Nog steeds denken veel mensen dat vet eten de grote boosdoener is als het om overgewicht gaat. Dit is grotendeels onterecht. Er zijn inderdaad vetten die ongezond zijn en die bijdragen aan overgewicht. Bijvoorbeeld transvetten die te vinden zijn in gefrituurd eten en koekjes uit de supermarkt.
Er zijn echter ook veel vetten die juist goed voor je zijn en die bij kunnen dragen aan een gezond gewicht. Bijvoorbeeld de vetten uit olijfolie, avocado’s en noten. Deze vetten zorgen ervoor dat je jezelf langer vol voelt, waardoor het makkelijker wordt om het aantal calorieën dat je eet te beperken.
Door vetten als de boosdoener te zien, wordt de daadwerkelijke oorzaak van overgewicht vaak over het hoofd gezien. Dat brengt ons bij de volgende twee punten: suiker en simpele koolhydraten. Deze kunnen namelijk wel overgewicht veroorzaken.
Als je suikerrijk eet, is het risico op overgewicht enorm groot. Veel wetenschappers geven dan ook aan dat de obesitas epidemie te wijten is aan de overdaad aan suiker die we consumeren.
Suiker valt onder de simpele koolhydraten. Voorbeelden van ander eten dat rijk is aan deze koolhydraten zijn bijvoorbeeld witbrood, koek, gebak, pasta, noedels, rijst en aardappelen.
De simpele koolhydraten uit dit eten hebben voor een groot deel hetzelfde effect als suiker. Ze verzadigen slecht, veroorzaken schommelingen in je bloedsuikerspiegel en stimuleren de aanmaak van insuline.
Als je suiker laat staan maar wel veel andere simpele koolhydraten eet, kan dit daarom alsnog voor overtollig lichaamsvet zorgen.
Suiker en andere simpele koolhydraten verzadigen dus slecht en kan je daarom beter laten staan. Daarnaast is het uiteraard ook belangrijk om voeding te eten die juist wel goed verzadigt. Eiwitten, vezels en gezonde vetten helpen je hierbij.
Je nachtrust en je gewicht hebben een grote invloed op elkaar. Een goede nachtrust draagt bij aan een gezond gewicht en tegelijkertijd kan een gezond gewicht je slaap verbeteren.
Als je niet voldoende slaapt, neemt je eetlust toe. Daardoor ben je eerder geneigd om te veel te eten waardoor je aankomt.
Ook als je al te zwaar bent en wilt afvallen, speelt je nachtrust een belangrijke rol. Uit een onderzoek, waarbij de proefpersonen een dieet volgden en verschillende slaapschema’s kregen, bleek namelijk dat een slechte nachtrust ervoor kan zorgen dat je minder vet verbrandt, dat je meer honger ervaart en dat je minder snel verzadigd bent na het eten.
Voedingsproducenten willen natuurlijk dat je veel van hun producten eet. Daarom stellen ze hun producten zo samen dat ze verslavend lekker zijn. Daarvoor worden suiker, zout, ongezonde vetten en smaakversterkers gebruikt.
Deze ingrediënten dragen uiteraard niet bij aan een goede gezondheid en een gezond gewicht. Ook behalen de producenten vaak hun doel: je eet van bewerkte producten vaak te veel. Je kan daarom beter zoveel mogelijk voor pure en onbewerkte producten kiezen.
Ga je met een lege maag de supermarkt in? Dan is de kans groot dat je allerlei dingen haalt die eigenlijk niet op je boodschappenlijstje stonden. Als je honger hebt, maak je bovendien sneller ongezonde keuzes. Grote kans dus dat je ongezonde zoetigheid en snacks mee naar huis neemt die bijdragen aan overgewicht.
Besluit je altijd pas op het laatste moment wat je gaat eten? Dan is de kans een stuk groter dat je voor een ongezonde maaltijd gaat die de kans op overgewicht vergroot. Vooral als je na een drukke dag moe en hongerig bent.
Van tevoren je maaltijden inplannen kan enorm helpen om gezondere keuzes te maken en zo een gezond gewicht te behouden of af te slanken. Als je vooruit plant, kan je er ook voor zorgen dat je precies de juiste boodschappen in huis haalt. Zo hoef je niet onnodig vaak naar de supermarkt waar je telkens weer in de verleiding komt om extra lekkers mee te nemen.
Gezond eten om overgewicht te voorkomen is niet altijd zo makkelijk als het lijkt. Als je de supermarkt in loopt, kom je namelijk allerlei producten tegen die onterecht een gezonde keuze lijken te zijn. Bijvoorbeeld ontbijtproducten waarbij groot op de voorkant staat aangegeven dat ze extra veel vezels bevatten. Dat er ook een hoop suiker in zit, zie je pas als je de ingrediëntenlijst op de achterkant bekijkt. Andere voorbeelden zijn broodbeleg en sauzen die minder vet bevatten, maar waaraan meer suiker is toegevoegd om dit te compenseren.
Laat je daarom niet zomaar misleiden en controleer de ingrediëntenlijst als je wilt weten of een product daadwerkelijk gezond is.
Je hormoonhuishouding heeft een enorm grote invloed op je gewicht. Groeihormoon is een van de hormonen die hierbij belangrijk zijn. Groeihormoon activeert namelijk je vetverbranding.
’s Nachts maak je het meeste groeihormoon aan. Als je echter kort voor het slapengaan nog eet, kan dit de aanmaak van groeihormoon flink afremmen. Daarom kan je beter niet meer eten tijdens de laatste 2 à 3 uur voordat je gaat slapen. Heb je toch echt nog honger? Eet dan iets lichts, zoals wat snackgroentes.
Als je overgewicht wilt voorkomen of als je wilt afvallen, is het belangrijk om goed op de punten uit dit artikel te letten. Kort samengevat: