Zitzakken: meubilair dat zich aan je aanpast

Zitzakken: meubilair dat zich aan je aanpast

Zitzakken: meubilair dat zich aan je aanpastZitzakken zijn meubelstukken die veelal flexibel zijn en welke bestaan uit een van kunststof gemaakte bekleding. De vulling van deze zitzakken bestaat uit kleine korreltjes welke eveneens van kunststof gemaakt zijn, maar het komt ook voor dat er wat ander materiaal in wordt geplaatst, bijvoorbeeld zaagsel.

Door de zachte inhoud van de zitzakken past de vorm van de zak zich aan naar het lichaam van de persoon die daar op gaat zitten. Het voordeel hiervan is dat hierdoor het zitten op een zitzak eigenlijk altijd comfortabel is. Het is echter niet altijd even makkelijk om een comfortabele houding te vinden voor de rug. Wanneer dat de situatie is, is het niet aan te raden om heel erg lang op een zitzak te gaan zitten om rugklachten te voorkomen.

Soorten zitzakken

Zitzakken komen voor in vele verschillende soorten en maten. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende modellen om een inzicht te krijgen van de mogelijkheden van dit soort meubelstukken.Er zijn zowel zitzakken voor binnenshuis als voor buiten in de tuin of voor op het strand. Degenen die geschikt zijn om buiten neer te zetten komen altijd met een waterbestendige bekleding. Ook zijn er beschermhoezen beschikbaar welke er voor zorgen dat er geen stof op de zitzak zit, maar zorgt er tevens voor dat er geen insecten op de zak blijven zitten of dat er vogelpoep op de zak blijft liggen en intrekt.

Standaard zitzak

De standaard zitzak is de waarschijnlijk meest bekende driehoekige vorm welke in 1968 werd ontworpen door drie Italiaanse modeontwerpers onder de naam Sacco. Dit is dan ook letterlijk een zak waar je op kunt zitten en welke zich naar het lichaam van de persoon die er op gaat zitten aanpast. Nadeel hiervan is dat er geen rugsteun is ingebouwd.

Zitzak stoel

De zitzak stoel is een combinatie van een zitzak en een stoel zoals we die allemaal kennen. In vergelijking met de standaard zitzak heeft een zitzak stoel wel degelijk een rugsteun. Wanneer je een kind hebt dat regelmatig aan het gamen is, dan wil je eigenlijk een zitzak stoel aanschaffen in plaats van een gewone stoel. Ook voor mensen die veel televisie kijken of boeken lezen is deze zitzak ideaal.

Zitzak ligbed

De zitzak ligbedden hebben veel weg van de ligbedden die je vindt naast zwembaden of op de stranden. Echter zijn deze niet gemaakt van hard plastic waar je een dun matrasje op dient te leggen, maar zijn deze zeer comfortabel en geven ze een relaxed gevoel. Veel van dit soort zitzakken kunnen overigens netjes worden opgevouwen om ruimte te besparen wanneer je er even geen gebruik van maakt.

Kinderzitzak

Uiteraard zijn er ook zitzakken ontworpen voor kinderen. Het gamen haalden we al aan in het stukje over de zitzak stoelen. Voor gamende kinderen is een zitzak ideaal. Behoudens dat ze kleiner zijn dan de zitzakken voor volwassenen hebben deze zitzakken ook geen scherpe randjes. De vulling zit bij deze zitzakken in een aparte zak aan de binnenkant waardoor de kans zeer klein is dat een kind daarmee in aanraking komt.

Honden zitzak

Iets minder voor de hand liggend is wellicht de zitzak voor honden. Ja, ook zoiets is gewoon beschikbaar. Uiteraard kunnen ook andere huisdieren hier gebruik van maken, maar van honden is bekend dat zij zich hierop zeer thuis voelen. Het bovenste gedeelte van dit soort zitzakken kun je er vaak vanaf halen. Dit kun je dan makkelijk in de wasmachine plaatsen en zodoende schoonmaken. De zak zelf kan makkelijk worden schoongemaakt en mag uiteraard door de hond gebruikt worden ook wanneer de bovenlaag in de was zit.

Zitzak bank

Er worden ook zitzak banken gemaakt. Behoudens het comfortabele gevoel dat deze geven wanneer je er op gaat zitten zijn dit soort banken een stuk lichter dan de gewone banken. Verplaatsen van deze banken is dan ook een fluitje van een cent. Aan de stevigheid van de bank hoef je niet te twijfelen, die is prima in orde en met behulp van een kwalitatief hoge binnenvoering en een eigentijds veringssysteem blijft de vulling prima op zijn plaats zitten.

Zitzak poefs

Poefs zijn kleine maar zeer handige onderdelen welke voor veel doeleinden gebruikt kunnen worden. Je kan er op zitten, je kunt ze als bijzet tafeltje beschouwen, of je kunt ze gebruiken als voetensteun. Bovendien kan zo’n poef er ook heel erg leuk uitzien in je woonkamer als toevoeging op het interieur.

Zitzak hangmatten

Veel zitzak fabrikanten ontwikkelen ook hangmatten welke erg comfortabel zijn in vergelijking met standaard hangmatten. Bovendien zijn ook deze hangmatten veelal geschikt om buitenshuis gebruikt te kunnen worden. De stof die hiervoor wordt gebruikt is waterbestendig en stoot water af waardoor deze dit soort weertypes makkelijk overleeft. Deze hangmatten zijn bevestigd aan een frame waardoor je niet eerst op zoek moet gaan naar twee bomen die op de juiste afstand van elkaar staan, wel zo handig natuurlijk.

Zitballen

Tenslotte zijn er ook nog de zitballen. Deze zie je voornamelijk terug in sportscholen, maar tegenwoordig zie je ze ook veel opduiken op kantoren. Het voordeel is dat deze een prima afwisseling zijn met het zitten op een bureaustoel. Zorg er voor dat de zitbal de juiste hoogte heeft om ergonomisch te zijn. Wanneer je te laag of te hoog zit neem je onnatuurlijke houdingen aan welke op den duur voor ongemakken kunnen gaan zorgen. Het is dus erg belangrijk om de adviezen hieromtrent goed in de gaten te houden en op te volgen.

Zitzak vulling

De vulling van zitzakken bestaat veelal uit kunststof korrels of uit zaagsel welke zich makkelijk aan de vorm van het lichaam aanpassen. Bij veelvuldig gebruik van de zitzak kan het zijn dat de stevigheid minder wordt. In zulke gevallen is het verstandig om zo nu en dan een zak met extra vulling te bestellen.




Voor- en nadelen van zitzakken

Uiteraard hebben zitzakken zowel voor- als nadelen en hieronder geven we er een aantal van weer.

Voordelen:

 • Relatief goedkoop
 • Comfortabel
 • Makkelijk schoon te maken
 • Licht en makkelijk te verplaatsen
 • Flexibel
 • Leuk als aanvulling op het interieur

Nadelen:

 • Moeilijk om uit op te staan
 • Gaat niet zo lang mee in vergelijking met ander meubilair
 • Niet erg milieuvriendelijk
 • Geen goede slaapplek voor kinderen jonger dan één jaar

 

Schoonmaken van Zitzakken

Zoals hierboven aangegeven kunnen zitzakken makkelijk worden schoongemaakt. Hieronder volgen een aantal  tips om dit zo goed mogelijk te doen. Echter hou er rekening mee dat zitzakken van verschillende fabrikanten op andere manieren schoongemaakt moeten worden. Lees dan ook altijd de voorschriften van de fabrikant door om er zeker van te zijn hoe je jouw zitzak schoon dient te maken.

 • Afneembare bovenlagen zoals die bij honden zitzakken kunnen makkelijk in de wasmachine worden gestopt.
 • Veeg vinyl zitzakken met een doekje welke in warm water met zeep is gedept.
 • Suède zitzakken kun je het best borstelen om ze schoon te houden.
 • Een pluche zitzak kun je schoonmaken door er met een vochtige doek over te wrijven.
 • Fluwelen zitzakken kunnen met een vochtige doek worden afgeveegd.
 • Met een droge handdoek stof je lederen zitzakken het best af.

 

Zitzakken bedrukken

Tenslotte nog wat informatie over het bedrukken van zitzakken. Op het internet zijn verschillende websites te vinden waar je een zitzak kunt kopen en kunt laten bedrukken zoals jij dat wilt. Uiteraard moet er dan niet alleen voor de zitzak betaald worden, maar ook voor het printen daarvan. Je kunt er dus vanuit gaan dat de prijs dus een stuk hoger zal liggen. Aan de andere kant staat een persoonlijke zitzak natuurlijk net weer een stukje beter in de woonkamer. Ook laten veel bedrijven eigen zitzakken maken op bovenstaande manier. Dit levert niet alleen comfort aan de werknemers en bezoekers van het bedrijf, maar geeft direct een professionele indruk. Dan hebben we het nog niet gehad over de positieve reclame die een dergelijk iets voor je bedrijf kan opleveren. Niet alleen op je eigen kantoor, maar ook zeker op beurzen en andere evenementen waar je jouw bedrijf vertegenwoordigt.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: MariekedeBruijn
Aantal keer gelezen: 1274x
Toegevoegd: 11-04-2020 15:46
Gewijzigd: 14-04-2020 10:00

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3529 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!