vrouwen bezig met afvallen in sportschool

Gezond afvallen in 8 stappen

vrouwen bezig met afvallen in sportschoolVeel mensen doen een poging om af te vallen. Maar helaas mislukt deze poging nog te vaak. Wat men mist is een duidelijk stappenplan. In dit artikel vind je een stappenplan met daarin 8 belangrijke punten.

Om verantwoord af te vallen moet je je leefpatroon helemaal omgooien. Niet altijd leuk, maar je wordt er uiteindelijk wel mee beloond. Met een gezond gewicht zit je beter in je vel en je voelt je fitter. Bovendien beweeg je makkelijker en je wordt minder ziek. Veel mensen met overgewicht willen graag afvallen, maar ook lekker blijven eten. Het enige wat je in je voeding moet veranderen is heel simpel namelijk, eet gevarieerd en verantwoord. Vaak krijg je een heleboel goedbedoelde adviezen en je zoekt de beste dieetmethode die bij jou past. Allereerst hoe is je Body Mass Index(BMI), middelomtrek, je conditie en het allerbelangrijkste, motivatie. In deze 8 stappenplan kun je echt afvallen mét lekker eten,bewegen en leven.

Stap 1:Motivatie

We kennen het allemaal wel, gebrek aan doorzetten. Beginnen met afvallen is niet zo moeilijk, maar de motivatie om het vol te houden dat is vaak lastig. Wees niet te streng voor jezelf.Met deze tips wil ik je graag een steuntje in je rug geven.

Laat iedereen weten dat je af wilt vallen.
Breng je familie en vrienden op de hoogte van je nieuwe levenswijze en laat weten dat jij het belangrijk vindt dat je gezonder en bewuster wilt leven. Steun krijgen en voelen dat er rekening met je wordt gehouden kan jou meer motiveren om door te zetten.

Laat die weegschaal in de kast.
Doe een tijdje die weegschaal even uit je leven en maak iedere week een foto van jezelf. Na een paar weken zul je het verschil gaan zien. Een weegschaal kan je motivatie behoorlijk in de weg zitten door jou gek te maken als het allemaal niet snel genoeg gaat. Trouwens met sporten verlies je vet, maar tevens bouw je spiermassa op. Laat je niet gek maken door je weegschaal.

Beloon jezelf
Verwen jezelf af en toe met wat leuks om je motivatie hoog te houden. Daarmee bedoel ik niet ongezond eten, maar bijvoorbeeld dat leuke jurkje die je goed gaat passen nadat je je streefgewicht hebt bereikt.

Positief denken
Een positieve instelling houdt je geest en lichaam in balans. Afvallen doe je helemaal voor jezelf, omdat je van jezelf houdt. Geduld is de rode leidraad in gezond afvallen en positiviteit houdt je motivatie op peil.

Val samen met je partner of vriendin af
Afvallen is zeker niet makkelijk om vol te houden in je eentje,maak het een uitdaging door samen met je partner of vriendin af te vallen en de kans op succes zal vergroten.

Stap 2:Bewuster leven

De eerste stap om succesvol af te vallen is met het bewust worden met wat je allemaal eet op een dag. Hou daarom een eetdagboek bij. Vaak eet je meer dan je nodig hebt. Als je bewust bent van wat je eet ben je al op zeker op de goede weg.

  • Eet vezelrijke producten
  • Neem altijd ontbijt
  • Eet 5 porties fruit en groente
  • Eet meer vis dan vlees
  • Eet langzamer
  • Eet gevarieerd en minder
  • Drink 1,5 tot 2 liter vocht
  • Eet noten,zaden en peulvruchten
  • Eet puur en onbewerkt voedsel


Weet wat je eet en ga nooit met een hongergevoel boodschappen doen. De verleiding om te gaan snoepen is dan groot. Mannen hebben gemiddeld 2500 calorieën per dag nodig en vrouwen 2000. Om bij te houden hoeveel calorieën men nodig heeft is een eetmeter een handig hulpmiddel.

Stap 3:Sporten

Het aanpassen van je voedingspatroon en verandering van leefwijze betekent ook, meer bewegen. Eten volgens de schijf van vijf en minder calorieën helpen je op gewicht te komen, maar sporten en met name conditiesport, zoals: hardlopen, roeien en fietsen, dragen bij om je beter, strakker en gezonder in je vel te voelen. Sporten versterkt tevens de motivatie om verantwoord af te vallen. Het is een uitstekende afleiding in plaats van op de bank te hangen waar de verleiding naar snacken groter is. Sporten betekent ook effectief calorieën verbranden. Je zult merken dat je na een paar weken al een stuk fitter bent.

Stap 4:Voedingssupplementen

Drink groene thee extract. Mensen die gedurende 1-3 maanden de thee drinken naast hun nieuwe, gezonde leefpatroon kunnen ongeveer 1,3 kilo afvallen. Gebruik bessen en met name acai bessen die stimuleren ook de darmwerking en stofwisseling. Maak veel eiwitshakes voor tussendoor met afslank eiwitten. Eiwitten geven een vol gevoel en het zijn de bouwstoffen voor de spieren. Hiermee ga je ook spierverlies tegen.

Stap 5:Lekker eten zonder streng dieet

Belangrijk is dat je nooit een streng dieet ga volgen of dieetpillen gaat slikken of laxeermiddelen ga gebruiken. Verantwoord afvallen is ook lekker blijven eten en gelukkig worden met wat je eet. Eet gevarieerde, gezonde en uitgebalanceerde maaltijden met veel kleur op je bord. Eet wat je graag eet, maar eet minder en gezond.

Stap 6:Wees realistisch

Stel jezelf niet teleur door alles te geloven wat je leest. Leuzen zoals "Afvallen binnen een maand zonder er wat voor hoeven te doen..." is gewoonweg niet waar. We weten wel dat het een goedkope verkooptruc is, maar toch kopen mensen deze troep vaak, omdat ze zo graag willen afvallen. Maar gewicht verliezen is een dagtaak. Je staat ermee op en gaat ermee naar bed tot het bij je dagelijkse levensstijl hoort. Als het niet zo snel gaat als je zou willen, geef dan zeker niet de moed op. Afvallen werkt alleen als je er zelf 100% achter staat en bovendien als je te snel afvalt heb je kans dat je ook weer snel aankomt. Ieder mens is anders gebouwd en sommigen doen er 2,5 kilo in twee maanden over en anderen doen er korter of zelfs langer over.

Stap 7:Blijf volhouden 

Steun van anderen is ontzettend belangrijk als je al zo ver bent met afvallen. Op moeilijke momenten als je emotioneel of een vreselijke dip hebt bijvoorbeeld, of als je op een feestje zit is de verleiding heel groot om te weerstaan en toch stiekem een taartje mee te snoepen. Het geeft niet om een keer te smokkelen met je dieet, het moet ook leuk blijven. Vergeet niet om toch je streefgewicht en doelen te bereiken door vol te houden ook na een feestje of een dipje. Wat ook erg demotiverend werkt is als je jezelf met anderen gaat vergelijken.

Stap 8:Trots je doel bereiken

Zie je jezelf al gezond,strak en fit in je nieuwe badkleding op het strand. Is het je gelukt om je streefgewicht te behalen en ben je tevreden over het resultaat? Dan mag je best trots op jezelf zijn. Je hebt hard gewerkt om je doelen te bereiken en bovendien ben je fitter en gezonder geworden. Blijf nu volhouden met je nieuwe levensstijl.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Irene
Aantal keer gelezen: 3323x
Toegevoegd: 20-05-2016 22:44
Gewijzigd: 21-05-2016 00:23

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3722 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!