Playstation 4 of Xbox One

Welke spelcomputer: Playstation 4 of Xbox One?

Playstation 4 of Xbox OneDe Playstation 4 en de Xbox One zijn op dit moment de meest populaire spelcomputers in Nederland. De discussie laait regelmatig op welke spelcomputer je het beste kan kopen. Dit is vooral lastig als je er één moet kiezen. Wij hebben voor je gekeken welke spelcomputer misschien beter is om te kiezen. We hebben hiervoor echt alles naast elkaar gelegd om een vergelijking te maken.

Verkoopcijfers Playstation 4 en Xbox One

Als we specifiek naar Nederland kijken dan wordt de Playstation 4 meer verkocht dan de Xbox One. In Amerika zien we andere cijfers. Het aantal verkochten consoles ligt op ongeveer 50%. Er zijn net ietsje meer Playstation 4 consoles verkocht, maar het scheelt niet veel. Ongeveer wordt er gemiddeld voor iedere Xbox One een Playstaion 4 verkocht in Amerika. In Nederland ligt dit dus anders en wordt de Playstation 4 vaker verkocht. Het zou dus goed kunnen dat je vrienden een Playstation 4 hebben.

De prijs van de consoles

Regelmatig ontstaat er een soort gevecht tussen beide consoles qua prijs. De Xbox One is tijdens actieperiodes regelmatig goedkoper, dan de Playstation 4. Maar ook de PS4 daalt regelmatig naar 280 euro. Microsoft heeft in Nederland een achterstand qua verkoopcijfers. Dit proberen ze goed te maken door regelmatig met de prijs te stunten. Qua prijs zou het dus niet heel veel uitmaken welke console je kiest. De Xbox One kan wel iets goedkoper zijn vanwege de prijsaanbiedingen. Maar we hebben ook een keer een actie gezien waarbij de PS4 vier dagen lang € 180 was.

Exclusieve spellen

De meeste spellen komen zowel op de Playstation 4 als de Xbox One uit. De kans is dus groot dat je jouw favorieten ook gewoon op de Xbox One kan spelen etc. Denk bijvoorbeeld aan de grote toppers zoals Final Fantasy, Fifa, GTA en Battlefield. Deze spellen komen gewoon op beide consoles uit. Er zijn wel speciale exclusieve spellen. Deze worden bijvoorbeeld alleen voor de Playstation of Xbox gemaakt. De Playstation heeft als exclusieve titels: Gran Turismo, Killzone, The last of Us, Uncharted, en The Order 1886. Xbox heeft als executive titels: Halo, Forza en Quantum Break. Qua executive spellen zijn er spelers die liever kiezen voor de Playstation 4.

De controller

Uiteindelijk mag je natuurlijk gaan spelen met de controller. Het is natuurlijk prettig als deze goed in de hand ligt en lekker meebeweegt. Microsoft heeft qua design de Xbox 360 aangehouden en ook qua functies is de controller grotendeels hetzelfde. Voor Xbox 360 spelers zal het vooral veel herkenning zijn. Het is dan prettig om weer met dezelfde controller te spelen. De Playstation 4 is voorzien van een Dualshock 4 controller. Je herkent deze waarschijnlijk van de Playstation 3. Er zijn alleen een aantal verbeteringen toegevoegd. Er is bijvoorbeeld een touch pad, lightbar en speaker voor interne geluiden aangebracht. Welke controller fijner is zal voor veel spelers een kwestie van smaak zijn. De controllers zijn allebei draadloos. Qua puntje controller zal er waarschijnlijk geen beslissing vallen welke console beter is.


De software

De software kan wel een dingetje zijn als we het vergelijken met elkaar. Als we de twee met elkaar vergelijken zien we direct dat de Xbox One vooral gericht is op de Amerikaanse markt. De Europese markt lijkt een beetje vergeten te zijn. De Playstation 4 is weer vooral gericht op de Europese markt. Dit heeft te maken met de verkoopcijfers. De Xbox One doet het altijd goed in Amerika en de Playstation 4 heeft het altijd al beter gedaan in Europa. De software is hier eigenlijk op afgesteld. Het entertainment gehalte is van de PS4 een stuk beter geregeld voor Europa. Je kan bijvoorbeeld Netflix kijken of je gamecontent streamen op Facebook. Toch heeft de Xbox One nog altijd veel potentie en is er hier ook niet echt een duidelijke winnaar.

Camera optie

Zowel de Xbox One als de Playstation 4 hebben de optie om een camera te koppelen. De Xbox heeft de Kinect en de Playstation de Eye. Tussen beide camera’s zit nog al een verschil in prijs. De Kinect is op dit moment nog steeds € 100. De Kinect is met een beetje zoeken rond de € 50 verkrijgbaar. Het verschil is groot terwijl beide dezelfde functie hebben. In eerste instantie zou de Kinect inbegrepen zitten. Maar toen ze hoorde van het prijsverschil bij lancering is de prijs van de Xbox One verlaagt door de Kinect los als accessoire te verkopen. Qua mogelijkheden is de Kinect een stuk geavanceerder. Het is hiermee niet meer nodig om een controller vast te houden omdat een flink aantal bewegingen herkent worden. Daarnaast kan ook je hartslag door de camera gemeten worden. De Xbox One is qua camera wel een winnaar.

Virtual reality

Een groot pluspunt van de Playstation 4 is dat ze nu Virtual Reality spellen aanbieden. Dit wordt natuurlijk al een tijdje gezien als de toekomst van consoles. Het enige nadeel is het prijskaartje dat eraan hangt. Het Virtual Reality pakket is een accessoire en kost bijna net zoveel als een nieuwe console. Dit kan natuurlijk zomaar gaan veranderen als de techniek wat geavanceerder is. Daarnaast kan je nog lang niet alle spellen spelen in Virutal Reality. Dit gaat wel veranderen want op de E3 heeft Sony weer een flinke dosis spellen aangekondigd. De accessoire is absoluut een pluspunt maar door de prijs is het de vraag of het de PS4 hierdoor echt een winnaar maakt. Voor dit geld zou je zowel een Playstation 4 als Xbox One kunnen aanschaffen.

Firmware updates

Sinds de release hebben zowel de Xbox One als de Playstation 4 flink aan hun firmware gewerkt. Beide consoles hebben er een flink aantal features bij gekregen. De grootste updates zijn voor de Xbox One bijvoorbeeld de herkenning van Xbox 360 spellen. In het begin kon je deze nog niet spelen op je Xbox One dit is nu wel gewoon mogelijk. Een andere update is Twitch streaming. Je kan via Twitch je complete bibliotheek streamen. Nog een pluspunt voor de Windows gebruikers is de Windows 10 streaming. Je kan zo overschakelen naar je PC via je console. De Playstation 4 heeft ook een aantal updates meegemaakt in de afgelopen tijd. Zo is er Shareplay hierbij kan je vriend het even van je overnemen op zijn Playstation 4 als je niet langs een lastig stukje komt. Er is ook nog Sharefactory waarbij je opgeslagen gameclips kan bewerken en vervolgens uploaden naar Youtube. Daarnaast heeft de PS4 het exclusieve recht om Spotify aan te bieden. Je kan tijdens het spelen van je favoriete game luisteren naar je playlist op Spotify. De aankomende update maakt het ook mogelijk om via je computer games op je PS4 te spelen. Je kan zo gamen op zowel je PC als console. Kortom de PS4 wint de ronde met firmware updates eenvoudig van de Xbox One.

Xbox Live en PS Plus

Bij de Xbox moest je altijd al betalen om live te gaan spelen. Bij de PS4 is dit voor het eerst zo. Het is nu dus voor beide consoles het geval dat je moet betalen voor live spelen. Hierdoor krijg je wel een stuk snellere server dan voorheen op de Playstation. Nog een pluspunt is dat je er gratis games bij cadeau krijgt. Iedere maand dat je live speelt krijg je twee gratis games bij de PS4 en bij de Xbox One zijn dit er 2 voor de Xbox One en twee voor de Xbox 360. De afgelopen tijd verschenen de beste gratis games voor de Playstation 4, maar dit lijkt te veranderen. Er zijn ook een aantal goede games nu verschenen op de Xbox One. Een belangrijk verschil tussen de twee is de prijs. Xbox Live Gold is online gemiddeld € 10 duurder, maar in de winkel kan je hem vaak goedkoper dan de Playstation 4 bemachtigen.

Hardware

Echte gamers kijken natuurlijk bij hun vergelijking ook naar de hardware. De laatste tijd zijn er veel upgrades geweest en nieuwe modellen uitgebracht. Puntje bij paaltje verschillende consoles niet veel met elkaar. In de praktijk scoort de Playstation 4 wel iets beter qua graphics etc. Dit heeft te maken met snellere GPU en werkgeheugen. In de praktijk ga je hier eigenlijk niet veel van merken. Je ziet het alleen als je beide consoles naast elkaar gaat zetten en hetzelfde spel speelt.

Conclusie: Welke moet je nu gaan kiezen?

Eigenlijk valt over beide consoles wel iets te zeggen. Beide consoles hebben voor- en nadelen. Als je vrienden allemaal een Playstation 4 hebben dan kan het slim zijn om hiervoor te kiezen. Je kan dan met elkaar online spelen en games sharen. Als je vrienden geen van beide hebben kijk dan eens naar de exclusieve games. Misschien spreekt de Xbox One je wel meer aan vanwege Halo. Als je er echt niet uitkomt kan je altijd nog kop of munt gooien en het lot laten bepalen welke console de winnaar is. Je kan vervolgens bepalen welke console je uiteindelijk gaat kopen. Qua budget kan je natuurlijk ook kijken welke console er binnenkort een leuke aanbieding heeft en deze aanschaffen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 4362x
Toegevoegd: 27-06-2017 10:12
Gewijzigd: 11-07-2017 11:44

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!