Tips om gewicht te verliezen op een gezonde manier

Tips om gewicht te verliezen op een gezonde manier

Tips om gewicht te verliezen op een gezonde manierWanneer de wintermaanden weer voorbij zijn en de zomermaanden weer steeds dichterbij komen willen mensen graag weer wat gewicht verliezen om er weer strak uit te zien in de zomer. Bij sommige mensen is het idee er vaak wel maar laten ze bij de uitvoering veel kansen liggen. Om je te helpen bij het gewicht verliezen lees je hieronder een aantal tips om dat op een gezonde manier te doen!

Motivatie

Motivatie is een van de belangrijkste onderdelen van het afvallen, zonder motivatie gaat het ook een stuk moeilijker worden. Zorg er daarom altijd voor dat wanneer je gewicht wilt verliezen je genoeg motivatie hebt om door te zetten. Wat het beste helpt is om aan het begin niet naar de weegschaal te kijken maar naar de spiegel. Vaak zie je zelf dan sneller resultaat wat er voor zorgt dat je ook weer meer voldoening uit jezelf haalt. Een weegschaal kan er voor zorgen dat je motivatie daalt omdat je denkt dat je niet veel vet verliest, maar wanneer je sport maakt je lichaam ook spiermassa aan wat meer weegt dan lichaamsvetten. Wanneer je motivatie te kort komt kan het helpen om een doelen te stellen voor jezelf zodat je daar naar toe kan werken. Bepaal bijvoorbeeld een realistisch gewicht dat je wilt behalen in de aankomende 3 maanden, houd dan bij hoeveel je per maand afvalt, misschien kan je je doelstelling dan nog zelfs aanpassen. Sommige mensen bepalen hun doelstelling door middel van hun BMI. Je BMI kan je zelf makkelijk online berekenen en geeft je een schatting of je op een gezond gewicht zit of niet. Ook kan het helpen om je omgeving te laten weten dat je bezig bent om gewicht te verliezen. Zo kan er bijvoorbeeld rekening mee worden gehouden wanneer je bezig bent om je levenswijze te veranderen op een positieve manier, misschien doet er zelfs wel iemand met je mee. Het helpt namelijk ook om samen met je partner of goede vriend af te vallen. Zo kunnen jullie elkaar blijven motiveren om niet op te geven en halen jullie beide een beter resultaat.

Voeding

Veel mensen denken bij gewicht verliezen al snel aan veel uur in de sportschool doorbrengen. Maar wat mensen vaak niet weten is dat het belangrijkste onderdeel van gewicht verliezen de voeding is. Bij voeding gaat het er niet altijd om hoeveel je eet maar ook om wat je eet. Ontbijt bijvoorbeeld niet met brood maar met een stuk fruit en een vezel en eiwitrijk product, denk bijvoorbeeld aan kwark, een ei of havermout, dit helpt ook nog eens bij het onderhouden en groeien van je spieren. Door zo’n vezel en eiwitrijk product blijft je bloedsuikerspiegel langer gelijk en daardoor heb je minder snel weer trek in ander eten waardoor je minder snel geneigd bent om weer iets te gaan eten. Wanneer je een tussendoortje wilt eten is het belangrijk om niet een product te pakken dat vol met suikers zit. Je kan beter een natuurlijk product zoals fruit of nootjes eten, hierdoor zit je maag langer vol dan dat je een calorierijk product eet waarvan je bloedsuikerspiegel snel van stijgt. Een handige truc om van de ongezonde snacks af te blijven is door ze niet te kopen en dus ook niet in huis te hebben. Hierdoor word je minder snel afgeleid door deze snacks en pak je sneller een gezonde snack voor tussendoor. Wat een goede manier is om gezonder te eten is om je maaltijden zelf vers te koken. Tegenwoordig worden overal ingrediënten in producten gestopt die niet goed zijn voor je lichaam. Het is belangrijk om zoveel mogelijk van deze slechte ingrediënten te vermijden, dit kan je doen door zelf met verse ingrediënten aan de slag te gaan in de keuken, kook vooral met producten waar geen barcode op staat in de winkel. Zo heb je ook zelf in de hand wat en hoeveel je ergens van eet.Cardiotraining

Veel mensen gebruiken cardiotraining om af te vallen omdat ze denken dat dit de snelste manier is. Het belangrijkste bij het verliezen van gewicht is dat je onder je caloriebehoefte gaat zitten zodat je een calorietekort creëert. Als je dus 2500 calorieën per dag verbruikt kan je er voor kiezen om minder te eten of door calorieën eraf te sporten met de cardio. Buiten dat cardio een hulpmiddel is om ervoor te zorgen dat je sneller aan je calorietekort komt, is dit ook nog eens goed voor je conditie, hart en bloedvaten. Cardiotraining is ook een goede manier om je spieren op te warmen voor een krachttraining. Zo voorkom je blessures en kan je je krachttraining beter uitvoeren doordat je spieren beter zijn gerekt. Om het beste resultaat te halen met sporten kan je het beste cardio en krachttraining combineren. Dit doe je dan door voor je krachttraining gaat doen ongeveer een kwartiertje cardiotraining te doen en na de krachttraining weer ongeveer een half uur cardio.

Krachttraining

Krachttraining is een minder vaak gebruikte methode om gewicht te verliezen, terwijl dit wel een van de betere manieren zijn. Wanneer je namelijk aan cardio doet verbrand je niet alleen vet maar gaat ook heel veel spier verloren. Met krachttraining zorg je ervoor dat je wel calorieën verbrand maar je spiermassa behoudt of groeit. Dit komt omdat je niet alleen maar calorieën verbrandt maar ook nog eens spiermassa aanmaakt. Met een grotere spiermassa verbrand je ook overdag meer calorieën wat op lange termijn er voor zorgt dat je meer calorieën verbruikt op een dag. Krachttraining is dus niet alleen gunstig op korte termijn maar je hebt er ook nog eens profijt van op lange termijn.

Goede nachtrust

Bij afvallen denken mensen vaak niet meteen aan hun nachtrust maar het is zeker belangrijk voor tijdens het afvallen. Niet alleen omdat je minder activiteiten doet en je minder lekker in je vel gaat zitten wanneer je te weinig hebt geslapen. Maar ook omdat je lichaam leptine aanmaakt zodat je na een maaltijd je vol voelt. Wanneer je te weinig slaapt maakt je lichaam ook te weinig leptine aan wat er voor zorgt dat je weer sneller wilt eten na een maaltijd. Met als gevolg dat je meer calorieën eet op een dag dan dat je zou doen als je wel een goede nachtrust zou hebben gehad. Door onregelmatig slapen raakt je stofwisseling verstoord en verbrand je minder calorieën overdag. Ook gaat je weerstand achteruit wanneer je onvoldoende slaapt waardoor de kans op ziek zijn ook wordt vergroot.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 1611x
Toegevoegd: 21-01-2019 12:17
Gewijzigd: 21-01-2019 16:22

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!