Verschil tussen koolhydraatarm dieet en keto dieet

Verschil tussen koolhydraatarm dieet en keto dieet

Verschil tussen koolhydraatarm dieet en keto dieetSimpel gezegd kunnen we stellen dat een ketogeen dieet een koolhydraatarm dieet is. Niet alle koolhydraatarme diëten zullen echter ketogeen zijn. Bij het volgen van een ketogeen dieet, is het primaire doel om het lichaam in een staat van ketose te brengen. Als er minder dan 35 gram koolhydraten (per dag) wordt gegeten, zal het lichaam in deze ketogene staat terechtkomen. In hoeverre dit zo is, kun je alleen meten op basis van bloedwaardes.

De precieze definitie van een koolhydraatarm dieet bestaat niet zoals deze voor het keto dieet bestaat. Bij sommige diëten wordt aangegeven dat er circa 20% gekort moet worden ten opzichte van het normale voedingspatroon en bij andere diëten ligt dit rond de 45%. Je kunt dit bereiken door het vermijden van koolhydraatrijke voeding als aardappelen, brood, pasta, rijst en andere voedingsstoffen.

Een typisch koolhydraatarm dieet

Omdat het koolhydraatarm dieet geen vaste definitie heeft, zijn er allerlei varianten waarin je dit dieet kunt volgen. De basis zit hem bij dit soort diëten in het verminderen van koolhydraatrijke voeding, daarnaast zie je dat er meer eiwitrijke voeding wordt gegeten in vergelijking met een normaal Westers dieet. In dit dieet kom je met name de volgende voeding tegen: vis, eieren, noten, zaden, groente, fruit en gezonde vetten. Wanneer je overstapt naar dit dieet, merk je dat er snel gewicht verloren wordt. Daarnaast is het gezonder voor het lijf om koolhydraatarm te eten.

Tips voor het volgen van een koolhydraatarm dieet

Sta je op het punt om met een low carb dieet te starten? Dan kun je best een aantal tips gebruiken. In dit artikel zetten we vijf tips op een rij.

Water drinken

Als je minder koolhydraten tot je neemt, is het des te belangrijker om voldoende te drinken. Dit helpt je om gevuld te zijn en tegelijkertijd blijft jouw lichaam voldoende gehydrateerd. Zo zit je lekkerder in je vel en is het eenvoudiger om volgens een strikt dieet te eten. Daarnaast kom je door het drinken van water niet in de verleiding om voor frisdrank of sap te kiezen. Suikers die je in dit soort drankjes vindt, zijn niet bevorderlijk voor jouw lichaamsgewicht.

Focus op groente

Door voldoende groente te eten, blijf je gevuld en kom je minder snel in de verleiding om voor koolhydraatrijke voeding te kiezen. Ook ontstaat er door het eten van groente, een zekere verzadiging. Jouw lichaam realiseert zich dat er voldoende voedingsstoffen gegeten zijn en vraagt daardoor in mindere mate naar koolhydraten. Met name in de beginfase is het goed om hieraan vast te houden. Op dit moment vraagt jouw lijf het meest naar koolhydraten, want het lichaam is als het ware verslaafd aan koolhydraatrijke voeding.

 Vervang koolhydraatrijke voeding voor een alternatief

Bij een koolhydraatarm dieet, is het belangrijk om over alternatieven van bepaalde voeding na te denken. Zo kun je kiezen voor courgette pasta, het ziet er exact hetzelfde uit als traditionele pasta, het enige verschil: deze variant is volledig van courgette gemaakt. Met courgette pasta is het mogelijk om snel een koolhydraatarme maaltijd op tafel te zetten. Ook voor andere soorten voeding zijn er alternatieven te bedenken, denk aan bloemkoolrijst of groentechips. Stuk voor stuk prima producten gedurende een koolhydraatarm dieet.

Kies voor recepten en voedingslijsten

Online zijn er allerlei recepten en voedingslijsten te vinden. Zo wordt het een stuk eenvoudiger om het koolhydraatarm dieet vol te houden en hoef je dit soort zaken niet zelf uit te zoeken. Online vind je alle informatie die je nodig hebt. Je hoeft alleen nog boodschappen doen en heerlijke recepten klaar te maken.

Stel prioriteiten

Is er een bepaald streefgewicht dat je wilt bereiken? Of wil je door middel van het koolhydraatarm dieet een gezondere levensstijl hanteren? Als je bezig bent met het koolhydraatarm dieet is het goed om hier volledig op te focussen. Veel mensen proberen hun levensstijl radicaal om te gooien en starten naast het koolhydraatarm dieet met lichaamsbeweging, een nieuwe baan of andere initiatieven. Dit maakt het lastiger om een dieet vol te houden. Pak het stap voor stap op, wanneer je een dieet volgt is het goed als dit voor een bepaalde periode jouw enige prioriteit is. Zo is het behapbaar en jouw slagingskans een stuk groter.

Een typisch ketogeen dieet

Als de inname van koolhydraten zeer laag is, zal het lichaam in een staat van ketose komen. Dit is wat met het ketogeen dieet wordt nagestreefd. Door de zeer lage inname van koolhydraten, zullen bloedsuikerwaardes dalen en wordt er geen vet meer opgeslagen. Primair is het doel dat ons lichaam vervolgens overschakelt van een glucoseverbranding naar een vetverbranding. Bij het ketogeen dieet is het belangrijk om veel eiwitten en (gezonde) vetten in te nemen. Er zijn verschillende manieren om dit dieet toe te passen. Bij sommige varianten zie je dat er op bepaalde momenten veel koolhydraten gegeten worden. Bij andere diëten kun je af en toe een klein portie koolhydraten tot je nemen.

Er zijn weinig onderzoeken gedaan waarbij een ketogeen dieet met een koolhydraatarm dieet vergeleken wordt. Het is daardoor lastig te zeggen welk dieet het best werkt. Vast staat echter dat het bij beide diëten mogelijk is om vet te verliezen. Ook is voor beide diëten de effectiviteit aangetoond. Als je de diëten bekijkt, lijkt er bij het keto dieet echter een grotere focus op het verbranden van vet te zijn. Waardoor men over het algemeen geneigd is om te zeggen dat er met het keto dieet gemakkelijker resultaat te behalen is. Vergeet echter niet dat er verschillende varianten van beide diëten zijn. Ook dit moet je bij een eerlijk vergelijk meenemen.

Tips voor het volgen van een ketogeen dieet

Bij het volgen van een koolhydraatarm dieet, is het net als bij een ketogeen dieet, belangrijk om een aantal tips mee te nemen wanneer je dit dieet volgt. Dit verhoogt de kans op een prettig verloop en maakt het gemakkelijker om gewicht te verliezen. In vergelijking met het koolhydraatarm dieet zijn er weinig extra zaken waar je aandacht aan dient te besteden. Toch is het belangrijk om te weten dat er bij het ketogeen dieet een nog grotere focus op gewichtsverlies ligt. Het is goed om hiermee te doseren. Zo is de kans het grootst dat je jouw nieuwe gewicht kunt behouden. Als je klaar bent met het ketogeen dieet zou je de basisprincipes uit het koolhydraatarm dieet mee kunnen nemen. Op deze manier is het mogelijk om in een lager tempo gewicht te verliezen en uiteindelijk tot een stabiel gewicht te komen, waarmee je tevreden kunt zijn. Dit voorkomt het zogenaamde jojo-effect.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jos Huizinga
Aantal keer gelezen: 2525x
Toegevoegd: 29-04-2019 23:05
Gewijzigd: 30-04-2019 09:48

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3795 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!