noten eieren fruit groente

Hoe kun je afvallen zonder honger te krijgen?

noten eieren fruit groenteHoe kan je afvallen zonder dat je honger krijgt? Of anders geformuleerd: Kan je afvallen zonder dat je constant last hebt van een knagend hongergevoel?

Zonder honger afvallen

Voor veel mensen lijkt het een hopeloze missie: Afvallen zonder hongergevoel te krijgen. Maar gewicht verliezen zonder dat je constant honger hebt is zeker mogelijk! We adviseren je in dit artikel uitgebreid over methoden en voedingsproducten waarmee je op een gezonde wijze kan afvallen en dat zonder tussentijdse vreetbuien!

Denk je alleen maar aan eten tijdens afvallen? Stel realistische doelen!

Waarom houden de meeste mensen die diëten dit maar tijdelijk vol? Meestal voelen zij gewoonweg een constante drang om te eten en wij denken zelf dat deze mensen vaak de lat te hoog leggen voor zichzelf, dus onrealistische doelen stellen. Leer om realistische doelen te stellen en je zal merken dat diëten leuker wordt, aan eten denken geen obsessie wordt en de poging om kilo's af te vallen sneller lukt! Mensen zijn vaak te veeleisend en te streng voor zichzelf.

Wees daarom gewoon voor jezelf een tikkeltje minder streng en accepteer dat je er langer over doet om die paar kilo's kwijt te raken. Ga vooral nooit in één keer streng vasten! Je voorkomt hongergevoel door langzamerhand wat minder calorieën tot je te nemen. Zodoende kan je lichaam eraan wennen en blijft het hongergevoel langer uit.

Vreetbuien

Vreetbuien hebben is op het moment zelf een gelukzalig moment! Je laat 'de boel barsten' en trekt de ene lade met eten open na de andere... Je denkt eventjes niet meer aan afvallen en propt je lekker vol! Pas daarna komt het besef en tegelijkertijd daarmee het schuldgevoel. Hoe zorg je ervoor dat je geen vreetbuien meer krijgt tijdens het afvallen? Afvallen zonder hongergevoel is echt mogelijk! Door gewoonweg niet meteen streng te gaan diëten. Want wat gebeurt er? Je lichaam gaat over op de spaarstand en vanaf dat moment is het vrijwel onmogelijk om af te vallen.

Met elk hapje eten die je vervolgens binnen krijgt gaat het lichaam zeer zorgvuldig om en veel daarvan wordt opgeslagen. Daarnaast is streng lijnen vaak maar eventjes mogelijk. Diëten waarbij mensen weinig calorieën binnen krijgen noemen we ook wel 'crashdiëten'. Het is wel degelijk zo dat mensen in een korte periode best veel kilo's kwijt kunnen raken maar zij vervallen al snel weer in hun oude eetpatroon vanwege het extreme hongergevoel dat ze hebben.

Honger en vreetbuien met koolhydraten als schuldige

Wist je dat je van koolhydraten eten extra hongerig wordt? Sowieso zijn koolhydraten dikmakers en hiervan moet je dan ook zeker niet teveel eten als je wilt afvallen. Maar van koolhydraten is bekend dat ze je voor eventjes een verzadigd gevoel geven maar dit is van korte duur. Koolhydraten worden door het lichaam in suikers omgezet. Daarvoor wordt er veel insuline aangemaakt.

Het gevolg is dat je tijdelijk een enorme suikerpiek krijgt maar al gauw een sterke daling van je bloedsuikerspiegel met als gevolg vermoeidheid en hongergevoel. Het lichaam raakt letterlijk verslaafd aan suikers en roept om meer! We raden je daarom ook aan om over te stappen op een koolhydraatarm dieet. Probeer om voortaan alleen nog maar goede koolhydraten binnen te krijgen. Deze zitten in groenten en graanproducten. Eet geen 'snelle koolhydraten'. Dit zijn de z.g. geraffineerde/bewerkte koolhydraten die o.a. zitten in onderstaande producten.

Niet eten de onderstaande producten:

 • Koek, taart, et cetera
 • Broodsoorten
 • Snacks en fastfood
 • Chips
 • Snoep, kauwgom, et cetera
 • Bewerkt voedsel
 • Kant-en-klare maaltijden
 • Producten waarin suikers zitten (en dat zijn er veel!)

Wat wél eten om hongergevoel te verdrijven?

Alles goed en wel maar wat helpt je wel om die vervelende hongergevoel te verdrijven? We raden je dan aan om vooral eiwitrijk te eten! Indien je graag wilt afvallen maar zonder dat je alsmaar honger hebt of vreetbuien krijgt, dan zou je zelfs een speciaal vet- en eiwitrijk dieet kunnen volgen. Van vet en eiwit is bekend dat het lichaam er lang over doet om ze te verwerken. Daarom geven deze stoffen je ook veel langer dat verzadigde gevoel. En een mooie bijkomstigheid is dat je lijf van beide stoffen veel nodig heeft! Vermijd dus zoveel voedsel waarin koolhydraten zitten maar eet juist eiwit- en vetrijker.

Voorbeeld van eiwit- en vetrijk (en gezond!) dieet

Wij raden je aan om in elk geval dagelijks 3 eieren te eten. Het eigeel kan je er gerust bij op eten. In tegenstelling tot wat men vroeger dacht verhoogt dit niet je cholesterol. Sterker nog: Eigeel is het gezondste gedeelte van een ei! Maar in dit geval gaat het ook om de eiwitten. Oké, 3 eieren per dag dus. Neem deze eventueel in de middag als lunch samen met 2 sneetjes volkorenbrood rijkelijk belegt met kip. Vergeet niet om je broodjes in te smeren met roomboter in plaats van margarine.

In de ochtend neem je als ontbijt bijvoorbeeld 1 banaan, een kommetje met Griekse yoghurt en daardoorheen een paar eetlepels havervlokken met eventueel chiazaad en/of lijnzaad. In de avond kan je kiezen voor een gerecht met veel groenten, bijvoorbeeld spinazie, en vis (Zalm, Kabeljauw of Makreel) of kip. Om hongergevoel of 'lekkere trek' tussen de maaltijden door te voorkomen kan je bijvoorbeeld onderstaande gezonde snacks nuttigen.

 • Dagelijks 1 handje met noten (pistache-, cashew- of pecannoten)
 • Dagelijks 1 volle hand met zaden (sesamzaad, zonnebloempitten, et cetera)
 • Kipfilet
 • Wortels
 • Neem eens een tomaat tussendoor, of een appel!
 • Eieren (tussen de middag bijvoorbeeld)
 • Olijven (wel de ongezoete...)

Voldoende water drinken bij het afvallen helpt!

Water drinken tijdens het diëten helpt hongergevoel te verdrijven maar het is ook nog eens heel gezond. Laat al die ongezonde frisdrankjes staan en drink thee, koffie of water en niets anders. Onthoud dat in koffie, thee en andere dranken ook water zit. Een richtlijn is om in totaal 0.03 x je lichaamsgewicht aan vocht binnen te krijgen per dag. Dat is namelijk de hoeveelheid wat je maximaal mag drinken. Drink je veel meer dan dat? Dan kan dat juist schadelijk zijn voor je gezondheid. Weeg je bijvoorbeeld 75 kilogram, dan mag je 0.03 x 75 = 2.5 liter vocht per dag drinken.

Afleiding zoeken

Een andere manier om zonder honger te krijgen toch af te vallen is door afleiding te zoeken. Je grijpt veel sneller naar die chipszak wanneer je je verveeld. Op momenten waarop het moeilijk wordt raden we je aan om er lekker opuit te gaan of iets te ondernemen. Hongergevoel zit vaak ook een beetje tussen de oren namelijk.

Tot slot:
We wensen je veel succes toe met afvallen! Onthoud dat iedereen kan afvallen, zelfs zonder hongergevoel.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 3458x
Toegevoegd: 08-03-2016 22:48
Gewijzigd: 08-03-2016 23:26

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3722 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!