Ketogeen

Gezondheidsvoordelen van het ketogeen dieet en ketose

KetogeenEen koolhydraatarm dieet zoals het ketogeen dieet is een lange tijd controversieel geweest. In een tijd waarin vet slecht was en een dieet enkel bestond uit het vermijden van vet was niemand het erover eens of een koolhydraatarm dieet wel goed is voor de gezondheid. De rollen zijn nu omgekeerd en het koolhydraatarme dieet is niet weer weg te denken uit het dieetlandschap.

Geschiedenis

Terwijl de overheid iedereen stimuleerde om minder vet te eten nam de populariteit van het koolhydraatarme dieet toe. Anders dan de visie van de overheidsinstanties werd er bij dit dieet veel meer vetten gegeten. Mensen dachten dat dit het cholesterol sterk zou verhogen en hart- en vaatziekten zou veroorzaken. Nu er ondertussen meer onderzoek gedaan is naar het koolhydraatarme dieet met veel vetten zijn er nog maar weinig mensen die denken dat het slecht is voor de gezondheid. Niet alleen zorgt een koolhydraatarm dieet voor meer gewichtsverlies, het levert ook enkele bijzondere voordelen voor de gezondheid op. In tegenstelling tot wat mensen toen dachten wordt het ketogeen dieet nu gelinkt aan het verbeteren van de symptomen van het metabool syndroom waaronder een hoge bloeddruk, hoog cholesterol en een hoog bloedsuikergehalte. Er zijn meerdere varianten van het ketogeen dieet.

  • Klassieke ketogeen dieet: 75% vetten, 20% eiwitten en 5% koolhydraten (8).
  • Cyclisch ketogeen dieet: Vergelijkbaar met het klassieke ketogeen dieet maar dan met twee dagen met veel koolhydraten.
  • Targeted ketogenic diet: Vergelijkbaar met het klassieke ketogeen dieet maar dan alleen met koolhydraten voor een training.

Hoe werkt het?

Het ketogeen dieet werkt anders dan traditionele diëten. Het verschil zit hem vooral in de ketose toestand. Als het lichaam geen glucose heeft voor energie gaat het over tot het verbranden van vetten voor energie met behulp van ketonen. De hersenen gebruiken de ketonen ook voor energie. Een deel van de hersenen heeft glucose nodig en dat wordt uit de eiwitten gehaald. Dit is afkomstig uit een proces dat gluconeogenese wordt genoemd. Het lichaam breekt hiervoor vetten en eiwitten af en zet deze om naar glucose. Een belangrijk onderdeel van het ketogeen dieet is de hogere productie van ketonen. Deze worden in de lever aangemaakt als er geen glucose meer gebruikt wordt. Als deze productie een bepaald niveau heeft bereikt dan is er sprake van ketose.

Ketose: optimale vetverbranding

Ketose is een metabool proces dat in je lichaam uitgevoerd wordt. Het wordt gelinkt aan een groot aantal gezondheidsvoordelen en is een onderdeel van het ketogeen dieet. Tijdens het ketose proces verbruikt je lichaam vetten als energiebron en worden in de lever zogenoemde ketonen aangemaakt. Ketose is effectief als je sneller gewicht wilt verliezen en minder honger wilt ervaren tijdens het diëten.

Om in ketose te raken is echter discipline en doorzettingsvermogen nodig maar ook een drastische aanpassing van je eetpatroon. Alleen wat koolhydraten vermijden is niet genoeg. Je mag bijna helemaal geen koolhydraten meer eten als je in ketose wilt raken. De grens wordt meestal gelegd op 50 gram koolhydraten per dag maar in veel gevallen is minder dan 25 gram koolhydraten per dag nodig om in ketose te raken. Of je in ketose bent kun je meten met behulp van ketostrips. Hoewel het ketogeen dieet veel gebruikt wordt voor afvallen heeft het een bewezen dienst van staat als het aankomt op het verbeteren van de gezondheid. Een aantal voorbeelden lees je hieronder.


Behandeling tegen epilepsie

Door de kenmerken van het ketogeen wordt het al vele jaren gebruikt bij de behandeling van epilepsieaanvallen onder kinderen die niet op medicatie reageren. De aanvallen kunnen in volume maar ook in hevigheid afnemen door het ketogeen dieet. Kinderen die met ketose behandeld worden voor epilepsieaanvallen moeten soms een periode vasten om sneller in ketose te raken. Dit wordt gedaan om de aanvallen sneller te verminderen. Bij een ketogeen dieet als behandeling van epilepsieaanvallen bestaat het dieet vaak uit niet meer dan 5% van het totale aantal calorieën. In sommige onderzoeken ging men zelfs uit van nog minder koolhydraten, zoals maximaal 15 gram per dag.

Behandeling tegen metabool syndroom

Het metabool syndroom is een benaming voor een combinatie van symptomen waaronder een hoog bloedsuikergehalte. Deze symptomen hebben een relatie tot elkaar waardoor er een naam voor verzonnen is; het metabool syndroom of ook wel syndroom X. Het ketogeen dieet heeft een positieve effect op het verminderen van deze symptomen. Het metabool syndroom is een collectie van deze symptomen:

  • Hoog bloedsuikergehalte
  • Overgewicht (vooral rond de buik)
  • Hoge bloeddruk
  • Hoog triglyceridengehalte
  • Laag HDL niveau

Behandeling tegen hoge bloeddruk

Iedereen weet dat een hoge bloeddruk niet goed is voor de gezondheid. Het is een risicofactor voor meerdere aandoeningen waaronder hart- en vaatziekten, nierproblemen en hart- en vaatziekten. Een dieet met weinig koolhydraten, zoals het ketogeen dieet, is een effectieve manier om de bloeddruk te verlagen. Als het dieet effectief is dan heeft het een positieve invloed op het verminderen van het risico op de aandoening.

Behandeling tegen overgewicht

Als het op gezondheidsproblemen aankomt dan is overgewicht één van de grootste problemen. Samen met overgewicht zijn er een groot aantal chronische aandoeningen die vele mensen jaarlijks het leven kosten. Om deze trend tegen te gaan is er veel geld besteed aan onderzoeken naar diëten, zo ook het ketogeen dieet. Het ketogeen dieet is al een eeuw oud en wordt nog steeds gebruikt voor uiteenlopende doeleinden. Doordat het dieet al zo oud is en er veel onderzoek naar gedaan is wordt het goed ondersteund door wetenschappelijke bewijzen. Het is dan ook bewezen dat het ketogeen dieet beter werkt dan een dieet met weinig vet. Om hetzelfde resultaat te boeken is het volgens onderzoeken bij een dieet met weinig vetten vereist om het aantal calorieën sterk te verminderen. Toch is het dan nog steeds het koolhydraatarme dieet dat de beste resultaten boekt.

Het moeilijkste deel van afvallen is voor veel mensen de honger. Doordat je minder eet tijdens een normaal dieet krijg je honger en daar kan niet iedereen goed tegen. Het is zelfs één van de belangrijkste redenen waarom mensen met een dieet stoppen. Het voordeel van een koolhydraatarm dieet is dat het de eetlust vermindert. Vooral als je wilt afvallen is dit een essentieel voordeel waardoor je het minder snel opgeeft. Honger en trek krijg je minder bij het koolhydraatarme dieet dan bij een dieet met weinig of geen vetten. Doordat je minder honger hebt kun je eenvoudiger minder eten, wat gewichtsverlies als gevolg heeft. Zoals je hebt kunnen lezen is het ketogeen dieet effectief voor het verbeteren van de gezondheid maar helpt het ook bij afvallen. Of het dieet bij je past is een andere vraag. Het is geen makkelijk dieet en beperkt de inname van koolhydraten tot het minimum. Niet iedereen kan dit goed verdagen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: nickberends
Aantal keer gelezen: 2321x
Toegevoegd: 18-04-2017 14:26
Gewijzigd: 21-04-2017 08:48

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3257 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!