afvallen weegschaal

De kunst van het afvallen

afvallen weegschaalAfvallen is een kunst, omdat het veel vergt van je lichaam en geest. Zo is het moeilijk om door te gaan bij moeilijke momenten. Ook is het lastig om de juiste combinatie tussen voeding en sport te vinden. In dit artikel zal beschreven worden hoe afvallen in zijn werk gaat aan de hand van een stappenplan.

Kunst is afvallen zeker, alleen deze kunst kun je iedereen leren. Om goed af te kunnen vallen moeten er stappen gemaakt worden. Als je het volgende stappenplan goed doorloopt, is het afvallen niet meer zo moeilijk. Dan is het alleen nog een kwestie van doorzetten, wat moeilijker wordt gevonden dan dat het eigenlijk is.

Stap 1: Doelen opstellen

Allereerst zal je bereid moeten zijn om af te kunnen vallen. Met bereid wordt bedoeld of je het aankan. Het is bijvoorbeeld niet handig als je tijdens een zwangerschap op dieet gaat. Als je bereid bent, kun je beginnen met doelen bepalen voor jezelf. Dit zijn dingen die je wilt doen als je van je overgewicht af bent. Er zijn vele doelen mogelijk. Hieronder alvast een paar voorbeelden:

 • Ik wil de kleding weer aankunnen die ik voor mijn overgewicht aankon.
 • Ik wil weer in bikini op het strand kunnen liggen zonder dat er naar mij gekeken wordt.
 • Door een streefgewicht op te stellen

Een goed doel opstellen is moeilijker dan je denkt, omdat het doel ook realistisch en haalbaar moet zijn. Ook heel belangrijk is dat je een eigen doel creëert, omdat je tijdens het afvallen hierdoor gestimuleerd kan worden. Het is dus motivator voor jezelf. Als je dan een moeilijk moment hebt tijdens het afvallen, kan je aan die doelen denken. Dit zorgt ervoor dat je door kan blijven gaan.

Stap 2: Het eetpatroon veranderen.

Stap 2 is de belangrijkste stap in het afvalproces, omdat dit heel bepalend is voor het gewicht. Een gezond gewicht begint namelijk bij een gezonde eetgewoonte. Er zijn namelijk veel manieren om een gezond eetpatroon te krijgen. Hieronder staan een paar manieren weergeven:

1. Het eten van enkelvoudige koolhydraten beperken

Enkelvoudige koolhydraten zijn slechte koolhydraten tijdens het afvallen, omdat deze snel voor energie zorgen. In tegenstelling tot complexere koolhydraten verwerkt je lichaam enkelvoudige koolhydraten heel snel, waardoor een groot deel hiervan als overtollig vet wordt opgeslagen. Dit is tijdens het afvallen niet de bedoeling. Volgens een onderzoek van de Amerikaanse arts Dr. William Sears zal zelfs 40% van de enkelvoudige koolhydraten worden opgeslagen als overtollig vet. Deze koolhydraten kunnen om deze redenen beter vermeden worden. In plaats van deze koolhydraten kunnen dan beter complexe koolhydraten gegeten worden. Deze koolhydraten worden langzamer verwerkt door je lichaam, waardoor er zich minder overtollig vet zal voordoen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam nauwelijks overtollig vet aanmaakt. Hieronder staan een aantal producten op een rijtje waar veel enkelvoudige vetten inzitten. Achter deze producten zal het alternatief worden weergeven:

 • Brood kan vervangen worden door een salade met vlees, vis of noten.
 • Pasta kan vervangen worden door een wokschotel of kalkoenrollade.
 • Suikerrijke lekkernijen kunnen vervangen worden door smoothies of ongezouten noten.

2. Eet meer gezonde vetten en extra eiwitten

Je lichaam wordt gebouwd door de eiwitten die je eet, omdat eiwitten zorgen voor de aanmaak van botten, bloed, haar en nagels. Door in plaats van brood een omelet te eten in de ochtend zal je 65 % meer vet verbranden. Dit blijkt uit onderzoek van Dr. J.S. van der Wall voor Saint Louis University.
Daarbij zal het eten van extra eiwitten zorgen voor 60% minder gedachtes over het eten van slecht voedsel. Dit blijkt uit een onderzoek van de afdeling voeding- en sportpsychologie aan de University of Missouri. Dus extra eiwitten zorgen dus niet alleen voor meer rendement bij het verbranden van vet, maar ook zorgen ze voor minder gedachtes over slecht voedsel. Hieronder zie je een overzicht van producten waarin zich veel eiwitten voordoen.

 • Vlees
 • Vis
 • Eieren
 • Bonen

Het eten van gezonde vetten is minste zo belangrijk. Dit omdat het eten van slechte vetten veel gevolgen kan hebben, namelijk een verhoogt cholesterol. En dit verhoogde cholesterol verhoogt de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk. Daarnaast zullen gezonde vetten zorgen voor een goede stabilisatie van de bloedsuikerspiegel. Dit is erg van belang bij het afvallen, want een goede bloedsuikerspiegel zal voor minder overtollig vet zorgen. Dus gezonde vetten zijn niet alleen voor het afvallen belangrijk, ook een persoon op normaal doet er goed aan om slechte vetten te vermijden. Hieronder staat een overzicht van gezonde vetten:

 • Vette vis
 • Kokosolie
 • Olijfolie
 • Palmolie
 • Roomboter

Wil je meer info over gezonde voeding dan zijn hiervoor diverse dieetboeken.

Stap 3: Het meer bewegen van je lichaam.

Bij het sporten denkt men al gauw aan hardlopen als de beste manier om af te vallen. Maar hardlopen is een van de minst effectieve sporten als het gaat om vetverbranding, omdat bij duursporten je pas na een half uur in je vetreserves tast. En daarbij komt dat je nauwelijks spiermassa opbouwt. Dit blijkt uit een onderzoek van echt gezond afvallen. Ook krachttraining is niet zo effectief als de meeste mensen denken. Bij krachttraining worden in tegenstelling tot duursporten wel spieren opgebouwd. Alleen worden er nauwelijks calorieën verbrandt. Ook deze manier van sporten is dus niet de effectiefste.

De effectiefste training is dan ook intervaltraining, omdat dit veel intensiever is dan andere vormen van training. Bij intervaltraining duik je gelijk in de vetreserves en er wordt veel spiermassa opgebouwd. Spiermassa opbouwen is ook heel belangrijk om af te vallen, omdat elk spierweefsel in rust al 100 calorieën per dag verbrand. Dit is een flink aantal calorieën die verbrandt worden zonder er wat voor te doen. Alleen kan het sporten volgens een intervaltraining nare gevolgen hebben voor degene die hun eetpatroon nog niet op orde hebben. Dan kan het namelijk te intensief worden. Hierbij kan duizeligheid ontstaan, daarom is het belangrijk om eerst een gezond eetpatroon te hebben, voordat je intensief gaat sporten. Daarnaast zorgt sporten met een intervaltraining voor meer blessures als kracht- en duur training. Dit kan ook gevolgen hebben voor het afvalproces. Hieronder staan een aantal vormen van intervaltraining weergeven:

 • Basketbal
 • Vechtsporten
 • Badminton
 • Tennis
 • Work-outs


In dit artikel zijn veel tips en tricks gegeven om succesvol en ook belangrijk gezond af te kunnen vallen. Hierbij moet rekening gehouden worden dat 70% van je vetverbranding komt door het veranderen van het eetpatroon komt en 30% komt door het sporten. Hierom is het dus handig om eerst je een gezond eetpatroon te hebben, voordat je vol gaat sporten. Daarbij is de kunst van het afvallen: De combinatie tussen het gezonde eetpatroon en het gezond sporten. Succes met het realiseren van jullie doelen!!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: jeffrey
Aantal keer gelezen: 4487x
Toegevoegd: 10-04-2016 17:20
Gewijzigd: 11-04-2016 22:21

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3795 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!