Zijn zonnepanelen een slimme investering?

Zijn zonnepanelen een slimme investering?

Zijn zonnepanelen een slimme investering?Overweeg je de aankoop van zonnepanelen? Of je woning nu beschikt over een hellend of plat dak, met de juiste zonnepanelen voorzie je in je eigen elektriciteitsbehoeften. In dit artikel ontdek je onder meer de prijzen van zonnepanelen, hoeveel een zonnepaneel jaarlijks opbrengt, en of de aankoop van zonnepanelen nog rendabel is in 2023.

Vraag 1: Hoe wordt de hoeveelheid opgewekte energie van zonnepanelen bepaald? Hoe verhoog je het rendement van zonnepanelen?

Zonnepanelen zetten direct en diffuus zonlicht om in energie. Om dat te doen, maken de zonnepanelen gebruik van zonnecellen. Die zonnecellen bestaan uit 2 lagen silicium. Komt direct of diffuus zonlicht op de cellen terecht? Dan ontstaat er elektrische spanning tussen de lagen silicium.

De opgewekte spanning of gelijkstroom verplaatst zich vervolgens via de cellen naar de omvormer. Die omvormer zet de gelijkstroom om naar bruikbare wisselstroom

De omvormer van een zonnepaneel zet zo'n 15 tot 22 procent van het opgevangen zonlicht om in bruikbare groene stroom. Het precieze rendement en de opbrengst van een zonnepaneel is echter afhankelijk van verschillende factoren:

  • Type zonnepaneel

  • Locatie van de woning

  • Ligging en oriëntatie van de zonnepanelen

  • Hellingsgraad van het dak

Hoe meer zon een zonnepaneel op kan vangen, hoe meer energie het kan opwekken. Benieuwd hoeveel elektriciteit je zonnepanelen opwekken? Ga door naar vraag 2!

H3: Type, aantal en afmetingen zonnepanelen

Er zijn 3 verschillende soorten zonnepanelen met elk hun eigen gemiddelde rendement. Daarnaast geldt ook dat een groter aantal zonnepanelen meer zonlicht op kan vangen. Hoe meer zonnepanelen, hoe meer energie!

H4: Monokristallijne zonnepanelen

Het silicium van deze zwarte of donkerblauwe zonnepanelen is opgebouwd uit een enkel kristal. Monokristallijne zonnepanelen hebben een gemiddeld rendement van 17 tot 21 procent.

H4: Polykristallijne zonnepanelen

Het silicium van polykristallijne zonnepanelen bestaat uit meerdere kristallen. Het gemiddelde rendement van polykristallijne zonnepanelen ligt tussen de 14 tot 16 procent.

H4: Amorfe zonnepanelen

Amorfe zonnepanelen hebben met 6 tot 9 procent het laagste rendement van de drie soorten zonnepanelen. Ze zijn doorgaans wel goedkoper.



H3: Locatie van de woning

Ook waar de woning gelegen is, heeft invloed op het rendement van je zonnepanelen. Logischerwijs is het rendement van zonnig gelegen zonnepanelen hoger. In landen als België en Nederland lijken zonnepanelen daarom misschien minder nuttig. Nu is het niet zo dat de energieproductie stopt op bewolkte dagen. Met degelijke zonnepanelen voorzie je ook in de winter voldoende zonne-energie.

Het is natuurlijk wel zo dat de energieproductie hoger ligt op zomerdagen, voornamelijk omdat de zon dan langer schijnt. Het gaat dus niet zozeer om de intensiteit van het zonlicht, maar eerder over de duur van de blootstelling aan zonlicht. Op jaarbasis is het rendement en de opbrengst van je zonnepanelen, ook in België, zeker de moeite waard.

H3: Ligging en oriëntatie van de zonnepanelen

Je woning verplaatsen, is waarschijnlijk niet aan de orde. Waar je wel invloed over hebt? De oriëntatie en ligging van de zonnepanelen!

Kies voor een zuidelijke oriëntatie om het rendement te optimaliseren. Op die manier benut je het natuurlijke zonlicht optimaal. Vermijd daarnaast schaduwplekken door bomen, omliggende gebouwen en lantaarnpalen.

H3: Hellingsgraad van het dak

De ideale hellingsgraad voor zonnepanelen is 36 graden. Op een plat dak kun je die hellingshoek voorzien met de nodige draagstructuur

Vraag 2: Wat is de opbrengst van zonnepanelen?

Waar het rendement uitdrukt hoeveel zonlicht een zonnepaneel om kan zetten naar energie, drukt het vermogen uit hoeveel groene stroom het zonnepaneel produceert

Het vermogen van een zonnepaneel wordt weergegeven in Wp (wattpiek) of kWp (kilowattpiek of 1.000 wattpiek). 1 wattpiek staat gelijk aan zo'n 0,85 kilowattuur

  • Perzonnepaneel mag je rekenen op een jaarlijkse opbrengst van 365 Wp of 310 kWh.

  • Jaarlijks brengt een zonnepaneelinstallatie van 4.700 Wp (4,7 kWp) gemiddeld 3.995 kWh op. 

Hoeveel je betaalt voor 3.995 kWh elektriciteit is natuurlijk afhankelijk van de huidige energieprijzen. Begin 2023 lag die prijs rond de 0,50 euro per kWh, waardoor je met dergelijke installatie een kleine 2.000 euro aan elektriciteit opwekt.

Vraag 3: Is mijn dak wel geschikt voor zonnepanelen?

Hoe geschikt je dak is, hangt af van een aantal factoren.

Een eerste belangrijke factor is de huidige staat van het dak, en het type zonnepaneel dat je wilt installeren. Amorfe zonnepanelen zijn het meest geschikt voor daken met een lage draagkracht. Is je dak in goede staat? Dan kun je ook zwaardere soorten zonnepanelen overwegen.

Daarnaast houd je ook rekening met de hoeveelheid zoninstraling. Een dak dat beschaduwd wordt door omliggende gebouwen, bomen of lantaarnpalen vangt minder zonlicht op. Zonnepanelen leggen is dan nog wel mogelijk, maar de opbrengst is vaak niet ideaal. 

Tot slot zijn ook de hellingsgraad en oriëntatie van het dak relevant. Die factoren beïnvloeden echter eerder de opbrengst van de zonnepanelen dan de geschiktheid van het dak. Een installateur bekijkt samen met jou of de aankoop van zonnepanelen de moeite waard is.

Zonnepanelen leggen: Hoeveel zonnepanelen nodig op een plat of hellend dak? Voorbeeld berekening voor 3500 kWh

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is afhankelijk van 3 factoren:

  • Vermogen van de zonnepanelen

  • Jaarlijks elektriciteitsverbruik

  • Gewenst percentage groene elektriciteit

Een ervaren installateur kan je helpen bij het maken van de precieze berekening. Een voorbeeld:

Je verbruikt jaarlijks 3.500 kWh elektriciteit, en kiest voor zonnepanelen met een opbrengst van 365 Wp. Je wilt volledig in je eigen elektriciteitsbehoefte voorzien. Een zonnepaneel van 365 wattpiek brengt jaarlijks gemiddeld 310 kWh op. 

3.500 kWh delen door 310 kWh komt neer op 11,29. Met 11 of 12 zonnepanelen van 365 wattpiek voorzie je in dit voorbeeld volledig in je eigen elektriciteitsbehoeften

Vraag 4: Is de digitale meter verplicht in Vlaanderen?

De digitale meter is inderdaad verplicht, en wordt nu in woningen over het hele land geïnstalleerd. De terugverdientijd van zonnepanelen is daardoor enigszins verlengd. Waar de terugverdientijd met de terugdraaiende teller gemiddeld 8 jaar bedroeg, gaat het nu om een terugverdientijd van gemiddeld 12 tot 15 jaar

Aangezien kwalitatieve zonnepanelen 25 tot wel 30 jaar meegaan, kun je er gelukkig nog steeds op rekenen dat je de vruchten van investering ruim op tijd plukt.

Vraag 5: Waarom zonnepanelen met een thuisbatterij?

Nu de terugdraaiende meter plaats moet maken voor een digitale meter, lijkt de thuisbatterij misschien minder zinvol. Het is namelijk de bedoeling dat je zoveel mogelijk gebruik maakt van de elektriciteit die je zonnepanelen produceren. 

Toch is een thuisbatterij erg nuttig. Ben je overdag niet thuis, en verbruik je bijgevolg geen elektriciteit? Dan slaat de thuisbatterij de opgewekte maar ongebruikte groene stroom op.

's Avonds, 's nachts en op donkere dagen produceren de zonnepanelen geen of minder energie. Op die momenten kun je terugvallen op de thuisbatterij

Een thuisbatterij kan je zelfconsumptie zo met wel 30 tot 40 procent verhogen, waardoor je nog meer bespaart op je energierekening.

Kostprijs: Wat is de prijs voor zonnepanelen en batterij inclusief installatie?

Hoe groter de opbrengst van je zonnepanelen, hoe hoger de kostprijs. Je betaalt gemiddeld 1,1 tot 1,7 euro per wattpiek. Een enkel zonnepaneel met een jaarlijkse opbrengst van 365 Wp (goed voor 310 kWh) kost je dus 400 tot 620 euro. 

Om jaarlijks 3.500 kWh te produceren, heb je 11 tot 12 van zulke panelen nodig. Goed voor 4.400 tot 7.440 euro aan zonnepanelen. De kosten voor het plaatsen, een eventuele draagstructuur of de voorbereiding van het dak kunnen de prijs doen oplopen.

Een kwalitatieve thuisbatterij kost je gemiddeld 4.500 tot 10.000 euro, inclusief installatie. Zo'n batterij gaat momenteel gemiddeld 10 jaar mee.

Benieuwd hoeveel jij betaalt voor zonnepanelen en een thuisbatterij waarmee je volledig in je eigen stroomgebruik kunt voorzien? Een ervaren installateur geeft je advies op maat!

Conclusie: heeft het nog zin om zonnepanelen te kopen en plaatsen in 2023?

Zoals je ziet is de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen door het invoeren van de digitale meter een stuk langer geworden. Heeft het dan wel zin om nu nog over te schakelen op zonne-energie? Absoluut! De aankoop van zonnepanelen is nog steeds de moeite waard.

  • Een eenmalige investering zorgt ervoor dat je 25 tot meer dan 30 jaar in je eigen energiebehoeften kunt voorzien.

  • Zonnepanelen worden efficiënter, en over het algemeen steeds minder duur (wat de terugverdientijd mettertijd weer terugdringt).

  • Je komt in aanmerking door de eenmalige investeringspremie van Fluvius, waardoor de terugverdientijd verder zakt. 

  • Plaats je zonnepanelen op het dak van een woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je dankzij het verlaagd btw-tarief slechts 6 procent btw op de kosten voor zowel de zonnepanelen als de installatie. Een interessant financieel voordeel!

  • Het prosumententarief verdwijnt. Je hoeft dus geen vergoeding meer te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet.

  • Met zonnepanelen en een digitale meter ontvang je een terugleververgoeding voor de elektriciteit die je op het net zet. Contacteer je energieleverancier voor informatie op maat.

Met zonne-energie draag je bij aan een beter klimaat, door de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verkleinen






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: rubinkoot1
Aantal keer gelezen: 424x
Toegevoegd: 10-03-2023 07:47
Gewijzigd: 10-03-2023 13:57

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!