Afvallen

Afvallen: 10 aanraders en 10 afraders

AfvallenAfslanken is niet alleen een kwestie van minder eten. Het is belangrijker dat je anders gaat eten. In dit artikel geven we je daarom 10 voorbeelden van eten dat je helpt afslanken en 10 voorbeelden van eten dat je juist beter kan vermijden.

Waarom anders eten?

Als je succesvol en op een gezonde manier wilt afslanken, is het belangrijk dat je niet alleen let op het aantal calorieën dat je eet. Het voorbeeld hieronder verklaart waarom.

Een lunch van 500 calorieën kan bestaan uit vier witte boterhammen met hagelslag of uit een grote groene salade met vette vis, tomaten en kikkererwten.

Met de eerste optie krijg je vooral suiker en simpele koolhydraten binnen en erg weinig waardevolle voedingsstoffen. Bovendien verzadigt witbrood niet goed, waardoor je al snel zin krijgt in een tussendoortje.

De tweede optie voorziet je lichaam echter van vitamines, mineralen, antioxidanten en gezonde vetten. En het bevat verzadigende vezels en eiwitten die ervoor zorgen dat je niet snel opnieuw trek krijgt.

Als je alleen naar het aantal calorieën kijkt, verschillen deze twee lunches niet van elkaar. Als je echter kijkt naar de voedingsstoffen, de invloed op je gezondheid en de invloed op je lijn, verschillen ze enorm van elkaar.

Welk eten helpt je bij het afslanken?

Wat je eet is dus minstens net zo belangrijk als hoeveel calorieën je eet. Hieronder vind je 10 voorbeelden van voedingsmiddelen die perfect in een gezond afslankdieet passen.

1: Kipfilet

Kipfilet bestaat voor een groot deel uit eiwitten en die maken het afslanken een stuk makkelijker voor je. Ze zorgen er namelijk voor dat je jezelf langer voldaan voelt. Ze worden langzaam verteerd, ze hebben een positief effect op je verzadigingshormonen en juist een remmend effect op je hongerhormonen.

De eiwitten helpen bovendien om te voorkomen dat je spierweefsel verbrandt tijdens het afslanken.

2: Eieren

Ook eieren zijn rijk aan eiwitten en passen daardoor goed in een afslankdieet. Een achterhaald advies dat helaas nog steeds opduikt, is dat je het eigeel beter niet op kan eten, omdat het veel vet, cholesterol en calorieën bevat. Dit eigeel is echter enorm voedzaam doordat er veel vitamines, mineralen, gezonde vetten en antioxidanten in zitten.

Bovendien is de gedachte dat het cholesterol uit eigeel negatieve gevolgen heeft voor je eigen cholesterolwaardes ontkracht door wetenschappelijk onderzoek.

3: Groente

Groentes kan je vrijwel onbeperkt eten als je wilt afslanken. Ze bevatten namelijk weinig calorieën, maar zitten wel bomvol voedingsstoffen. Met 100 gram broccoli krijg je bijvoorbeeld maar 29 calorieën binnen, terwijl het wel ruim de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C bevat.

4: Noten

Noten zijn klein, maar bevatten indrukwekkend veel voedingsstoffen. Ze zijn rijk aan omega 3-vetzuren, vitamines en mineralen. Bovendien zitten ze bomvol vezels, die ook weer helpen om jezelf langer verzadigd te voelen. Ook met het eten van noten kan je het afvallen dus makkelijker voor jezelf maken.

Let op: Het bovenstaande geldt niet voor pinda’s. Pinda’s zijn namelijk geen noten en ze bevatten dan ook andere voedingsstoffen.

5: Zaden

Zaden zijn nog een stapje kleiner, maar bevatten minstens net zoveel goede voedingsstoffen als noten. Chiazaad bevat bijvoorbeeld nog meer omega 3 dan walnoten. Een zaadsoort die erg geliefd is in een afslankdieet is hennepzaad. Dit zaad bevat naast gezonde vetten namelijk ook een grote hoeveelheid eiwitten.

6: Fruit

Er wordt soms gewaarschuwd om geen fruit te eten als je wilt afslanken, omdat het veel suiker bevat. Fruit bevat van nature inderdaad flink wat suiker, maar het levert je ook vele waardevolle voedingsstoffen en verzadigende vezels. Twee porties fruit per dag kan daarom prima in een gezond afslankdieet.

7: Peulvruchten

Ook peulvruchten bevatten veel waardevolle voedingsstoffen en vezels. Bovendien zijn ze ook nog eens een goede plantaardige bron van eiwitten. En dat terwijl ze helemaal niet zoveel calorieën bevatten.

8: Vette vis

Vette vis is rijk aan calorieën, maar kan je toch helpen om af te slanken. De gezonde vetten en eiwitten die erin zitten verzadigen namelijk goed. Ook bevat vette vis diverse voedingsstoffen die je niet gemakkelijk in zulke grote hoeveelheden in andere voeding vindt.

9: Havermout

Havermout is erg vezelrijk en draagt daarom bij aan een verzadigd gevoel. Daarnaast bevat het ook nog eens een goede hoeveelheid eiwitten en diverse vitamines en mineralen. Vind je havermout niet zo lekker? Probeer dan eens verschillende toppings, zoals fruit of een notenpasta.

10: Hüttenkäse

Hüttenkäse bevat enorm veel eiwitten en verzadigt daarom erg goed. Als je een variant met weinig vet kiest, is het ook nog eens relatief caloriearm. Hüttenkäse lijkt een beetje op kwark. Je kan er met wat vers fruit een zoet ontbijtje van maken, maar het leent zich ook uitstekend voor hartige combinaties.


Wat kan je beter niet eten als je wilt afvallen?

Naast al deze aanraders, is er ook eten en drinken dat juist sterk af te raden is als je wilt afslanken. Hieronder vind je 10 belangrijke voorbeelden.

1: Snoep, koek en gebak

Snoep, koek en gebak bevatten allemaal veel suiker en calorieën. Een roze koek kan bijvoorbeeld gemakkelijk 250 calorieën bevatten, terwijl het je geen nuttige voedingsstoffen oplevert.

2: Frisdrank

Frisdrank zit ook weer bomvol suiker en calorieën en verzadigt ook nog eens erg slecht. Frisdrank wordt dan ook steeds vaker in verband gebracht met de toename van overgewicht en obesitas.

3: Fruitsap

Fruitsap lijkt misschien een stuk gezonder dan frisdrank, maar vruchtensap uit pak bevat ook grote hoeveelheden suiker. Appelsap bevat vaak zelfs meer suiker dan cola. En van de gezonde voedingsstoffen uit fruit is nog maar weinig terug te vinden in het sap.

4: Gezoete zuivel

Ook gezoete zuiveldrankjes en yoghurt, die soms zelfs gezond lijken te zijn, doen je figuur geen goed. Wederom omdat ze veel suiker bevatten.

5: Witbrood

Witbrood bevat een grote hoeveelheid simpele koolhydraten. Deze simpele koolhydraten hebben grote overeenkomsten met suiker en werken je daardoor ook tegen als je wilt afslanken.

6: Ontbijtgranen

Veel ontbijtgranen lijken een gezonde start van de dag. Vooral als ze ook nog eens veel vezels bevatten. Het is echter belangrijk om niet alleen de voorkant van het pak te bekijken. Neem ook eens een kijkje bij de ingrediëntenlijst, dan kom je erachter dat ze vaak veel suiker bevatten.

7: Gezonde koekrepen

Hetzelfde geldt voor gezond ogende koekrepen en ontbijtrepen. Ook hierin is vaak meer suiker te vinden dan je zou verwachten in zo’n ‘gezonde’ reep.

8: Gefrituurd eten

Gefrituurd eten is erg rijk aan calorieën en bevat bovendien vaak schadelijke vetten. Kies liever voor de oven, wok of stoompan.

9: IJs

Ook ijsjes zijn vaak suikerbommen. Als je voor roomijs kiest, is de kans bovendien groot dat er ook nog ongezonde vetten in zitten. Maak liever zelf ijsjes. Bijvoorbeeld door een smoothie in te vriezen in ijsvormpjes.

10: Sterk bewerkt eten

Over het algemeen is sterk bewerkt eten niet goed voor je gezondheid en je lijn. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan maaltijdmixen, koekjes uit pak, sauzen, dressings, bakmixen en bewerkte vleeswaren.

Kort samengevat

Als je wilt afslanken gaat het er niet alleen om hoeveel je eet, maar vooral ook om wat je eet. Als je de juiste keuzes maakt, kan je afslanken zonder honger te hoeven lijden. Groentes, noten, fruit en eieren zijn bijvoorbeeld goede keuzes. Eten dat sterk bewerkt is en eten dat veel suiker en/of veel ongezonde vetten bevat kan je echter beter laten staan.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: CdB
Aantal keer gelezen: 2226x
Toegevoegd: 13-08-2018 14:19
Gewijzigd: 13-08-2018 23:51

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!