De juiste afslankshake kiezen: hoe doe je dat?

De juiste afslankshake kiezen: hoe doe je dat?

De juiste afslankshake kiezen: hoe doe je dat?Een van de methoden om gewicht te verliezen is het afvallen met shakes. Er zijn zowel voor voor- als nadelen verbonden aan deze manier van afvallen. In Nederland is deze methode nog steeds best populair. Dit uit zich onder andere in een groot en gevarieerd aanbod aan shakes. De vraag is dan hoe je uiteindelijk tot een goede keuze komt.

Let zowel op prijs als kwaliteit

Het kan verleidelijk zijn om de keuze voor een dieetshake te baseren op de prijs. Je gaat naar een vergelijkingswebsite en kiest gewoonweg de goedkoopste shake. Dit valt echter niet aan te raden. 

Het risico bestaat dat je kiest voor een kwalitatief slechte shake. Dit kan schadelijk zijn voor je gezondheid, zeker bij langdurig gebruik. Bijvoorbeeld doordat de betreffende shake boordevol suikers zit. Ook kan het zijn dat een shake relatief weinig eiwitten bevat. Dit kan betekenen dat je al vrij snel na het nuttigen van een dergelijke shake trek krijgt. Dit maakt het lastiger om af te vallen. 

Verder is van belang om te onderzoeken of de shake geen ingrediënten bevat waarvoor je eventueel allergisch bent. Zo zijn er lactose vrije shakes te verkrijgen.

Overigens hoeft het niet te betekenen dat goedkope shakes per definitie slecht zijn. Andersom geldt ook dat dure shakes niet per definitie kwalitatief goede shakes zijn. Daarom is het belangrijk om zowel de prijs als kwaliteit van een shake mee te nemen in de uiteindelijke keuze.

Hoe beoordeel je de kwaliteit van een shake?

De kwaliteit van een afslankshake wordt bepaald door de ingrediënten die in de shake verwerkt zijn. Hieronder gaan we verder in op deze ingrediënten en waar je zoal op kunt letten. Daarbij is het goed om te weten dat er op Europees niveau wetgeving is gemaakt (Europese Food Information to consumers, FIC) waarin de referentie-innames (RI) zijn opgenomen. Deze RI’s geven richtlijnen over de maximale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van bepaalde voedingsstoffen. Deze richtlijnen zijn handig om de kwaliteit van shakes te beoordelen. 

Sommige shakes bevatten namelijk etiketten waarop per shake (portie) aangegeven is hoeveel dit bijdraagt aan de ADH uitgesplitst naar vetten, koolhydraten, zout etc. Soms is dit niet op het etiket aangegeven maar kun je het zelf afleiden als de ADH bekend is.

Suikers en koolhydraten

Suiker valt onder de macronutriënt koolhydraten. De hoeveelheid koolhydraten staat vermeld op de verpakking van een shake. Daarbij wordt ook aangegeven hoeveel van deze koolhydraten bestaan uit suikers. De hoeveelheid suiker is een belangrijke parameter in het beoordelen van de kwaliteit van een shake.

Koolhydraten kunnen opgedeeld worden in gezonde en minder gezonde koolhydraten. Suiker valt in de laatste categorie. Het is algemeen bekend dat suiker slecht is voor onze gezondheid. Een te veel aan suikers kan onder andere leiden tot overgewicht, diabetes type 2 en allerlei hart- en vaatziekten. 

Verder zorgen een te veel aan suikers voor een zogenaamde energie-dip waardoor het risico dat je extra gaat eten toeneemt.

Deze dip ontstaat doordat het lichaam vitaminen en mineralen aan het lichaam onttrekt om de hoeveelheid suiker te kunnen verwerken. Dit helpt natuurlijk niet als je graag wilt afvallen.

Voor suikers geldt een RI van 90 gram per dag. Er zijn shakes in omloop die wel meer dan 40 gram suiker bevatten per shake. Dit betekent dat wanneer je uitgaat van drie shakes per dag dit er voor zorgt dat je al ruimschoots boven de maximale hoeveelheid suiker per dag zit. Ondanks dat je wellicht zult afvallen met deze shakes is het gebruik ervan niet goed voor de gezondheid.

Let daarom goed op de hoeveelheid suikers in een shake. Wat deze beoordeling moeilijk kan maken is dat de hoeveelheid suiker niet altijd vermeld wordt. Het komt namelijk voor dat dit anders wordt genoemd op het etiket. Het is daarom belangrijk om de synoniemen van suiker goed te kennen. 

Kom je de volgende begrippen tegen op het etiket? Weet dan dat dit synoniemen zijn voor suiker:

  • Alle begrippen met de term ‘suiker’ erin verwerkt. Denk aan tafelsuiker, kristalsuiker, rietsuiker etc.
  • Galactose
  • Dextrose
  • Fructose
  • Sacharose
  • Maltose
  • Trehalose

Waarschijnlijk is de bovenstaande lijst niet compleet. Kijk daarom kritisch naar het etiket en vraag eventueel om verduidelijking of doe verder onderzoek.Vetten en verzadigde vetten

Naast de hoeveelheid suiker is ook de hoeveelheid verzadigd vet een belangrijke parameter bij de beoordeling van de kwaliteit van een dieetshake.
Voor verzadigde vetzuren geeft het voedingscentrum aan dat er een referentie-inname geldt van 20 gram per dag. Verzadigd vet staat er om bekend slecht te zijn voor de gezondheid. Zo verhoogt verzadigd vet de hoeveelheid LDL-cholestrol hetgeen niet goed is voor de bloedvaten. Daarom wordt een matig gebruik van verzadigd vet aangeraden.
Bekijk daarom vooraf goed hoeveel verzadigd vet er in de shake is verwerkt.

Vezels in shakes

Voor vezels geldt dat ze gezond zijn en een goede werking van je spijsvertering bevorderen. In tegenstelling tot suikers en onverzadigde vetten is het voor vezels juist belangrijk om er voldoende van te eten. Dit is nu juist een risico bij het afvallen met shakes. Namelijk dat je te weinig vezels binnenkrijgt.
In de praktijk zien we daarom vaak het advies om naast de shakes een vezelsupplement aan het voedingspatroon toe te voegen. Ook luidt het advies om geen maaltijden maar juist tussendoortjes te vervangen door shakes. Dit vanwege het feit dat je op deze manier nog 3 maaltijden over houdt om voldoende vezels te nuttigen.
Welk advies je ook opvolgt van belang is om voldoende vezels per dag binnen te krijgen. Als richtlijn geldt zo’n 30-40 gram vezels per dag. Vezels vallen onder de macronutriënt koolhydraten en zijn niet altijd direct af te leiden uit het etiket.

Vitaminen en mineralen

Net als voor vezels geldt dat het belangrijk is om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Vervang je elke maaltijd door een shake dan is het vrijwel onmogelijk om hier aan te voldoen. Probeer daarom een gezond en gebalanceerd eetpatroon na te streven.
Voor de essentiële microvoedingsstoffen geldt dat deze niet door het lichaam zelf geproduceerd kunnen worden. Deze moeten dan ook via voeding of supplementen aan ons lichaam worden toegediend. Wees je hiervan bewust voordat je gaat beginnen met afvallen doormiddel van shakes.

Bepaal vooraf hoe je shakes wilt gebruiken

Het kan daarom verstandig zijn om eerst klein te beginnen als je wilt afvallen. Daarmee bedoel ik dat je begint met het vervangen van tussendoortjes door maaltijdshakes. Dit in plaats van het direct vervangen van alle maaltijden door shakes.
Een volgende stap kan zijn om het ontbijt gezonder te maken. Vervang bijvoorbeeld brood door kwark met ongezouten noten. Vervolgens bouw je dit steeds meer uit ook richting de lunch en het avondeten. Op deze manier val je af en bouw je tegelijkertijd aan een gezonder eetpatroon. Een voedingspatroon dat jij ook op de lange termijn kunt volhouden.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: MirjamK
Aantal keer gelezen: 1595x
Toegevoegd: 17-06-2019 19:33
Gewijzigd: 26-06-2019 09:54

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!