Zonsverduistering 2024

Zonsverduistering 2024

Zonsverduistering 2024Voor veel mensen is een totale zonsverduistering een van de meest indrukwekkende natuurverschijnselen die je kan beleven. Wil je een zonsverduistering meemaken? De eerst volgende totale zonsverduistering is in 2024.

Wat is een totale zonsverduistering?


Een totale zonsverduistering, of zoneclips, is een astronomische gebeurtenis waarbij het zonlicht de waarnemer op aarde niet kan bereiken doordat deze in de baan van het licht staat. Een waarnemer op aarde zal zien dat de zon wordt afgedekt door de maan en er zal een donkere gebied (de kernschaduw) met hoge snelheid over de aarde trekken.


Ontstaan
Een zonsverduistering ontstaat als alle omstandigheden perfect zijn. De aarde, de maan en de zon moeten exact op één lijn staan waarbij de maan in het midden staat. De maan moet op dat moment ook exact de juiste afstand van de aarde hebben zodat de zon afgedekt kan worden. Je kan de gehele zonsverduistering waarnemen in het gebied waar de kernschaduw (of Umbra) van de maan, de aarde raakt. De gebied heet ook wel de totaliteitszone en raast een bepaalde periode over de aarde. Deze totaliteitszone creëert op deze manier een totaliteitspad waarbinnen de waarnemer de totale zonsverduistering kan waarnamen.

Type

Er zijn verschillende zonsverduisteringen te zien waarvan de totale zonsverduistering de meest spectaculaire is. Maar er zijn meer fraaie versie te zien van een zonsverduistering.

  • Totale zonsverduistering
  • Ringvormige zonsverduistering
  • Hybride zonsverduistering
  • Gedeeltelijke zonsverduistering

Corona

Één van de mooiste dingen die je alleen tijdens een totale zonsverduistering kan zien is de gloeiend hete atmosfeer van de zon. De Corona, zoals deze atmosfeer genoemd wordt, is alleen te zien zijn een totale verduistering of met hele speciale apparatuur. Als je een goeie lens met groot bereik op je camera hebt kan je tijdens een totale zonsverduistering de zon fotograferen zonder filter. Wanneer je een foto maakt van de zon met de maan ervoor, kan je met een beetje geluk zelfs één of meer vlammen zien.

Zonsverduistering 2024

Een totale zonsverduistering is een zeer zeldzaam natuurverschijnsel en komt slechts één a twee keer per jaar voor. Vaak is het totaliteitspad smal en loopt het door onbereikbare gebieden op aarde. Mocht het totaliteitspad over bereikbare delen op aarde lopen dan ben je ook nog sterk afhankelijk van het weer. Is het bewolkt? Dan valt er natuurlijk niks te zien.

Wanneer?

De zonsverduistering in 2024 is de eerst volgende totale zonsverduistering vanaf nu. De verduistering is te zien op 8 april 2024. De zonsverduistering is te zien vanuit Mexico, de Verenigde Staten en Canada. Zonsverduisteringen duren nooit even lang.

Hoe lang?

De verduistering in 2024 duurt maximaal 4 minuten en 28,1 seconden. Als je maximaal wilt genieten dan moet op 8 april 2024 in de buurt van de steden Bermejillo en San Martin in Mexico zijn.
 

Totaliteitspad

Het totaliteitspad tijdens de zonsverduistering in 2024 loopt door Mexico, de Verenigde Staten en Canada en is circa 100 km breed. Wil je zo lang mogelijk van de totaliteit genieten dan is het van belang dat je op de dag van de eclips in het midden van het totaliteitspad bent. Vanuit het centrum naar de rand van het pad loopt de duur van de totale verduistering rap terug. Aan de rand kan de eclips slechts enkele seconden duren terwijl de eclips in het midden minuten duurt.

Mexico

De zonsverduistering zal aan land komen in westen van Mexico. Het totaliteitspad loopt door de volgende statten: Nayarit, Sinalo, Durango, Coahuila de Zaragoza en Chihauhau. In Mexico zal de zonsverduistering het langste duren van alle plaatsen waar het fenomeen te zien zal zijn.

Verenigde Staten

Het tweede land waar de zonsverduistering te zien zal zijn is in de Verenigde Staten van Amerika. Hier zal de totaliteit starten in de staat Texas waarna het totaliteitspad richting het noordoosten trekt. Tijdens de reis over de USA zal de verduistering in de volgende staten te zien zijn: Texas, Oklahoma, Arkansas, Missouri, Tennessee, Kentucky, Illinois, Indiana, Ohio, Michigan, Pennsylvania, New York, Vermont, New Hampshire en Maine.

Canada

Na Mexico en de VS zal het totaliteitspad Canada bereiken. Hier zal het pad door de volgende provincies lopen: Ontario, Quebec, New Brunswick, Prins Edwardeiland, Nova Scotia en Newfoundland en Labrador.

Bekijken

Een totale zonsverduistering kan je alleen waarnemen als je op de juiste plaats en tijd binnen het totaliteitspad bent. Om zo lang mogelijk te genieten van de verduistering moet je zelfs exact in het midden van het pad zijn. Voor veel mensen kan de zonsverduistering een bonus zijn als ze per ongeluk in de buurt zijn. Wil je speciaal op reis voor een eclips dan vereist dit enige voorbereiding. Zo dien goed uit te zoeken waar je de verduistering wil bekijken, is de plek goed bereikbaar? Is het gebied veilig voor toeristen? Hoe is het weer daar normaal gesproken? Kan je makkelijk schakelen naar plan B of C? Hoe zijn de parkeergelegenheden? Kan je eenvoudig een hotel reserveren?

Locatie

Lang van te voren moet je een locatie zoeken waar je mogelijk zou willen zijn. Het liefst zorg je ervoor dat je een mooie reis in het gebied maakt waarbij de zonsverduistering een kers op de taart is.

Bereikbaarheid

Allereerst is het belangrijk dat je een plaats zoekt die goed bereikbaar en veilig is. Veiligheid in de breedste zin van het woord. Niet overapin de wereld is het helaas even veilig als je als toerist je auto gaat parkeren.

Weer

Je kan alleen een zonsverduistering zien als het mooi weer is. Uiteraard moet de zon schijnen en deze kan wil je zo groot mogelijk maken. Ga je speciaal op reis voor de zonsverduistering zoek dan via internet naar plaatsen binnen het totaliteitspad die zo goed als zeker mooi weer hebben.

Backup plan

Zorg voor een goed backup plan. Misschien loop je de dag voor de eclips tegen problemen aan waardoor de locatie van je keuze onbereikbaar is. Op de dag van de eclips kan het weer alsnog tegen vallen en zou het beter kunnen zijn om 50 kilometer verder te kijken of het weer beter is. Er kunnen enkele onvoorspelbare factoren zijn die het nodig maken om over te stappen naar een plan B of zelf een plan C.

Eclipsbril

Eenmaal op bestemming aangekomen start de zonsverduistering al enkele uren voor de totaliteit. Een zonsverduistering kan je nooit bekijken zonder een eclipsbrilletje. Waarneer je direct naar de zon kijkt kan je oogletsel oplopen. Zelfs enkele procenten zonlicht kunnen al zorgen voor onherstelbare schade aan het oog. Bekende hulpmiddelen als CD’s en filmrolletjes zijn zeker niet voldoende. Voor slechts enkele euro’s koop je een eclipsbril waarmee je de eclips perfect kan waarnemen. Tijdens de meeste verduisteringen koop je ter plaatse een eclipsbril die je als herinnering kan bewaren.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: RNA
Aantal keer gelezen: 1156x
Toegevoegd: 27-02-2022 11:35
Gewijzigd: 28-02-2022 08:58

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!