Zo haal je het optimale uit je campervakantie

Zo haal je het optimale uit je campervakantie

Zo haal je het optimale uit je campervakantieAls je houdt van actieve vakanties waarbij je meerdere plekken bezoekt en niet perse in een viersterrenhotel wilt zitten, dan is een campervakantie een goed idee. Het staat garant voor veel avontuur, natuur en fijn samenzijn met je geliefde of gezin. In dit Infobron artikel lees je wat de voordelen zijn van een campervakantie en krijg je een aantal handige tips die je van pas kunnen komen wanneer je met de camper op vakantie gaat.

Waarom zou je kiezen voor een campervakantie?

Op vakantie gaan met een camper heeft behoorlijk wat voordelen. Het geeft je bijvoorbeeld een unieke kans te ervaren wat ultieme vrijheid is. Met een camper kun je gaan en staan waar je maar wilt. In sommige Europese landen zoals Zweden en Portugal is het toegestaan om met je camper waar dan ook te overnachten. Er zijn geen verplichte camperplaatsen. Je kunt dus letterlijk overal overnachten en wakker worden op de mooiste locaties. In de meeste landen van Europa ben je geboden aan campings, maar dan nog is de keuze enorm. Wanneer een camping niet bevalt ben je ook zo weer weg. Het is dus heel erg flexibel in dit opzicht.
Daarnaast staat een campervakantie voor gemak. Je hebt alles binnen handbereik, waar je ook naar toe gaat tijdens je reis. In de camper bevindt zich de badkamer, keuken en slaapkamer. Tegelijkertijd kun je het complete buitenleven ervaren, omdat je iedere dag kunt beginnen met een ontbijtje in de buitenlucht. Je kunt zelfs koffie zetten in een camper door middel van een percolator. Hoewel dit een ouderwetse manier is van koffie zetten, begint het de laatste tijd weer hip te worden. Je hebt hier alleen maar gemalen koffie en water voor nodig. Nog een handigheid van alles altijd binnen handbereik hebben is dat je zo nooit iets vergeet mee te nemen wanneer je op pad gaat.

Welke type campers zijn er?

Als je de eerste keer op reis ga met een camper heb je bijna een woordenboek nodig om alle jargon te volgen! Als je op de hoogte ben van de verschillende soorten campers weet je al meer dan de meeste. Er zijn grofweg 4 verschillende soorten campers te vinden:
Compact campers – Een compacte camper of buscamper is een omgebouwde bestelwagen. Dit type campers zijn ideal voor dagelijks gebruik.
Alkoof camper – In een alkoof slap je boven de bestuurdersstoel in een klein alkoof. Natuurlijk ook hoe dit type campers aan haar naam komt.
Integraal camper – De meest gestroomlijnde campers zijn integraals. Deze campers worden opgebouwd op een chasis wat het verblijf en de auto volledig integreerd.
Halfintegraal camper – Deze campers zijn een combinatie van alkoof en integraal campers.

 



Campervakanties zijn relatief goedkoop

Een ander groot voordeel is dat op vakantie gaan met de camper relatief goedkoop is. Omdat je een huis met alles erop en eraan hebt, kun je zelf bepalen wanneer je je eten kookt of wanneer je uit eten wilt. Boodschappen kunnen in de koelkast. Je bepaalt zelf je dagritme. De verdere kosten van je vakantie zijn afhankelijk van het type camper dat je hebt, de duur van de reis en de bestemming. Ook moet je rekening houden met tolkosten, excursies en de kosten voor een eventuele standplaats.
Als je een camper gaat huren, dan zijn er een aantal dingen die je je van te voren moet bedenken en afvragen. Waar wil je bijvoorbeeld naar toe en voor hoelang? Wat zijn de huurvoorwaarden, welke spullen zitten er bij de camper inbegrepen, en hoeveel verbruikt de camper aan elektriciteit?

Handige tips voor je campervakantie

Wanneer je eenmaal zeker bent van de campervakantie en een geschikte camper hebt uitgezocht, zijn een paar handige tips voor een onvergetelijke vakantie natuurlijk altijd welkom.

  • Het fijne van een camper is dat je er in de meeste gevallen geen speciaal rijbewijs voor nodig hebt. Een B-rijbewijs is voldoende wanneer de camper een gewicht van maximaal 3500 kilo heeft. Wanneer deze meer weegt, heb je een C1 of C2 nodig, oftewel een vrachtwagenrijbewijs. Ook moet je je beseffen dat je geen auto bestuurt. Een camper is veel groter, zwaarder en kwetsbaarder. Aan te raden is daarom onderweg even goed te oefenen met remmen en optrekken, zodat je weet wat de reactietijd van je vervoersmiddel is. Onthoud daarnaast ook goed dat je rekening moet houden met tunnels en scherpe bochten. Ken dus goed de afmetingen van de wagen.
  • Weet je waar je mag staan met je camper? In sommige landen is toegestaan om wild te kamperen maar de meeste plekken in Europa is dit niet toegestaan. In plaats hiervan zijn er speciale camperstandplaatsen. Dit is vaak niet meer dan een grote parkeerplaats waar jij en andere camperaars kunnen overnachten. Online zijn er diverse websites te vinden die een overzicht bieden van alle overnachtingsplaatsen.
  • Neem de fietsen mee! Bijna alle campers hebben een fietsendrager achterop. Door je fiets mee te nemen op reis heb je nóg meer vrijheid en kan je omgevingen ontdekken wat met de auto niet kan. Met een e-bike kan je natuurlijk nóg sneller en makkelijker de omgeving ontdekken.
  • Met een camper heb je altijd een keuken mee! Je kan je reis daarom zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Reis je naar landen als Zweden of Noorwegen? Dan doe je er goed aan om in Nederland (of Luxemburg, als dat op de route ligt) alvast een voorraad bier of wijn mee te nemen omdat dit veel voordeliger is.
  • Het is altijd slim van te voren een checklist te maken voor alle spullen die je mee moet nemen. Een aantal praktische spullen die je op je checklist kunt zetten; keukengerei, beddengoed, handdoeken, zaklamp, navigatiesysteem, etc. Zorg ook dat je vooraf boodschappen doet. Zo heb je voor de eerste dagen van je reis een volle koelkast. Neem verder voldoende kleding mee. Vooral wanneer je van plan bent door de natuur te gaan rijden, is het beter om voor bereid te zijn op verschillende weersomstandigheden. Het is aan te raden tijdens het inpakken van de camper alle zware bagage onderop te leggen, zodat koffers niet in het rond vliegen wanneer je plotseling moet remmen. Zet de bagage daarnaast goed tegen elkaar aan, zodat ook tijdens bochten niet je hele camper verbouwd wordt.
  • Wanneer je eindelijk bent aangekomen bij de eerste stop voor een overnachting, dan is het slim om te weten hoe je je camper het beste waterpas kunt zetten. Niets is namelijk zo vervelend als een scheve of wiebelende camper. Een handige oplossing voor het snel waterpas krijgen, zijn elektrische poten. Dit systeem bestaat uit steunpoten die naar beneden kunnen zakken wanneer je een bedieningspaneel bedient. Alle poten zijn apart te bedienen waardoor je zelf de positie van de camper kunt bepalen. Een goedkopere oplossing is het gebruik van oprijblokken.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: evelien85
Aantal keer gelezen: 1957x
Toegevoegd: 19-08-2019 17:23
Gewijzigd: 18-01-2022 19:21

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!