt het internet om snel orders van de particuliere klanten naar de beurs te kunnen sturen zodat er snel en vakkundig gehandeld kan worden.

Brokers geven een overzicht: hulp bij beleggen

Een van de belangrijkste dingen die brokers doen is dat ze een overzicht geven van de beschikbare beleggingsproducten. Hierbij worden ook de bijbehorende koersen aangegeven van zowel het heden als de ontwikkelingen in het verleden. Hiermee kun je als particuliere belegger beslissen waar je in wilt beleggen en voor welke prijzen.

Kosten brokers ook geld?

Natuurlijk kost beleggen geld en kun je de hulp van een broker niet gratis verwachten. De meeste brokers zullen daarom op een manier hun geld verdienen. Dit kan doordat ze transactiekosten invoeren of een vast percentage van de winst in rekening brengen. De transactiekosten zijn de kosten die in rekening worden gebracht voor de aan- of verkoop van aandelen. Deze kosten zijn de afgelopen decennia enorm gedaald door de opkomst van het internet. In de jaren ’90 was je namelijk al snel tientallen guldens kwijt aan de transactiekosten, terwijl dit nu vaak minder dan tien euro bedraagt.

Andere manieren waarop brokers het tarief bepalen

Sommige brokers werken op een andere manier: via zogenaamde spreads. Dit is het verschil tussen de koop- en de verkoopprijs. Dit verschil tussen deze prijzen zal de winst van de broker zijn. Als je van plan bent om een broker te kiezen, is het dus belangrijk om rekening te houden met de kosten die hierbij komen kijken.

Het is hierbij van belang om te weten of je op de korte of de lange termijn gaat beleggen. De meeste brokers zijn namelijk vooral geschikt voor het beleggen op de lange termijn. Als je liever op korte termijn gaat beleggen, zul je namelijk als particulier niet gebaat zijn bij de kosten per transactie.

Online brokers vergelijken: waarom is dit belangrijk?

Zoals hierboven al staat beschreven kun je zonder een broker niet beleggen. Als je als particulier wilt gaan handelen op de beurs zul je dus allereerst een keuze moeten maken voor een broker. Dit is een belangrijke keuze, aangezien je voor een groot deel van je zaken afhankelijk bent van de broker die je kiest. Daarom is brokers vergelijken op het internet een heel verstandig idee, zodat je geen overhaaste keuze maakt. Er zijn een paar zaken waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste broker zoals de kosten, de kwaliteit van de helpdesk, mogelijkheden tot ondersteuning en de veiligheid. Deze zaken, en waarom ze zo van belang zijn. 

De tarieven en de veiligheid van de broker

De kosten kunnen enorm verschillen tussen brokers, en zullen direct een invloed hebben op je rendement. Stunten met tarieven van brokers kan daarom aantrekkelijk zijn, maar gebruik hierbij wel je gezond verstand. Let op de kleine lettertjes en verborgen kosten, zodat je niet voor onverwachte problemen komt te staan. De veiligheid van de broker is daarnaast ook van belang. Lees meerdere reviews op internet van mensen die deze broker gebruiken en denk logisch na over de keuze die je maakt.
Analysemogelijkheden en mogelijkheden tot educatie

Bij beleggen is het heel erg belangrijk dat je de juiste tools krijgt aangereikt. Je wilt bijvoorbeeld weten hoe analisten denken over bepaalde bedrijven en welke opties het meest winstgevend kunnen zijn. Daarnaast is het als beginnend belegger ook heel fijn om meer te leren en je kennis bij te spijkeren. Je kunt daarom bij je keuze ook kijken naar de mogelijkheden om de beurzen te analyseren en om educatie te ontvangen. Let hierbij ook op de eventuele bijkomende kosten die hier aan vast kunnen zitten.

Het belang van een goede klantenservice

Het kan altijd voorkomen dat je vragen hebt over je aandelen of de uitbetalingen. Bij dit soort vragen is het enorm fijn om gebruik te kunnen maken van een deskundige klantenservice. Biedt de broker een telefonische klantenservice en zijn de medewerkers goed opgeleid? Dit zijn belangrijke zaken om rekening mee te houden bij het vergelijken van de brokers. Zo weet je zeker waar je aan toe bent. Daarnaast is het uiteraard ook belangrijk dat de klantenservice snel je vragen kan behandelen. Een klantenservice dat pas na een week je vraag beantwoord, heb je niet erg veel aan natuurlijk. Doe daarom online goed onderzoek naar de verschillende brokers en hun klantenservices

Alleen via je computer of ook een mobiele app?

Als je een druk bestaan leidt dan zul je niet altijd een computer of laptop bij de hand hebben. Daardoor kan het erg fijn zijn als een broker ook een mobiele app heeft, zodat je onderweg ook verder kunt gaan met het beleggen. Het aanbieden van apps wordt in de huidige tijd van technologische ontwikkelingen steeds meer vanzelfsprekend, maar het is nog niet overal het geval. Slim om hier dus ook naar te kijken voordat je een keuze maakt.

Meerdere brokers vergelijken

Bij de meeste brokers zit je nergens aan vast en kun je snel en gemakkelijk je account ook weer opzeggen. Het is daarom een verstandig idee om meerdere brokers uit te proberen. Geef de bedrijven een kans, verdiep je er goed in en bekijk of het goed bij je past. Door het proberen merk je pas echt goed of het bedrijf goed bij je past. Door meerdere brokers naast elkaar te gebruiken kun je ze goed vergelijken en bekijken waar je persoonlijke voorkeur naar uitgaat. Het kan namelijk zo zijn dat het interface van de een je meer aanspreekt dat de ander, of dat de klantenservice aanzienlijk beter is bij het andere bedrijf.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: FabianClemens
Aantal keer gelezen: 2238x
Toegevoegd: 08-07-2019 15:00
Gewijzigd: 08-07-2019 16:56

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3795 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!