zwemmen afvallen

Zwemmen en afvallen

zwemmen afvallenVeel mensen willen afvallen en een goede manier om dat te doen is door middel van zwemmen. Lees hier meer over zwemmen en afvallen.

Zwemmen

Zwemmen en afvallen gaan goed samen. Tijdens het zwemmen worden er veel spieren aan het werk gezet, de spieren van de armen, de benen, de buik, de schouders en de rug. Spieren die werken verbruiken calorieën. Een groot voordeel van deze sport is, dat je in het water weinig weerstand ondervindt, de kans op een blessure of overbelasting van de spieren en de gewrichten is uitermate klein. Daarom is zwemmen voor heel veel mensen zeer toegankelijk, ook als je minder goed ter been bent of bijvoorbeeld last hebt van reuma (stijve gewrichten).

In dat laatste geval zul je veel baat hebben bij regelmatig bewegen in het water. Het werkt voor velen erg ontspannend. Zwemmen wordt ook aangeraden aan reumapatiënten. Onder deskundige begeleiding beweegtherapie volgen werkt zeer positief, even geen pijn, even geen stijve gewrichten. Ook kuuroorden worden genoemd voor de behandeling van reuma en heel belangrijk voor de ontspanning. Sommige reumapatiënten kunnen zwemmen, maar het gaat in dat geval uiteraard niet om snelheid, maar om de ontspanning die men voelt in het water. En als je niet kunt zwemmen, is bewegen in het water onder begeleiding ook erg prettig en zal veel ontspanning geven. Afvallen komt dan op de tweede plaats.

Zwemmen en afvallen, hoeveel calorieën verbruik je?

Er wordt beweerd dat je door te zwemmen 10 calorieën per minuut verbruikt. Het is eenvoudig uit te rekenen wat je verbruikt als je per week een uurtje gaat zwemmen: 60 keer 10 is 600 calorieën. Ga niet na het zwemmen de kantine in voor koffie met gebak, want dan is het effect weg. Elke week een uur zwemmen zou iedereen eigenlijk moeten doen. Je gebruikt zoveel spieren, het is zo goed voor je gehele conditie…..waarom ben je nog niet begonnen? Weet je dat bij zwemmen en afvallen de kans dat de kilo's er weer aankomen (bijna) nihil is, dat er dus geen jojo effect is, zoals je dat constateert bij afvallen door minder te gaan eten? Nog een reden dus om te gaan zwemmen en afvallen, er is geen excuus meer om het niet te doen.

Voordelen van zwemmen en afvallen

De voordelen van zwemmen zijn:

 • Je verbruikt veel calorieën
 • Je gewrichten en spieren worden niet of nauwelijks belast, weinig weerstand in het water en bijna geen kans op blessures
 • Alle spieren worden gebruikt, je traint veel spieren tegelijkertijd
 • Je kunt individueel, of met een groep zwemmen
 • Het werkt ontspannend

Nadelen zwemmen

De nadelen van zwemmen zijn:

 • Sommigen hebben niet voldoende zelfvertrouwen om in badpak te verschijnen
 • Het duurt even voordat je vet gaat verbranden, desondanks rustig de tijdsduur van het zwemmen opbouwen
 • Je moet goed in vorm zijn en voldoende conditie hebben om langer dan 15 minuten te kunnen zwemmen, pas daarna komt de vetverbranding op gang. Het kan dus even duren voordat jij daar aan toe bent.

Hoe houd jij het zwemmen vol?

Ben je niet zo dol op zwemmen, maar is dit voor jou wel de meest geschiktste manier om af te vallen denk dan aan het volgende:

 • Zwem met regelmaat, plan vaste tijden per week om te zwemmen, te trainen en houd je daar ook echt aan, ga samen met iemand, dat stimuleert
 • Draag comfortabele badkleding, waarin jij je prettig voelt, waardoor jij je durft te laten zien ook al heb je een maatje meer
 • Denk ook aan aquarobics, aquajoggen of aquagym, dit zijn ook heerlijke en zeer ontspannende manieren om in het water te bewegen, een aanrader!

Zwemmen en afvallen voor kinderen

Helaas, veel Nederlandse kinderen zijn te dik. Dit moet aangepakt worden, maar hoe doe je dat als je ouder bent van een kind dat te dik is?

 • De invloed van ouders op hun kinderen is erg groot, dus zul jij je ook verantwoordelijk voelen als je kind te dik is. En terecht, want indien er geen sprake is van een medische aandoening, wordt een kind te dik door te weinig beweging en verkeerde voeding.
 • Kinderen worden met de auto naar school gebracht, de worstenbroodjes of andere snacks liggen klaar als de kinderen uit school komen, of deze ongezonde dikmakers gaan mee in de lunchtrommel "want dat vindt mijn zoon/dochter zo lekker".
 • De cijfers liegen er niet om: 20% van de kinderen is te dik en 4% heeft obesitas! Een gevaarlijke ontwikkeling, want als deze kinderen volwassenen zijn, zullen ze ook nog vaak te dik zijn met vervelende en zelfs gevaarlijke gezondheidsproblemen als gevolg. Het is dus  uiterste noodzaak dat ouders de verkeerde eetgewoonten adequaat aanpakken en de kinderen stimuleren meer te bewegen. Dit kunnen ze het beste doen door zelf het goede voorbeeld te geven.
 • Eet zelf een heerlijke schijf meloen, of een bakje met komkommer schijfjes als toetje of als tussendoortje. Zet een schaal met diverse soorten fruit op tafel als de kinderen uit school komen, ga er gezellig bij zitten om te schillen en te pellen en terwijl je de dag doorspreekt wordt er lekker gegeten van het fruit. En vervolgens…….naar buiten, spelen, fietsen of naar een clubje! Beweging door sport is zeker ook aan te raden. Alle sporten zijn oké! Zwemmen is daarvoor ook een prima keuze.
 • Je kunt je kinderen als van jongs af aan mee naar het zwembad nemen. Eerst wordt er uitsluitend in het water gespeeld en vervolgens komt het serieuze werk: de zwemles om straks deze belangrijke diploma's te behalen. En ga, indien mogelijk, op de fiets naar de zwemles, weer wat extra beweging die zo hard nodig is. Kinderen die al te dik zijn moet je niet straffen door ze op een streng dieet te zetten, waarbij niets lekkers meer gegeten mag worden.
 • Je kind zal zich daartegen afzetten en misschien wel stiekem gaan snoepen of snacken. Probeer wel het gewicht in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat je kind op dat gewicht blijft.
 • Een kind groeit in de lengte en als het dan niet aankomt in gewicht en wel groeit in de lengte zul je even later een betere verhouding gewicht en lengte krijgen. Je doel wordt dan op een manier bereikt die voor het kind en voor jou niet voor vervelende taferelen zorgt.
 • Zwemles hoort bij de opvoeding. Een kind moet leren zwemmen om zichzelf (en anderen) te kunnen redden als het door omstandigheden in het water geraakt. Zwemmen heeft meer dan één functie: veiligheid en het is een gezonde sport ook voor kinderen.        

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 3801x
Toegevoegd: 29-11-2016 18:06
Gewijzigd: 16-12-2016 19:14

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3722 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!