Uiteraard is het ongelooflijk dat je door slechts één ingrediënt te vermijden geweldige resultaten boekt. Suiker lijkt tegenwoordig onze grootste vijand en wordt in verband gebracht met tal van problemen. Suiker zou zo slecht zijn als roken, drank en al het andere kwaad. Suiker is moeilijk te vermijden en juist dat maakt een dieet zonder suiker zwaar en lastig in de praktijk. Gelukkig verdwijnt de honger naar suiker vanzelf en worden de energiepieken langzaam minder.
Bij een dieet zonder suiker zijn er een aantal regels:
Het zal niet altijd even gemakkelijk om een menu samen te stellen waar je geen suiker in vindt. Mogelijk kost het een aantal dagen om het menu samen te stellen en om producten te vinden waar je geen suikers in vindt. In vrijwel alle kant-en-klare producten zit suiker, in soep zit suiker en zelfs in kipfilet zit suiker. Bij natuurlijke producten is het een stuk eenvoudiger om een dieet zonder suiker samen te stellen. In het begin van een dieet zonder suiker krijg je te maken met een gebrek aan energie. Je merkt dat de energie meer verspreid over de dag wordt en je na het eten geen korte pieken van energie meer ervaart.
Steeds meer mensen proberen een dieet zonder suiker. In eerste instantie zijn de ervaringen positief en ervaart men meer energie na verloop van tijd. Wanneer het dieet zonder suiker wordt toegepast is er in eerste instantie vaak minder energie doordat het lichaam gewend was aan korte energiestoten. De bloedsuikerspiegel kreeg af en toe impulsen en nu zal er geleidelijk energie in het lichaam komen. De aanmaak van insuline gaat continu door wanneer iemand veel suiker eet. Wanneer je stopt met het eten van suiker wordt deze vicieuze cirkel doorbroken en wordt de bloedsuikerspiegel geneutraliseerd.
Het is voor veel mensen lastig om te zien in welke producten er wel en geen suiker zit. Via een website als Lekkerlevenzondersuiker.nl kun je een complete lijst vinden met producten waar wel en geen suiker in te vinden is. De lijsten bestaan voornamelijk uit producten die je in de supermarkt kunt krijgen. De samenstelling van producten bij de bakker, slager en groenteboer kan wisselen en is daardoor lastiger te controleren op de aanwezigheid van suiker. Alcohol is in principe hetzelfde als suiker en dus dien je ook producten met alcohol te vermijden. Suiker krijgt vaak een andere naam door het steeds slechtere imago. Denk aan benamingen als:
Wanneer je wilt eten zonder suiker ervaar je dat er ook in zogenaamde ‘gezonde’ producten veel suiker te vinden is. Denk aan muesli, fruitsapjes en ontbijtrepen. Wanneer je kiest voor verse producten weet je precies wat er wel en niet in je eten komt. Je moet hier een strenge lijn in trekken. Maak bijvoorbeeld ook je eigen soepen, dressings en sauzen om zeker te zijn dat er geen suiker in je eten komt.
Het lijkt misschien verstandig om alternatieven voor suiker te zoeken, maar uiteindelijk blijkt dat niet de juiste oplossing. Veel zoetstoffen blijken uiteindelijk niet gezond voor het lichaam of zijn zelfs schadelijk. Veel zoetstoffen hebben een chemische samenstelling en er is nog nauwelijks onderzoek naar gedaan.
Het vervangen van suiker is ook onverstandig om een andere reden. Wanneer je het lichaam zoetstoffen geeft zal er een zucht naar zoetigheid blijven. Wanneer je het echt niet uithoudt zonder zoetigheid worden honing en stevia onder andere geadviseerd. Stevia is een alternatief dat op suiker lijkt en in kleine hoeveelheden al zeer zoet van smaak. Honing is een natuurlijk alternatief en bevat veel gezonde stoffen. Honing is echter nog steeds rijk en energie en je moet dan ook uitkijken met de hoeveelheid honing die je eet.
Men is gek op energie en suiker lijkt dan ook de ideale partner om je fit en goed te voelen. Suiker is echter geen oplossing als het gaat om het verwerken of beïnvloeden van emoties. Wanneer je suiker als medicijn inzet raak je nog eenvoudiger verslaafd en maak je steeds de verkeerde associaties.
Als je zin hebt in iets lekkers moet je proberen om iets zonder suiker te eten. Maak iets lekkers van fruit en groente om gezond te snacken. Je kunt denken aan een fruitsalade of stukjes groente in een yoghurtdip.
Op de lange termijn voel je jezelf veel beter wanneer de suikerverslaving verdwijnt. Gun je lichaam de tijd om te wennen aan de verminderde hoeveelheid suiker. In het begin zal het moeilijk zijn, maar na een aantal weken merk je het verschil en ervaar je dat het prima is om met minder suiker te leven.
Wanneer iemand zich flauw voelt lijkt er soms suiker nodig om het flauwe gevoel te laten verdwijnen. Inderdaad is het zo dat suiker ons kort energie geeft en je jezelf daardoor weer even lekker voelt. Het betekent echter niet dat het lichaam ook daadwerkelijk suiker nodig heeft. Wanneer je jezelf flauw voelt is dit juist een signaal dat je verslaafd bent aan suiker en je lichaam weer wacht op een nieuw shotje aan energie.
Suiker heb je in principe niet nodig, maar een gezonde levensstijl met minder suiker is ook prima. Steeds meer mensen kiezen echter voor een leven zonder suiker om suikerverslaving in de toekomst te voorkomen. Het is soms makkelijker om helemaal geen suiker te eten in plaats van af en toe een beetje.