Wat is een lactosevrij dieet?

Wat is een lactosevrij dieet?

Wat is een lactosevrij dieet?Een lactosevrij dieet is een type dieet waarbij voedingsmiddelen die lactose bevatten, worden weggelaten in de voeding. Lactose is een soort suiker die voorkomt in voedingsmiddelen als melk, room, kwark, yoghurt, ijs, kaas e.d. De meeste mensen kunnen lactose verteren, maar sommige mensen hebben er moeite mee.
Als u moeite hebt met het verteren van lactose, wilt u misschien bepaalde voedingsmiddelen vermijden die lactose bevatten. Een lactosevrij dieet is een type dieet dat voedingsmiddelen uitsluit die lactose bevatten. Lactose is een soort suiker die voorkomt in voedingsmiddelen als melk, kwark, room, yoghurt, ijs, kaas en dergelijke. Het komt niet voor in andere voedingsmiddelen zoals vlees, fruit, groenten en kruiden. Als u moeite heeft met het verteren van lactose, kunt u bepaalde voedingsmiddelen die lactose bevatten beter vermijden. Als u denkt moeite te hebben met het verteren van lactose, zou u samen met de arts kunnen nagaan of u een lactose-intolerantie hebt.

Welke voedingsmiddelen bevatten lactose?

Lactose wordt gevonden in koeienmelk, geitenmelk en schapenmelk. Sommige mensen met een lactose-intolerantie kunnen schapenmelk verdragen, andere weer niet. De meeste harde (Goudse) kazen bevatten geen lactose. Lactose bevindt zich in de wei van de melk en die is in deze kazen eruit gehaald. Smeltkaas en Franse kaas bevat wel (veel) lactose. Producten als yoghurt, kwark, crème fraîche, sourcream en ook natuurlijk drinkyoghurt bevatten lactose. En natuurlijk zit lactose ook in heel veel toetjes en ijs waar melk of room in zit.

Hoe werkt een lactosevrij dieet?

Als u lactose-intolerant bent, zult u het waarschijnlijk wel merken als u voedingsmiddelen eet die lactose bevatten. U kunt diarree of krampen krijgen of u kunt gewoon buikpijn hebben. Maar als u heel weinig zuivel eet is het niet altijd goed meetbaar. U kunt proberen een paar dagen geen zuivel te eten en kijken hoe u zich dan voelt. Als u geen problemen hebt, kunt u langzaam weer zuivel gaan eten. U kunt ook uw zuivelinname dagelijks iets verminderen, in plaats van het in één keer helemaal te schrappen. Sommige mensen kunnen kleine hoeveelheden lactose wel verdragen. U kunt uitproberen hoe dat voor u werkt. Dat kunt u het beste zelf ervaren, daar is geen standaard regel voor.

Is een lactosevrij dieet gezond?

Een lactosevrij dieet betekent niet noodzakelijkerwijs dat u ongezond eet. Het hebben van een lactose-intolerantie kan betekenen dat u extra gezond moet eten, zoals meer fruit en (ijzerhoudende) groenten. Die zijn gezond voor iedereen. Met behulp van een goede dietist kunt u een uitgebalanceerd dieet samenstellen.

Nadelen van een lactosevrij dieet

Alle zuivel weglaten niet voor iedereen weggelegd. Sommige mensen doen het niet goed op een lactosevrij dieet, zelfs als ze er andere dingen voor in de plaats eten. Het kan moeilijk om met een lactosevrij dieet genoeg calcium binnen te krijgen. Calcium zit namelijk in veel melkproducten. Er zijn vervangende producten die u wel kunt eten, zoals soja-, haver- of amandelproducten en natuurlijk vlees. Aan de soja-, haver- of amandelmelk worden vaak calcium en vitaminen toegevoegd. Dit zijn prima vervangers voor de koemelk.

Voordelen van een lactosevrij dieet

Er zijn veel gezondheidsvoordelen verbonden aan een lactosevrij dieet. U hebt minder last van kramp in uw darmen en u zult zich beter voelen. Door het schrappen van zuivelproducten kunt u ook best iets afvallen. Volle melkproducten bevatten meer calorieën dan light, suikervrije sojaproducten. De amandelmelk is iets minder goed voor de lijn, maar wel gezond. Het eten van minder zachte (Franse) kazen, die vaak volvet zijn, bevordert ook het gewichtsverlies. En wat te denken van al die heerlijke yoghurttoetjes en roomijsjes in het koelschap van de supermarkt. Die bevatten vaak veel vet en suikers. De sojaproducten daarentegen zijn vaak light en suikervrij.

U kunt er ook diabetes mee voorkomen of verminderen, omdat een dieet met weinig suikers dan beter voor u is. Door het eten van geen of minder suikers houdt u uw bloedsuikerspiegel normaal. U zult ook minder geneigd zijn te snoepen van taart, koekjes, toetjes en ijsjes omdat ze doorgaans allemaal lactose bevatten.


Moet ik naar de dokter als ik denk dat ik lactose-intolerantie heb?

Als u last heeft van veel lucht in de darmen en darmkrampen of buikpijn na het eten van lactoserijke producten, dan kan dat duiden op een lactose-intolerantie. Het is dan belangrijk om daarmee naar een arts te gaan om er zeker van te zijn dat u niet een andere ziekte heeft die behandeld moet worden. Door middel van een test kan bepaald worden of u intolerant bent voor lactose. U kunt ook alle zuivelproducten een paar dagen schrappen om te zien of u zich beter voelt. Als u denkt dat u een lactose-intolerantie zou kunnen hebben, moet u naar de dokter gaan.

Als u lactose-intolerantie hebt, kunt u dit onder controle houden door een supplement te nemen (lactase) dat de lactose wél afbreekt in uw darmen. U mist namelijk het enzym in uw lichaam om dat zelf te doen. De lactase doet dat dan voor u.

Is een lactose-intolerantie te genezen?

Het is onmogelijk om lactose-intolerantie te genezen. U kunt voedingsmiddelen eten die weinig lactose bevatten, zoals vlees, fruit, groenten en sojaproducten. Als u de lactose inname beperkt of vermijdt zult u zich wel veel beter voelen.
U kunt ook proberen één keer per dag kleine hoeveelheden lactosebevattende voedingsmiddelen te eten. Misschien kunt u na verloop van tijd de inname van een beetje zuivel per dag wel verdragen.

Er zijn wel lactase producten op de markt die u helpen de lactose in uw lichaam wél af te breken. Zo kunt u eens een keer zondigen en er toch geen last van krijgen.

Hoe kan ik zien waar lactose in zit?

In alle melk-, room-, yoghurtproducten zit lactose. En ook in heel veel (zachte) kazen. Ook veel kant-en-klaar sauzen bevatten lactose. Let daarop! Het is een kwestie van veel etiketten lezen van de producten die u wilt eten. Vermijd producten met lactose, melkproducten, boter, kaas en weipoeder. Veel producten hebben tegenwoordig zo'n icoontje van een pak melk met een streep erdoor. Die zijn melkvrij en dus lactosevrij.

Tot slot

Bij een lactosevrij dieet moet u voedingsmiddelen vermijden die lactose bevatten. Niet iedereen kan lactose goed verteren, dus het volgen van een lactosevrij dieet kan belangrijk zijn voor mensen met deze aandoening. Mensen met lactose-intolerantie kunnen nog steeds genieten van vervangende producten zoals soja-, haver- of amandelmelkproducten. Een lactosevrij dieet is een dieet waarbij voedingsmiddelen die lactose bevatten worden geëlimineerd. Neemt u toch een keer lactose bevattend product, zorg dan dat u lactase pilletjes bij u hebt.
Lactose is een soort suiker die voorkomt in melk, kwark, room, yoghurt, ijs, zachte kaas e.d. Lactosevrije diëten worden ook nogal eens gebruikt voor baby's die problemen hebben met het verteren van koemelk. Raadpleeg altijd eerst een arts, voordat u zelf conclusies trekt. Ga voor een goed dieet langs de dietist. Zij helpen u met een uitgebalanceerd voedingspatroon.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: edwinm83
Aantal keer gelezen: 973x
Toegevoegd: 10-05-2022 13:05
Gewijzigd: 12-05-2022 11:24

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!