WordPress website

WordPress website maken in 8 stappen

WordPress websiteWordPress is een ideaal CMS om een eigen website te maken. Het systeem biedt veel mogelijkheden en je hebt geen kennis nodig van programmeertalen. Toch kan het nog wel lastig zijn als je totaal geen ervaring hebt met CMS systemen. Wil jij een Wordpress website maken? In dit artikel leggen we je uit hoe je dit kunt doen in acht simpele stappen.

1. Bestel een domeinnaam en hostingpakket

Als je een website maakt, heb je altijd een domeinnaam en een hostingpakket nodig. Bij een WordPress website maken is dit niet anders. De domeinnaam is het adres van je website. Het hostingpakket zorgt ervoor dat je website via een server verbonden is met internet en dus zichtbaar voor anderen. Er zijn verschillende partijen waar je zowel een domeinnaam als een hostingpakket kunt bestellen. Enkele bekende partijen zijn TransIP, Hostnet, Yourhosting en Mijndomein.nl. Het is heel gemakkelijk om bij een dergelijke aanbieder een domeinnaam die nog vrij is te registreren en vervolgens direct een hostingpakket te kiezen.

2. Installeer WordPress op je domeinnaam

Zodra je een domeinnaam en hostingpakket hebt besteld, kun je via deze aanbieder vaak met één klik op de knop WordPress installeren op je domeinnaam via het control panel. Sommige partijen bieden deze optie echter niet aan en dan dien je WordPress zelf te installeren door de database en FTP zelf in te stellen. Op de website van WordPress vind je het bestand dat je hiervoor moet downloaden en een uitleg over de installatie.

3. Pas de algemene instellingen aan

Nadat je de WordPress installatie hebt voltooid, kun je inloggen met de admin gegevens die je tijdens de installatie hebt opgegeven. Je gaat vervolgens naar 'Instellingen' -> 'Algemeen' waar je een aantal algemene instellingen kunt instellen. Kies voor een goede websitetitel en ondertitel, vul je e-mailadres in en kies voor de juiste datum- en tijdnotatie. Daarnaast kun je ook nog de websitetaal kiezen en vervolgens de instellingen opslaan.

4. Kies een template of thema

Een WordPress website maken heeft als voordeel dat je een bepaald template of thema kunt kiezen en dus niet de gehele website zelf hoeft te designen. Om een template in te stellen klik je in het menu aan de linkerkant op 'Weergave' en kies je voor 'Thema's'. Je klikt op 'Nieuwe toevoegen' en hier kun je nu een gratis template uitkiezen voor je website. Het gemakkelijke aan een template is het feit dat je direct al een design hebt voor alle pagina's. Je kunt vaak wel nog enkele aanpassingen doen, als je dat wilt.

Wil je grotendeels zelf het design voor je WordPress website maken? Dan kun je er beter voor kiezen om een betaald thema te installeren. Bij ThemeForest kun je een groot aantal thema's vinden voor een WordPress website. Een betaald thema heeft veel meer functies dan een gratis template en je hebt hiermee dan ook meer keuzemogelijkheden. Nadat je het thema hebt aangeschaft, kun je hem via 'Thema's' uploaden naar je website.

5. Maak nieuwe pagina's aan

Via 'Pagina's' in het menu aan de linkerkant kun je een aantal pagina's aanmaken. De pagina's 'Home' en 'Contact' zijn voor alle websites aan te raden. Wil je een WordPress website maken voor je bedrijf? Dan kun je daarnaast bijvoorbeeld ook nog een 'Over ons' pagina installeren, een pagina waarop je je je producten of diensten laat zien en een pagina met de tarieven die je hanteert. Eventueel kun je er ook voor kiezen om een blog pagina te installeren.

Daarna is het tijd om de pagina 'Home' zo in te stellen dat hij ook als homepage zichtbaar wordt. Hiervoor ga je naar 'Instellingen' -> 'Lezen'. Bij 'Startpagina toont' vink je het vakje aan met 'Een statische pagina' en je kiest bij 'Voorpagina' voor de homepage. Als je een blog pagina hebt geïnstalleerd, kun je deze instellen bij 'Berichtpagina'. Vervolgens klik je op 'Wijzigingen opslaan'. Wil je een WordPress website maken met enkel nieuwsberichten? Dan kun je deze stap overslaan, want de nieuwste berichten worden dan direct op de startpagina getoond.

6. Ontwerp de header

Het is niet altijd mogelijk om de header van je website helemaal aan te passen, maar je kunt in ieder geval wel je eigen logo uploaden. Hiervoor ga je naar 'Weergave' -> 'Theme options' en vervolgens upload je je logo. Je kunt onder 'Theme options' eventueel nog andere instellingen van het design van je website aanpassen, als je dat graag wilt. Daarna is het tijd om het hoofdmenu te maken. Dit doe je via 'Weergave' -> 'Menu's'. Klik op 'Voeg een nieuw menu toe' en geef het menu een naam. Vink de pagina's aan die je in het menu wilt hebben en klik op 'Aan menu toevoegen'. Daarna kun je de volgorde nog veranderen door de pagina's te verslepen of je kunt bepaalde pagina's onder andere pagina's zetten (als een dropdown). Zorg ervoor dat er onderin een vinkje staat bij 'Belangrijkste Header menu' en sla het menu op.

7. Installeer de benodigde plugins

Er zijn een groot aantal gratis en betaalde plugins te verkrijgen voor een WordPress website. Als je voor een template hebt gekozen en de inhoud van de pagina's meer zelf wilt kunnen inrichten, is het handig om de plugin Page Builder by SiteOrigin te installeren. Hiermee kun je de pagina's verdelen in rijen en kolommen, waardoor je zelf de plaatsen van de teksten en afbeeldingen kunt bepalen. Andere handige plugins zijn bijvoorbeeld:

  • ZenCache - verbetert de laadtijd
  • WordPress SEO - meta title & meta description invoeren
  • Google Analytics - voor het meten van de bezoekersaantallen
  • AddThis - voegt social media buttons toe
  • Contact Form 7 - voegt een contactformulier toe

8. Plaats de teksten en afbeeldingen

Je WordPress website is nu bijna helemaal klaar! Het enige wat je nog hoeft te doen is de teksten en afbeeldingen op de site plaatsen. Deze kun je invoeren op de pagina's die je hebt aangemaakt. Ook kun je ervoor kiezen om enkele blogteksten te plaatsen via 'Berichten'. Probeer enkele zoektermen te verwerken in de teksten om je website hoger te laten ranken in de zoekmachines. Ook is het handig om een alt tekst met de zoekterm in te voeren bij de afbeeldingen die je plaatst. Vergeet niet om de pagina's en berichten na het invoeren van de teksten en afbeeldingen op te slaan!

Een WordPress website maken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Met een eenvoudig template heb je je website binnen één dag wel klaar. Als je echter kiest voor een thema en je wilt nog veel aanpassingen doen, ben je hier waarschijnlijk wel wat langer mee bezig. Gelukkig kun je het zo moeilijk maken als je zelf wilt. Succes met het ontwerpen van jouw WordPress website!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 7594x
Toegevoegd: 06-09-2015 13:55
Gewijzigd: 24-09-2015 20:50

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!