hardlopen afvallen

Afvallen door middel van sport

hardlopen afvallenWanneer mensen beginnen met afvallen, zijn er twee manieren waarop zijn dit doorgaans proberen te doen: afvallen door een ander eetpatroon aan te nemen en afvallen door middel van sport. In enkele gevallen worden beide manieren gecombineerd.

Als je nu besluit om af te gaan vallen door te gaan sporten, hoe gaat dat dan in zijn werk? In dit artikel leggen we dat aan je uit. We vertellen je meer over hoe je energievoorraad wordt gebruikt bij beweging en hoe je dit kunt beïnvloeden door je voeding. Ook geven we je enkele tips om vandaag nog succesvol te beginnen met sporten en afvallen.

Hoe werkt afvallen door sporten?

Mensen met overgewicht krijgen meer energie binnen door voeding dan dat zij dagelijks verbruiken. Waarschijnlijk ben je bekend met termen als calorieën, koolhydraten en eiwitten? Calorieën bestaan uit koolhydraten, eiwitten en vetten en zorgen voor de energielevering aan je lichaam. Mensen met een zwaar beroep hebben vanzelfsprekend meer energie nodig dan mensen met een zittend beroep.

Beweging en verbranding

Hoe meer je op een dag beweegt, hoe meer energie je verbrandt en hoe meer je dus aan energie kunt binnenkrijgen zonder dat je overgewicht creëert. Het onderscheid tussen hoeveel je op een dag aan energie binnenkrijgt en zou moeten verbranden, hangt echter van nog veel meer factoren af. Denk daarbij aan onder meer de volgende factoren:

  • Het beroep dat je uitoefent. Een zittend beroep zal veel minder energie van je vergen dan wanneer je actief bent in de bouw of werkzaam als verhuizer.
  • Je gezondheid. Wanneer je een gezond leven leidt en vitaal bent, verbrand je al meer energie dan iemand die met zijn of haar gezondheid aan het kwakkelen is.
  • Je leeftijd. Jonge kinderen verbruiken veel meer energie dan volwassenen.

Afhankelijk van de mate waarin jij beweegt en actief bent, kun je dus een keuze maken voor de wijze waarop je energie wil gaan verbranden en - nog belangrijker - in welke mate. Wat je ook kiest: het is goed om te weten dat je afvalt als je minder energie binnenkrijgt dan je verbruikt. Krijg je meer energie binnen? Dan zul je aankomen.

Meer energie binnen dan je verbruikt

Wanneer je te zwaar bent, betekent dat dat je meer energie binnen hebt gekregen dan dat je verbruikt heb. Door te gaan sporten, verbruik je wel meer energie. Wanneer je eetpatroon dan niet wijzigt (lees: toeneemt) zal je af gaan vallen. Je verbrandt namelijk meer energie dan voorheen, dus wordt ook de vetvoorraad als het ware opgebrand.
Afvallen door sporten is dus een heel logische reactie van je lichaam op intensieve lichaamsbeweging.

Meer eten en toch afvallen?

Je zal merken dat wanneer je eenmaal begonnen bent met sporten, je meer honger krijgt. Dat is een reactie van al die beweging. Je lichaam heeft behoefte aan meer energie. Het is niet verkeerd om hier aan toe te geven. Veel mensen doen dat niet, omdat ze denken dat ze dan alsnog niet afvallen. Je kunt dit wel doen, zolang je maar let op de inname van voornamelijk eiwitten en mindert met koolhydraten en verzadigde vetten.

Eiwitten hebben een positief effect

Wie actief is in de sportschool zal vanzelf ervaren dat eiwitten een positief effect hebben op je lichaam. Ze zorgen voor de aanmaak van spiermassa en het snellere herstel van gebroken spieren. Eiwitten zijn dus een voedingsstof die je gerust kunt blijven eten en waarbij je niet bang hoeft te zijn dat het je dik zal maken.

Tips voor beginnende sporters

Ben jij van plan om af te gaan vallen door middel van sport? Neem dan onderstaande drie tips mee voor als je gaat beginnen.

1. Kies je sport zorgvuldig

Doe eerst onderzoek naar de sporten die jou kunnen gaan helpen bij het afvallen. Een sport als hardlopen is zeer intensief en effectief, maar de kans op blessures is aanzienlijker groter dan zwemmen, waarbij je ook veel calorieën verbrandt en spiermassa aanmaakt. Wanneer je van jezelf weet dat je niet aan het sporten te krijgen bent, is het goed om een teamsport te zoeken. Je bent dan verplicht om in elk geval één tot twee keer in de week daadwerkelijk te gaan sporten. Ben je meer een gezelligheidsdier? Doe het sporten dan samen met iemand anders.

2. Bouw het langzaam op

Jouw lichaam gaat van een modus waarin vrijwel geen beweging was naar een modus waarin wel beweging is. Bouw dit langzaam op, want je lichaam heeft tijd nodig hieraan te wennen. Als je dit niet zorgvuldig aanpakt, loop je een verhoogde kans op blessures.
Je hoeft de eerste keren dan ook geen vol uur te bewegen. Begin met 20 minuten, dan een half uur en bouw het uit totdat je het genoeg vindt. Je moet gewoon heel goed naar je lichaam luisteren, want dat zal zeker gaan reageren op de veranderingen die jij aan het doorvoeren bent. Geef het dan ook even de tijd voordat je helemaal los gaat.

3. Wees niet bang om advies te vragen

Als jij geen ervaring hebt in de sportschool, maar daar wel wil afvallen, kun je altijd gebruik maken van de kennis die professionals in huis hebben. Sport- en fitnessinstructeurs kunnen jou als geen ander begeleiden bij het afvallen. Ze helpen je ook om het risico op blessureleed te verminderen.
Het kan ook schelen om van tevoren bij de huisarts langs te gaan. Die kan met jou bekijken wat voor jou de beste manier van afvallen door middel van beweging is. Zo weet je zeker dat je aan een avontuur begint dat goed af gaat lopen.

Conclusie

Afvallen met sport is een uiterst effectieve manier van afvallen, omdat je de opgeslagen energie gaat verbranden. Je energiehuishouding bepaalt immers hoeveel eerder opgeslagen energie en vetmassa er verbrand gaat worden. Het hangt sterk af van een aantal factoren hoe jouw energie gebruikt en verbruikt wordt. Onder meer je beroep en gezondheid, maar ook je leeftijd, maken deel uit van die beslissende factoren. Voeding speelt tot slot ook een zeer cruciale rol. Wanneer je van plan bent om te beginnen met afvallen door te sporten, is het wel goed om op de hoogte te zijn van de risico’s en rustig op te bouwen. Het kan ook zeer goed zijn om van tevoren – dus voor je begint met sporten – al bij een huisarts langs te gaan. Die kan je dan van het begin af aan van advies voorzien en naar de juiste personen doorverwijzen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: NadineK
Aantal keer gelezen: 4844x
Toegevoegd: 21-01-2017 15:38
Gewijzigd: 21-01-2017 23:45

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!