Wat moet je weten over flexwonen

Wat moet je weten over flexwonen

Wat moet je weten over flexwonenFlexwonen houdt in dat je in een tijdelijk huis gaat wonen. Flexwonen komt veel voor in vakantiehuisjes, seniorencomplexen of leegstaande panden. Het is ideaal als je voor een korte termijn iets zoekt. Daarnaast vallen de prijzen over het algemeen mee. Dit komt doordat gemeenten bij een huizentekort een aantal flexwoningen kunnen laten bouwen. Deze woningen zijn voorgefabriceerd en kunnen dus snel en goedkoop worden geplaatst.

Voor wie is het bedoeld?

Flexwonen is eigenlijk voor iedereen die opzoek is naar een tijdelijke (huur)woning maar weinig kans hebben om er eentje te vinden. Flexwoningen worden bijvoorbeeld gebruikt voor mensen die net uit een scheiding komen of mensen die hun huis verkocht hebben maar nog niet direct in hun nieuwe huis terecht kunnen. Evenals een student die in een andere stad gaat studeren. In alle gevallen heb je op korte termijn onderdak nodig. Een flexwoning is dan ideaal. Daarnaast zijn flexwoningen ook beschikbaar voor huisvesting personeel. Een groot bedrijf kan ervoor kiezen om de huisvesting van haar personeel aan te bieden. Deze woningen zijn vaak geheel ingericht en kunnen in grootte variëren van een aantal personen tot een heel team. Daarnaast zijn de huurmogelijkheden flexibel. 

Voordelen van flexwonen

Flexwonen heeft meerdere voordelen. Bij een normale huurwoning wordt er vaak een minimale huurperiode gehanteerd. Bijvoorbeeld 1 jaar of zelfs 2 jaar. Dit kan soms lastig zijn om te doen. Bij flexwonen wordt en vaak een minimale huurperiode aangeboden dat al begint bij 1 maand! Daarnaast is flexwonen een perfecte optie om tussendoor niet zonder huis te komen te zitten. Naast de flexibiliteit is flexwonen ook een oplossing voor de schaarste op de woningmarkt. Het heeft daarnaast ook een positief effect op de maatschappij. Denk daarbij aan daklozen, arbeidsmigranten en statushouders. Naast deze voordelen is tot slot het voordeel van flexwoningen dat het de innovatie voor de bouw stimuleert en het ook de circulatie in de bouw bevordert (door bijvoorbeeld het hergebruik van materialen)

Waar vind je flexwoningen?

Flexwoningen worden door verschillende partijen aangeboden. SNF is een stichting die aanbieders van flexwoningen voorziet van een certificaat. Na dit certificaat zijn zij goedgekeurd om flexwoningen aan te bieden. Een woning, ook al is het van korte duur, moet aan bepaalde eisen voldoen. Heeft een aanbieder een certificaat van SNF, dan weet je dat je een goede woning te pakken hebt. SNF controleert jaarlijks of de woningen voldoen aan alle eisen. Is dit niet het geval, dan wordt het certificaat ingenomen en zullen er aanpassingen aan de woning moeten worden gedaan. Je hebt bij een SNF certificaat dus altijd zekerheid op een goede woning. 

Huurperiode

Een flexwoning is in principe dus bedoeld als tijdelijke huurwoning. De minimale huurperiode kan al vanaf 1 maand mogelijk gemaakt worden. Omdat het begrijpelijk is dat juist in deze periode in je leven flexibiliteit belangrijk is. 





Exclusief/Inclusief

Het voordeel van flexwonen is dat er vaak een inclusief huurprijs per persoon per week wordt gehanteerd. Op die manier weet je waar je aan toe bent en is het makkelijker om onverwachte financiële tegenvallers te voorkomen. Een inclusief huurprijs houdt het volgende in:

  • Gas, water en elektra;

  • Volledig gemeubileerd en gestoffeerd;

  • Compleet inventaris;

  • Slaapbenodigdheden zoals kussens en dekens;

  • Internet;

  • Afvalverwerking en instructies;

  • Inspecties van woning (tot 12x per jaar)

  • Tuin winter- en zomerklaar maken;

  • SNF-certificaat.

Stappenplan

Ben jij iemand die op zoek is naar een tijdelijke woning? Dan moet je allereerst aan een aantal eisen voldoen. De eisen verschillen vaak per gemeente, maar in grote lijnen wordt er gekeken naar hygiëne, kwaliteit en zekerheid. Als je niet aan een van deze vereiste voldoet, heeft het geen zin om verder te zoeken. Je zult namelijk niet in aanmerking komen voor een flexwoning. Andere voorwaarden om in aanmerking te komen voor een flexwoning zijn:

  • je moet een goede verklaring kunnen geven waarom flexwonen voor jou nu de beste optie is;

  • je bruto inkomen per jaar is minder dan €39.000;

  • je gaat er zonder kinderen wonen.


Denk jij dat je wel aan de eisen voldoet? Dan kun je je gaan inschrijven bij de Stichting normering flexwonen (SNF). Zij zullen je dan zo snel mogelijk contact met je opnemen. Zodra ze contact met je hebben opgenomen zal er een afspraak worden ingepland voor een ontmoeting. Ze willen namelijk zelf controleren of je voldoet aan alle eisen. Ben je niet goedgekeurd? Dan kun je het op een later moment altijd nog een keer proberen als je de verwachte aanpassingen doorgevoerd hebt. Voldoe je wel aan alle eisen volgens het SNF, dan kom je in aanmerking voor flexwonen. Je kunt nu bij verschillende aanbieders langsgaan om te kijken of jij een plekje kunt bemachtigen.

Huurvoorstel

Vervolgens wordt er na een inventarisatie van je behoefte een duidelijk huurvoorstel gedaan. Dat voorstel hangt af van je wensen en eigenschappen van de woningen. Vervolgens moet er akkoord worden gegeven op het huurvoorstel, waarnaar een digitale huurovereenkomst wordt toegestuurd. Hierin zijn de gemaakte afspraken vastgelegd (zoals de looptijd van het contract, de huurprijs het opzegtermijn, etc.). 

Maandelijkse controles

Houdt er rekening mee dat de SNF maandelijkse controles houdt. Dit is natuurlijk logisch omdat de woningen altijd compleet ingericht zijn en je dus niet met je eigen spullen overweg gaat. Deze maandelijkse controles worden uiteraard altijd van tevoren afgesproken en gecommuniceerd. Het contract van je huurwoning kan ook op aanvraag verlengd worden. Lange huurcontracten zijn echter niet mogelijk. Uiteraard loopt het huurcontract gewoon tot de afgesproken datum. Als je daarbuiten wenst op te zeggen wordt er meestal een opzegtermijn gehanteerd van 1 kalendermaand.

Conclusie

Een flexwoning is dus een (meestal) tijdelijk oplossing voor een woning. Bijvoorbeeld als je uit een scheiding komt of moet wachten op een nieuw gekocht huis. Flexwoningen zijn dan een ideaal alternatief voor tijdelijk en spoedig onderdak. Flexwoningen worden aangeboden door SNF en dienen een certificaat te hebben. Als een woning dit certificaat niet heeft, is het af te raden om er te gaan vestigen. Daarnaast is het van belang om goed te onderzoeken of je in aanmerking kunt komen voor een flexwoning. Naast de voorwaarden zijn de voornaamste eisen hygiëne, kwaliteit en zekerheid. Je kunt op verschillende plekken terecht om je aan te melden.

We hopen dat je na het lezen van dit artikel een beter beeld gekregen hebt van hoe het werkt als je in een flexwoning wilt wonen. Op internet is er nog veel informatie te vinden over dit onderwerp, lees je daarom altijd even van tevoren in!

 







                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 2612x
Toegevoegd: 10-05-2021 15:16
Gewijzigd: 11-05-2021 08:53

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!