zonnebrillen in de winkel

Zonnebril kopen

zonnebrillen in de winkelSteeds meer mensen dragen een zonnebril in de auto, maar ook als ze bijvoorbeeld naar de stad gaan en op de fiets. Hoe weet je nu wanneer je een goede zonnebril koopt? In dit artikel besteden we aandacht aan het kopen van een goede zonnebril.

Zonnebril, wat is dat?

Je gebruikt een zonnebril als hulpmiddel, zodat het licht dat in je ogen komt getemperd wordt. Het is dan een stuk rustiger aan je ogen en er zijn ook zonnebrillen die speciaal zijn ontworpen om schadelijk ultraviolet licht tegen te houden. Het ultraviolet licht kan jouw ogen irriteren en het kan ook zorgen voor permanente veranderingen in je oog, zoals bijvoorbeeld grijze staar. Een zonnebril voorkomt ook dat er vliegjes in ogen komen, heel hinderlijk, bijvoorbeeld tijdens een fietstocht.

Zonnebrillen categorieën

Meestal wordt er bij de zonnebrillen gesproken over vijf CE-categorieën. Deze beschikken over een nummer van 0-4 ingedeeld en dat nummer geeft aan hoeveel licht tot 380nm er door wordt gelaten. Hierbij loopt de schaal van 0 (tot 20% absorptie van het licht) tot 4 (92-97% lichtabsorptie).

Zonnebril gebruik

Zonnebrillen kunnen voor diverse doeleinden worden gebruikt:

 • De meeste mensen komen een zonnebril als mode item. Ook zijn er blinde en bekende mensen die vaak een zonnebril gebruiken, met als doel dat anderen hun ogen niet kunnen zijn. Ook mensen met een andere aandoening aan hun ogen dan blind zijn dragen een zonnebril.
 • Sommige mensen dragen een zonnebril om de ogen te beschermen tegen de zon.
 • Tijdens het autorijden kan een zonnebril goed gebruikt worden als je bijvoorbeeld tegen de felle zon in moet rijden. Dit kan vaak net tijdens de spits zijn, dan is het erg druk en dan is veiligheid van groot belang. Maar ook gedurende de hele dag kan de zon wat feller zijn en kun je je ogen maar beter beschermen met een zonnebril.

Zonnebril op sterkte

Als je een gewone bril draagt, dan kun je ook een zonnebril dragen en deze kan op sterkte gemaakt worden. Ook zijn er opzetglazen voor een bril te koop. Hierbij zijn er verschillende manieren om deze te bevestigen. Sommige opzetglazen kun je over de gewone bril heen schuiven. Maar het kan ook zijn dat ze met magneetjes eraan worden geklikt. Of je wel of geen zonnebril op sterkte wil, kun je het beste zelf ervaren door het in de winkel te proberen.

Zonnebril en kinderen

Kinderen kunnen net als volwassenen een zonnebril dragen. Het is belangrijk dat de ogen van je kinderen goed beschermd worden tegen UV straling. Het kan zijn dat sommige kinderen even moeten wennen aan het dragen van een zonnebril. Sommige kinderen vinden het meteen prettig en bij anderen kan het even duren. Het ligt er ook aan of dat kinderen al gewend zijn een bril te dragen of niet. Bij kinderen kun je soms een hoofdbandje kopen, zodat de bril nog beter blijft zitten. Soms maken mensen iets vast aan de zonnebril, zodat kinderen hem om de nek kunnen hangen zodat ze hem minder snel verliezen. Let bij kinderen goed op dat de bril goed past, zodat ze hem niet gemakkelijk kunnen verliezen. Kinderen zijn buiten vaak actief, rennen rond en dan kunnen ze een bril snel verliezen.

Zonnebril in de winkel kopen

Een zonnebril kun je in de winkel kopen. Het voordeel wat je dan hebt, is dat de specialisten met je mee kunnen kijken. Ze zullen vragen wat je wensen zijn en je dan het aanbod laten zien. Er kan dan ook een zonnebril op sterkte worden gekozen als je bijvoorbeeld lenzen draagt of een bril hebt. De specialist weet dan precies wat je nodig hebt en kan het voor je regelen. Bij de aankoop van een zonnebril is zekerheid wel prettig. Ga dan naar een optiekwinkel die in het bezit is van het NUVO Keurmerk. Als een optiekwinkel daarbij is aangesloten, dan biedt zij je drie belangrijke zekerheden. Deze zekerheden komen in samenwerking met de Consumentenbond tot stand, het gaat over gediplomeerde opticiens, veilig aanbetalen en een onafhankelijke geschilafhandeling. Het voordeel van een zonnebril in de winkel kopen is ook dat je hem kunt passen en de bril kan meteen goed af worden gesteld. Het is namelijk van belang dat de bril goed zit en daar kan de specialist voor zorgen.

Online zonnebril kopen

Online is er ook een ruim aanbod zonnebrillen te koop. Je kunt een merk kiezen, een model kiezen of een kleur kiezen. Ook kan er naar het budget gekeken worden of andere wensen die je hebt. Je kunt heel concreet zoeken, maar het nadeel is dat je de bril niet eerst kunt passen. Je weet dus niet hoe de bril zit en of deze comfortabel draagt. Het uiterlijk van de zonnebrillen kun je wel goed zien. Meestal zie je verschillende foto’s en kun je ook inzoomen om de details van de bril te zien. Ook kun je online gemakkelijk prijzen vergelijken, hierdoor weet je wel waar je jouw zonnebril voor de laagste prijs kunt bestellen. Let bij de online aankoop van een zonnebril wel op de garantie en de algemene voorwaarden.

Tips voor goede zonnebril

Bij het kopen van een goede zonnebril zijn er een paar punten waar je aan kunt denken:

 • Een goede zonnebril zorgt voor 100% UV bescherming. Op de sticker van de zonnebril kun je het vaak zien en dan staat er bril 100% UV of UV400.
 • Bij een zonnebril is het belangrijk dat je hem goed past. De glazen en het montuur moeten namelijk goed zitten.
 • De zonnebril moet een CE-markering hebben met een cijfer van 0 tot 4. Het getal geeft namelijk de kleurintensiteit van de glazen aan, dat is de bescherming tegen verblinding.
 • De kleur van de glazen van de zonnebril reduceert het zichtbare licht en ook beschermt het tegen verblinding. Let op, want de kleur van de glazen heeft geen effect op de UV bescherming.
 • Glazen van een zonnebril dienen optisch zuiver te zijn (vrij van vertekeningen). Koop een zonnebril daarom altijd bij een goede opticien.
 • De glazen van de zonnebril dienen van onbreekbaar polycarbonaat te zijn.
 • Online een zonnebril kopen of toch in de winkel? De keuze die je gaat maken, kan afhankelijk zijn van het feit of je een bril op sterkte nodig hebt.
 • Neem de tijd om een zonnebril uit te kiezen die echt bij je past. De pasvorm is daarbij van groot belang, dus even passen is vaak wel gewenst en je kunt een zonnebril altijd goed af laten stellen, zodat deze comfortabel draagt.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 2820x
Toegevoegd: 01-08-2016 17:36
Gewijzigd: 10-08-2016 22:49

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!