Welke soorten drones zijn er?

Welke soorten drones zijn er?

Welke soorten drones zijn er?Het zal je niet zijn ontgaan. De stijgende populariteit van drones. Geregeld komen ze in het nieuws door de vele toepassingen waarvoor deze kleine onbemande luchtvaartuigen gebruikt kunnen worden. Er zijn vele verschillende soorten drones verkrijgbaar, waardoor één term eigenlijk tekort komt om de uiteenlopende apparaten te omschrijven. Want welke soorten drones zijn er allemaal verkrijgbaar?

Mini drones

Een populaire drone is de zogeheten mini drone. Deze drone, is zoals de naam al aangeeft, erg klein. De meeste mini drones zijn niet groter dan 10 centimeter. Door het kleine formaat zijn ze erg wendbaar waardoor ze uitstekend te gebruiken zijn in kleine ruimtes. Ideaal wanneer je binnenshuis wilt rondvliegen. Buitenshuis zijn de kleine drones al snel vatbaar voor windstoten en ook het bereik valt vaak tegen. Daardoor zijn ze minder geschikt voor avonturen buitenshuis. Het kleine broertje van de mini drone is de Nano drone. Dit zijn minuscule drones van zo’n twee tot vijf centimeter. Ze passen zelfs in je zak en kunnen dus overal mee naar toe worden genomen. Ideaal voor het vliegen in hele kleine ruimtes.

Drones met een camera

Drones worden veelvuldig gebruikt om video’s en foto’s van de omgeving te maken. Speciaal voor deze toepassing bestaan er drones met een ingebouwde camera. Dit soort drones kunnen grote hoogtes bereiken waardoor de omgeving perfect in beeld kan worden gebracht. De drones met camera worden door zowel particulieren als bedrijven gebruikt, want voor het inspecteren lastig bereikbare objecten is een drone hét hulpmiddel dat je kunt gebruiken. De eigenschappen van de drone en bijbehorende camera hangen voornamelijk af van je budget. Het bereik, de batterijduur en de kwaliteit van de camera zal verschillen tussen een drone van 100 euro en een drone van 1500 euro.

FPV drones

Om het vliegen met een drone extra dimensie te geven kan je de drone ook besturen op een manier waarop het lijkt alsof je in de drone zit. Deze methode heet First Person View. Door middel van een camera in de drone stream je het beeld naar de transmitter waarmee je de drone bestuurd. Bij sommige drones kun je het ook naar je telefoon of tablet streamen en de drone via een app besturen. Tot slot kun je het beeld ook naar een speciale FPV-bril sturen. Daardoor kun je nog beter zien waar je vliegt en kun je dicht bij objecten in de buurt komen, zonder er tegen te botsen. Deze drones worden ook gebruikt om de racen over een parcours. Door het beeld kun je beter inschatten of je op, onder, langs of in bepaalde objecten kunt vliegen.

Drones met GPS

Een drone is heel gevoelig voor windstoten. Daardoor kan het op grote hoogte of bij onstuimig weer lastig zijn om naar een bepaald punt te vliegen. Om dit probleem op te lossen kun je daarom kiezen voor een drone met ingebouwd GPS systeem. Bij een drone met GPS kun je van tevoren coördinaten geven waar de drone opstijgt, de route die hij aflegt en de plek waar de drone moet landen. Daardoor kun je de drone als het ware op de automatische piloot laten rondvliegen. Een GPS drone (laten) besturen vergt echter wel de nodige kennis, waardoor dit model minder geschikt is voor beginners.

Helikopters

Een bestuurbare helikopter valt ook onder de categorie drones. Toch is de werking van een helikopter anders dan bij een drone. Waar een reguliere drone vaak vier rotors heeft, zal je het bij een helikopter moeten doen met twee. De hoofd rotor en een staartrotor. Het ontbreken van de extra rotors zorgt ervoor dat de helikopter minder stabiel door de lucht vliegt. Bij het maken van video’s kan dit een minpunt zijn. Een drone met camera is dan een betere optie.



Race drones

Als je op zoek bent naar een behendige drone dan is een race drone uitermate geschikt. Deze drones staan bekend om hun snelheid en soepele besturing. Daarmee kun je de drones binnen no-time ieder parcours af laten leggen, waarmee jij tot drone koning wordt bekroond. Een eigenschap van veel race drones is de eerdergenoemde FPV.  Bovendien zijn race drones geoptimaliseerd op aerodynamisch gebied en beschikken ze over krachtige motors. Het is aan te raden om niet direct met dit soort drone te beginnen. Je kunt beter eerst ervaring opdoen met een reguliere drone.

Selfie drones

Selfie drones worden voor heel andere doeleinden gebruikt dan de eerder genoemde drones. Het gaat hierbij niet om de behendigheid of het vliegen op grote hoogte, maar om stabiliteit en de mogelijkheid om op een persoon te focussen. De drones zijn eenvoudig te besturen en sommige hebben de optie om op een object of persoon te focussen. Daardoor kun je bijvoorbeeld fietsen of een wand beklimmen terwijl de drone je volgt en filmpjes of foto’s maakt.

Reguliere drone

Bij de bovengenoemde drones hebben we al eens verwezen naar een reguliere drone. Een reguliere drone is een drone zonder extra opties, zoals een camera, GPS systeem of FPV modus. Je kunt het zien als een basic drone, voor mensen die de extra opties niet nodig hebben. Daardoor is de prijs ook lager en kun je toch genieten van het besturen van een drone.

Militaire drones

Naast drones voor bedrijven en consumenten bestaan er ook drones die door militairen worden ingezet. Deze drones zijn verder ontwikkeld om bijvoorbeeld wapens of explosieven te kunnen dragen en onzichtbaar zijn op een radar. Het zijn dus een heel ander soort drones dan de drones die behandeld zijn in dit artikel. Ze zijn een stuk groter in omvang en kunnen wel meer dan één miljoen euro kosten. De drones worden ingezet voor het bespioneren of verkennen van bepaalde gebieden of om de veiligheid te kunnen waarborgen.

Welke drone past bij jou?

Het maken van een keuze voor een drone kan een lastige beslissing zijn. Bedenk van tevoren goed waar je de drone voor wilt gebruiken en welk budget je er beschikbaar voor wilt stellen. Het lezen van reviews en het bekijken van video’s over drones die je interessant lijken, kunnen helpen om een goede keuze te maken. Daarnaast kan je de ervaringen van anderen lezen op forums of hulp vragen aan een drone specialist. Hiervoor kun je een fysieke winkel bezoeken waarbij je de drones kunt bekijken en wellicht zelfs uittesten, of online bij een drone webshop. Daardoor kom je achteraf niet tot teleurstellingen te staan. Mocht je je drone zat zijn, dan kun je die gewoon weer doorverkopen. Er is namelijk een flinke markt voor tweedehands drones, waardoor je er iemand anders blij mee kunt maken en zelf geld overhoudt voor een nieuwe.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: FabianClemens
Aantal keer gelezen: 1949x
Toegevoegd: 12-11-2019 08:48
Gewijzigd: 12-11-2019 09:21

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!