Veel mensen die kampen met overgewicht zijn al vaker afgevallen. Soms al wel 10 keer. Maar iedere keer kwam het gewicht er weer terug aan zodra ze stopten met hun dieet.
Daar zit een belangrijk deel van het probleem: een afslankdieet wordt vaak gezien als iets wat een korte tijd duurt, waarna je gewoon weer verder gaat met je oude eetgewoontes. Terwijl het juist die oude eetgewoontes zijn waardoor het overgewicht in eerste instantie is ontstaan.
Richt je daarom op de lange termijn. Zie afslanken niet als iets wat je zo snel mogelijk doet, zodat je daarna weer “normaal” kan eten.
Kies voor een gezond afslankdieet wat je langere tijd kan volhouden en waarbij je jezelf gezondere eetgewoontes eigen maakt. Probeer jezelf niet alleen op snel gewichtsverlies te richten, maar vooral op het gezond houden van je lichaam. Dat maakt het proces meteen een stuk positiever.
Kleine haalbare doelen leveren je meer op dan grote onhaalbare doelen.
Stel je voor dat je 20 kilo overgewicht hebt. Om deze kilo’s zo snel mogelijk kwijt te raken, kan je jezelf als doel stellen alleen nog maar gezonde dingen te eten, nooit een uitzondering te maken en minimaal 3 kilo per week af te vallen.
De kans dat dit niet volgens planning gaat, is groot. Dat werkt enorm demotiverend en daardoor val je al snel terug in je oude eetgewoontes.
Het is beter om kleinere en haalbare doelen te stellen. Voorbeelden hiervan zijn:
Crash diëten lijken aantrekkelijk. Even streng zijn voor jezelf en binnen korte tijd ben je van je overgewicht af.
Het probleem met deze diëten is echter dat ze alleen op korte termijn werken. Zodra je ermee stopt, kom je vaak opnieuw aan. Daarnaast zijn ze lastig vol te houden doordat je veel last hebt van honger.
Bovendien kom je bij een crash dieet al snel voedingsstoffen tekort en kunnen ze een negatief effect hebben op je hormoonhuishouding. En je hormoonhuishouding is juist ontzettend belangrijk voor een gezond gewicht.
Dagelijks twee liter water drinken helpt je om je lichaam gezond te houden en kan het makkelijker maken om af te vallen. Het helpt je namelijk om hongergevoelens te verminderen.
Heb je honger maar is het eigenlijk nog geen tijd om te eten? Neem dan een glas water. De kans is groot dat de “honger” verdwijnt. We zien het signaal dat ons lichaam vocht nodig heeft namelijk vaak onterecht aan voor honger.
Ook een glas water drinken voor je maaltijd helpt om vet te verbranden doordat het je helpt om tijdens de maaltijd minder te eten.
Wat je eet, is minstens net zo belangrijk als hoeveel je eet. Er is namelijk eten waar je meer honger van krijgt en eten dat juist erg goed verzadigd.
Vezels, eiwitten en gezonde vetten vallen in de categorie goed verzadigend eten. Door hier voldoende van te eten, kan je dus vet verbranden zonder honger te hoeven lijden. Dit maakt afvallen vele malen makkelijker en plezieriger.
Als we kijken naar eten dat juist niet verzadigt, springt vooral suiker eruit. Suiker bevat veel calorieën, maar zorgt niet voor een verzadigd gevoel. Sterker nog: het kan er juist voor zorgen dat je meer trek krijgt.
Suiker zorgt namelijk voor een beloningsreactie in je hersenen: als je suiker eet, komen er stofjes vrij die je een fijn gevoel geven. Dit kan ervoor zorgen dat je telkens opnieuw zin krijgt in suiker, zonder dat je jezelf van dit proces bewust bent.
Daarnaast zorgt suikerrijk eten ook voor pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Tijdens de dalen ben je geneigd meer te eten. Vaak krijg je vooral zin in nog meer suikerrijk eten.
Simpele koolhydraten hebben in je lichaam grotendeels hetzelfde effect als suiker. Deze kan je daarom ook beter vermijden. Producten zoals witbrood, croissants, koeken, pizza, pasta en noedels zijn rijk aan simpele koolhydraten.
We kiezen graag voor makkelijk. Omdat we het al druk genoeg hebben of omdat we op hongerige momenten simpelweg makkelijker zwichten voor ongezond en makkelijk eten.
Zorg er daarom voor dat de juiste keuzes ook makkelijk zijn. Bijvoorbeeld door:
Deze tip klinkt misschien een beetje gek, maar het werkt echt: poets wat eerder je tanden. Het liefst al kort na je avondmaaltijd. De avond is voor veel mensen namelijk een zwak moment. Als je op de bank zit na een drukke dag, is het simpelweg heel verleidelijk om wat lekkers te eten.
Als je je tanden al hebt gepoetst, is het makkelijker om niet meer te snoepen en snacken. Dit komt je vetverbranding op meerdere manieren ten goede.
Het zorgt er niet alleen voor dat je minder calorieën binnenkrijgt, het komt ook je hormoonhuishouding ten goede. Door de laatste twee à drie uur voor het slapengaan niet meer te eten, maak je namelijk meer groeihormoon aan. Dat wil je graag hebben: groeihormoon stimuleert je vetverbranding en maakt ook het verbranden van hardnekkig buikvet makkelijker.
Je kan vet verbranden een stuk makkelijker voor jezelf maken met de tips uit dit artikel: