groene smoothie in de hand

Groene smoothies

groene smoothie in de handEén van de beste dingen die je kunt zoen om gewicht te verliezen en/of je gezondheid te verbeteren is het drinken van groene smoothies. Groene smoothies dienen als aanvulling op het voedingspatroon van iemand.

Het ontbijt en/of de lunch kunnen vervangen worden door een groene smoothie. Hiermee worden de koolhydraatrijke boterhamen vervangen door een caloriearme groene smoothie. Het bereiden van een smoothie is eenvoudig en snel en bovendien zijn groene smoothies lekker om te drinken. Het fruit in de groene smoothies heeft een overheersende smaak ten opzicht van de groene bladgroente in de smoothie en zorgt voor een lekkere zoete smaak.

Dagelijks 200 gram groente en fruit

Richtlijnen van gezondheidsorganisaties geven aan dat we 200 gram groenten en 200 gram fruit per dag moeten eten. De meeste mensen komen niet aan deze hoeveelheden. Door groene smoothies aan het voedingspatroon toe te voegen zijn we instaat om eenvoudig aan de voorgeschreven hoeveelheden groenten en fruit te komen.

Ten opzichte van gekookte groenten hebben groene smoothies het voordeel dat de groenten voor de bereiding niet verhit hoeven te worden. De groene bladgroenten in groene smoothies worden rauw bereid en rauw gedronken. Bij het koken van groenten gaat normaal gesproken tussen de 20 en 50% van de vitaminen verloren. Bij de bereiding van groene smoothies blijven al deze vitaminen bewaard. Ook de structuur van de enzymen raakt bij de bereiding van groene smoothies niet beschadigd.

Gezondheidsvoordelen van groene smoothies

Groene smoothies hebben een gunstig effect op de maag- en darmflora en daarmee ook op de stofwisseling. De hormoonhuishouding, de bloedsuikerspiegel en insulinewaarden zullen beter in balans zijn waardoor men zich vitaler en energieker zal voelen. Dit heeft weer een gunstig effect op de nachtrust en het gevoel van welbevinden. Op de lever hebben een groene smoothies een reinigende detox werking.

Door de combinatie van groene bladgroenten en fruit zijn groene smoothies rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten. De gezondheidsvoordelen van vitamines, mineralen en antioxidanten zijn algemeen bekend, zo hebben deze een positief effect op de algehele gezondheid en weerstand tegen ziekteverwekkers.

Waarom je gewicht kan verliezen met groene smoothies

Het lichaam maakt gebruik van drie energiebronnen: koolhydraten, eiwitten en vetten.
Koolhydraten zijn de voorkeurs brandstof van het lichaam. Als er geen energie uit koolhydraten beschikbaar is zal het lichaam pas overschakelen naar eiwitten en vetten voor de energievoorziening.

Onze normale voeding is rijk aan koolhydraten. Bronnen van koolhydraten zijn brood, aardappelen, rijst en pasta. Hierdoor eten we drie maal per dag, bij ontbijt, lunch en avondeten, koolhydraatrijke voedingsmiddelen.

Door de grote hoeveelheid koolhydraten welke we consumeren, zal het lichaam al zijn benodigde energie uit koolhydraten kunnen halen. Het geconsumeerde vet zal niet als energiebron gebruikt worden en als vetreserve worden opgeslagen waardoor we aankomen. Door de koolhydraatrijke boterhammen van het ontbijt en/of lunch te vervangen door groene smoothies worden koolhydraten voor een belangrijk deel uit het voedingspatroon weggelaten. Het lichaam zal hierdoor eerder en meer energie moeten halen uit eiwitten en uit vetten. Het lichaam zal vetreserves aanspreken om zodoende in de energiebehoefte te kunnen voorzien. Hierdoor zal lichaamsgewicht verloren worden.

De bereiding van groene smoothies

Groene smoothies worden bereid in een blender of in een slowjuicer. Bij gebruik van een blender kan de smoothie door de kracht van de elektromotor wat verwarmd worden waardoor er vitamines verloren kunnen gaan. Bij een slowjuicer is dat niet het geval, een slowjuicer genereerd geen warmte. Bij een slowjuicer blijft tevens het pulp van de groenten en het fruit in de machine achter. Hierdoor ontstaan smoothies welke gladder en prettiger om te drinken zijn.

Voor een maximaal behoud van vitamines en gladdere smoothies geven veel mensen de voorkeur aan een slowjuicer voor de bereiding van groene smoothies. Het nadeel van slowjuicers is dat deze duurder in aanschaf zijn. En omdat de pulp van het fruit en de groenten in de slowjuicer achter blijft gaan er ook voedingsvezels verloren.

De basis ingrediënten van groene smoothies

Voor de bereiding van een groene smoothie zijn altijd drie basis ingrediënten nodig. Dit zijn een vloeistof, groene bladgroenten en fruit.

De vloeistof in groene smoothies

Zonder vloeistof zou de groene smoothie een dikke brei zijn welke niet goed te drinken is. De vloeistof zorgt er ook voor dat de groenten en het fruit goed gemengd kunnen worden in de blender. Meestal wordt kraanwater gebruikt als vloeistof. Om de smoothie iets romigs te geven wordt ook wel gebruik gemaakt van kokosmelk, echter niet als men het verlies van lichaamsgewicht als doel heeft. Kokosmelk bevat relatief veel calorieën. Sporters maken ook wel gebruik van kokoswater in hun groene smoothies vanwege de goede hydraterende eigenschappen van kokoswater.

De groene bladgroente in groene smoothies

Er wordt altijd gebruik gemaakt van minimaal 1 groene bladgroenten. Voor de smaak of gunstige gezondheidseffecten kunnen er meerdere soorten groenten aan de smoothie worden toegevoegd. Veel gebruikte groene bladgroenten in groene smoothies zijn spinazie, boerenkool, andijvie, sla en paksoi. Er wordt ook gebruik gemaakt van avontuurlijkere bladgroenten zoals de bladderen van de paardenbloem.

Het fruit in groene smoothies

Voor de smaak wordt ook altijd gebruik gemaakt van minimaal 1 soort fruit. Hier kunnen meerdere soorten fruit aan toegevoegd worden. Meestal wordt dit voor de smaak gedaan maar ook om bepaalde soorten vitamines in de smoothie te krijgen. Als basis wordt altijd een soort fruit gebruikt met een vrij ‘neutrale’ smaak zoals banaan, sinaasappel of perzik. Vruchtsoorten met een meer uitgesproken smaak zoals ananas, bramen, bosvruchten en limoen worden in kleinere hoeveelheden gebruikt als aanvulling op een vruchtensoort met een neutrale smaak.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: senh
Aantal keer gelezen: 3068x
Toegevoegd: 31-12-2015 16:41
Gewijzigd: 31-12-2015 20:03

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3529 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!