vlees vis fruit groente

Hoe ziet een dieetschema voor het Paleo Dieet eruit?

vlees vis fruit groenteHet Paleo Dieet, ook wel het oerdieet genoemd is in een korte periode uitgegroeid tot een zeer populaire vorm van afvallen. Hoe pak je dit op en hoe zorg je er voor dat je succesvol afvalt met het Paleo Dieet? In dit artikel lichten we dit toe.

Het Paleo dieet is binnen een zeer korte periode gegroeid tot 1 van de populairste voedingsplannen van het moment. Toch heerst er wat onduidelijkheid over wat het precies inhoudt. Wat mag je eten? En hoe eet je als een oermens in deze moderne tijd?

Wat is het Paleo dieet?

Met het Paleo dieet tracht men op dezelfde manier te eten als de oermens. Onze voorouders uit dit tijdperk waren jagers en verzamelaars. Ze aten dus voornamelijk vlees, vis en fruit. Hoe vertaal je dit in de moderne tijd? Eet voedsel dat zo dichtbij de natuurlijke staat is. Dus onbewerkt en biologisch geteeld.

Waarom het Paleo dieet?

Volgens de bedenkers van dit dieet is het menselijk lichaam nauwelijks veranderd sinds de oertijd. In die periode waren de mensen fit en gezond. Toch merken we dat we in deze moderne tijd vaker te maken hebben met overgewicht, suikerziekte, hart- en vaatziekten en andere welvaartsziekten. Al langer wordt aangehaald dat ons dieet de grote boosdoener is hierbij. Ons manier van leven en eten is in een korte periode heel snel veranderd. Dit terwijl ons lichaam veel langzamer verandert. Moderne voeding bleek daarom schadelijk te zijn voor de gezondheid.

 

Men richt zich daarom steeds meer op het adopteren van een gezonder dieet en leefstijl. Maar wat is nu gezond? Wat heeft het lichaam nodig om goed te kunnen functioneren? Om deze vragen te kunnen beantwoorden keek men naar het verleden. Men keek naar een tijdperk waarin deze ziekten niet of nauwelijks voorkwamen. Men nam het dieet van dat tijdperk onder de loep en kwam tot de conclusie dat dit de manier is hoe de mensheid moet eten. Dit is de voeding waarop het lichaam is afgestemd.

 

Op het Paleo dieet verlies je daarom niet alleen gewicht, je wordt er ook gezonder van. Je hebt minder last van maag- en darmklachten, allergische reacties en dergelijke.

Wat mag je eten op het Paleo dieet?

Wat je alvast in gedachten moet houden is dat er meerdere manieren zijn om te eten volgens de principes van het Paleo dieet. Men benadert het vanuit meerdere invalshoeken en dat is niet verkeerd. Onze voorouders uit dat tijdperk aten immers een gevarieerd dieet dat bestond uit wat ze op dat moment ter beschikking hadden.

 

Er zijn stromingen in de Paleo-wereld die dit dieet vertalen als een koolhydraatarm dieet waarbij er veel vlees wordt gegeten. Weer een andere stroming eet juist veel koolhydraten afkomstig van planten. Een Paleo dieetplan is daarom meer een richtlijn en niet iets dat je strak hoeft te volgen. Pas het aan naar je behoeften en voorkeuren. Het belangrijkste is dat het dieet past binnen je schema zodat hij makkelijk vol te houden is.

Wat mag je niet eten op het Paleo dieet?

Op het Paleo dieet consumeer je geen suiker, frisdrank, granen, zuivel, peulvruchten of bewerkt voedsel. Suikers en Glucose-fructosestroop (ook bekend als High-fructose corn syrup en HFCS) zijn wat moeilijker te vermijden. Ze zitten in de meeste frisdranken, snacks en vruchtensappen. Let goed op de ingrediëntenlijst tijdens het winkelen.

Daarnaast zijn plantaardige oliën ook verboden. Denk aan sojaolie, zonnebloemolie, katoenzaadolie, maïsolie, druivenpitolie, saffloerolie en anderen.

 

Tevens zijn de meeste ‘low fat’ en dieet voedingsmiddelen ongezond. Die zitten vol onnatuurlijke stoffen die je gezondheid juist schaden.

 

Een eenvoudige manier om te bepalen wat je niet moet eten is om na te gaan wat de oorsprong is van dat item. Komt het uit een fabriek, dan mag je het niet eten.

Natuurlijk zijn er wat uitzonderingen

De afgelopen jaren is het Paleo dieet best wat veranderd. Door veranderende inzichten en nieuwe data uit recente onderzoeken weet men nu veel meer over voeding en welk effect het op het lichaam heeft.

 

Bovendien heeft dit dieet miljoenen aanhangers en zo zijn er meerdere stromingen ontstaan. Zo zijn er personen die toch enkele moderne voedingsmiddelen consumeren binnen dit dieet. Hier gaat het dan om moderne voeding die na wetenschappelijke onderzoeken toch gezond bleken te zijn. Hieronder vallen gluten-vrije granen zoals rijst, varkensvlees en enkele botersoorten. Daarnaast mag je af en toe ‘zondigen’ met wat wijn of misschien pure chocolade.

Wat mag je drinken op het Paleo dieet?

Water is altijd het beste om je lichaam te hydrateren. Daarnaast zijn vruchtensappen zonder onnatuurlijke toevoegingen en smoothies goede dorstlessers. Koffie en thee passen helaas niet binnen het Paleo principe.

 

Nu je de richtlijnen kent kunnen we aan de slag. Hoe zal je dagelijks menu eruit kunnen zien?

Hoe ziet een Paleo ontbijt eruit?

Hier zal je wat creatiever moeten zijn. Gebruikelijk eet men een boterham of granen en zuivel tijdens het ontbijt. Op het Paleo dieet zal je wat anders moeten verzinnen, omdat zuivel en granen niet zijn toegestaan. Vervang die met eieren, vlees, vis of fruit. Je ontbijt zal voortaan bestaan uit smoothies, gebakken of gekookte eieren, fruit of een vleesgerecht. Er zijn talloze leuke recepten online. Je kunt zelfs Paleo-pannenkoeken klaarmaken.

Hoe ziet een Paleo lunch eruit?

Zet je boterhammen weg; een lunch zonder brood kun je eenvoudig in elkaar zetten. Ook hier kun je voor een smoothie gaan of een salade. Liever iets anders? Probeer dan een maaltijdsoep of een wrap.

Hoe ziet een Paleo avondmaaltijd eruit?

Hier verschilt het Paleo dieet weinig van wat je gewend bent. Let wel dat je geen aardappelen eet, kies liever voor zoete aardappelen, pompoen, cassave of bananen.

Tussendoortjes op het Paleo dieet

Paleo vriendelijke tussendoortjes zijn eenvoudig klaargemaakt. Vers fruit en groenten zijn prima als tussendoortje. Daarnaast kun je cakes bakken volgens de Paleo principes. Dit dieet is dus absoluut niet beperkend.

Een voorbeeld van een dagschema

Ontbijt: Omelet met groenten en kokosolie, cherrytomaten en spinazie.

Lunch: Een wrap van salade met rode ui, gebakken kip en tomaat in stukjes.

Tussendoortjes: Fruitsalade bestaande uit je favoriete fruitsoorten.

Avondeten: Gegrilde zalm en groenten met venkel.

 

Op het Paleo dieet ben je ervan verzekerd dat je alle essentiële nutriënten naar binnen krijgt. Daarnaast eet je voeding dat je langer verzadigt houdt. Meer eten dan je nodig hebt zal minder snel gebeuren. Wil je aan de slag? Met bovenstaande schema kun je eenvoudig een Paleo leefwijze adopteren. Daarnaast zijn er eindeloos vele recepten om uit te proberen. Ga maar aan de slag!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Adminlinks
Aantal keer gelezen: 2715x
Toegevoegd: 06-12-2016 17:33
Gewijzigd: 07-12-2016 17:24

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3722 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!