De voor- en nadelen van een koolhydraatarm dieet

De voor- en nadelen van een koolhydraatarm dieet

De voor- en nadelen van een koolhydraatarm dieetOp deze pagina staan de voor- en nadelen van het koolhydraatarm dieet beschreven. Je kunt naderhand van deze informatie bepalen of het koolhydraatarm dieet bij je past. Begrijp dat het koolhydraatarm dieet een dieet is dat je niet zonder risico’s doet.

De kans is groot de je weer in het oude patroon belandt wanneer je meerdere kilo’s bent afgevallen. Je mist veel belangrijke voedingstoffen wanneer je gewicht verliest en voor het lichaam is het een behoorlijke belasting om gewicht te verliezen.

Het koolhydraatarm dieet heeft echter een groot voordeel en dat zit hem voornamelijk in de snelheid waarmee je gewicht verliest. Het koolhydraatarm dieet bestaat er in verschillende soorten en maten. Denk aan het Atkins dieet of het dr. Frank dieet. In de meeste gevallen wordt er tijdens het dieet vooral groente, fruit, vlees en kaas gegeten. Producten als brood, rijst, pasta en aardappelen worden in het geheel vermeden of gedeeltelijk.

Voordelen koolhydraatarm dieet

Om het koolhydraatarm dieet op een positieve manier te benaderen starten we met een opsomming van de belangrijkste voordelen van het dieet:

  • Je valt snel af met het koolhydraatarm dieet

Uiteraard is het gewicht dat je verliest afhankelijk van het precieze dieet dat je volgt. In de regel zal je echter meerdere kilo’s tot zelfs 10 kilo per maand verliezen wanneer je het dieet streng genoeg toepast. Een groot deel van ons normale dieet bestaat uit koolhydraten en wanneer het je lukt om deze te vermijden scheelt dit behoorlijk in je uiteindelijke lichaamsgewicht.

  • Het kost weinig tot geen extra geld om het koolhydraatarm dieet uit te voeren

Het kost veel geld om sommige diëten tot in de perfectie uit te voeren. Bij het koolhydraatarm dieet is dit gelukkig niet het geval. Meestal is het vrij makkelijk om aan de ingrediënten uit het koolhydraatarm dieet te komen en daardoor kun je relatief voordelig aan de regels van het dieet voldoen.

  • De basis van het dieet past bij een nieuwe levensstijl

Het koolhydraatarm dieet is een dieet waarmee je veel gewicht verliest. Het is ongewenst om blijvend gewicht te verliezen. Na verloop van tijd moet je dan ook een normaal voedingspatroon vinden waarmee je gezond kunt leven. De basis van het koolhydraatarm dieet is op dit moment een mooie graadmeter. Het dieet bestaat uit veel soorten groente, fruit en meer eiwitrijke producten dan normaal. Wanneer je voldoende bent afgevallen kun je deze lijn doorvoeren en op een gezond gewicht blijven. Let op met het eten van te weinig koolhydraten en breng de inname van koolhydraten na voldoende te zijn afgevallen weer gedeeltelijk terug om hetzelfde gewicht vast te houden.

Nadelen koolhydraatarm dieet

In principe is het zo dat aan ieder dieet nadelen zitten en zo is dat ook bij dit dieet het geval. De belangrijkste nadelen van het koolhydraatarm dieet staan hier op een rij:

  • Veel eiwitten en verzadigde vetten

De inname van veel eiwitten is relatief belastend voor de nieren. Tegelijk kan er bij een koolhydraatarm dieet sprake zijn van een behoorlijke inname van verzadigde vetten uit vlees. De kans op een hoge bloeddruk neemt hierdoor toe en ook voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten is dit negatief. Gelukkig is ieder koolhydraatarm dieet weer anders en kun je met de juiste aanpassingen eventueel kiezen voor gezondere vetten uit bijvoorbeeld vis of kip.

  • Gebrek aan belangrijke voedingsstoffen

Bij een koolhydraatarm dieet is de inname van bepaalde voedingsstoffen minder dan normaal. Kijk vooral uit met vitamine C, calcium, vitamine B1, foliumzuur, voedingsvezels en andere belangrijke voedingsstoffen die ieder lichaam nodig heeft. Wanneer je langdurig met een koolhydraatarm dieet bezig bent kan er een gebrek ontstaan aan bepaalde voedingsstoffen. Probeer een dieet zo goed mogelijk uit te balanceren en vraag eventueel om advies bij bijvoorbeeld de diëtist. Alleen op deze manier kun je een koolhydraatarm dieet zo gezond mogelijk aan.

  • Jojo-effect

Het koolhydraatarm dieet verschilt wat betreft het Jojo-effect niet met andere diëten. Het Jojo-effect zorgt ervoor dat men vaak snel weer terugvalt in het oude patroon. Vaak zijn mensen enthousiast wanneer er aan een dieet begonnen wordt en ontstaan er daarna grote schommelingen in het gewicht. In principe is dit logisch, want het lichaam probeert de oude vorm weer aan te nemen. Het Jojo-effect is geen reden om niets aan overgewicht te doen. Het Jojo-effect is schadelijker dan overgewicht en iets dat je goed in de gaten moet houden. Wanneer je een nieuw gewicht hebt is het belangrijk om zeker de eerste jaren waakzaam te zijn. Uiteindelijk kun je op deze manier een nieuw gewicht behouden en ontwijk je dit vervelende effect.

Koolhydraatarme recepten

Koolhydraatarme recepten zijn een uitstekenede hulp wanneer je met het koolhydraatarm dieet aan de slag wilt. Ik adviseer je verschillende recepten op papier te zetten en eventueel het internet te gebruiken om de juiste recepten te vinden. Steeds meer mensen doen een koolhydraatarm dieet en daardoor zijn er steeds meer lekkere recepten te vinden. De recepten zijn vaak helemaal niet moeilijk te maken en vergen weinig tot geen extra tijd.

Koolhydraatarme producten

Vind je het moeilijk om met koolhydraatarme recepten te werken? Dan kun je het dieet misschien beter vanaf de boodschappenlijst bekijken. Koop de juiste producten al bij de supermarkt in en zorg op deze manier voor de bereiding van gezonde maaltijden.


Leg de focus onder andere op verse groente, fruit, eiwitrijke producten, specerijen en andere koolhydraatarme producten. Vermijd de aankoop van koolhydraatrijke voeding als aardappelen, rijst, pasta en brood. Afhankelijk van het dieet dat je volgt wordt er vaak een maximum gesteld aan het aantal koolhydraten dat je kunt innemen.
Koolhydraatarme producten worden soms onder de merknaam verkocht van het dieet. Vermijd de aankoop van dergelijke producten zoveel mogelijk. In principe zoek je een nieuwe levensstijl om gezond en anders te leven en het kopen van dieetproducten maakt het complexer en duurder dan een gezonde levensstijl is. Kies producten die je ook na het dieet nog kunt eten en bedenk van tevoren welk verschil er is tussen je huidige voedingspatroon, het dieet en de fase na het dieet.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Peter van Roest
Aantal keer gelezen: 6206x
Toegevoegd: 30-04-2015 14:54
Gewijzigd: 21-08-2015 15:08

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!