detox

Wat houdt een detox dieet in?

detoxHet voornaamste doel van een detox dieet is het ontgiften van het lichaam. Hierdoor krijg je meer energie en het heeft ook een aantal voordelen voor onze gezondheid. Je ontgift je lichaam op een natuurlijke manier, zodat je niet direct weer giftige stoffen binnenkrijgt via je voeding. In dit artikel beschrijven we wat een detox dieet precies inhoudt.

Giftige stoffen in het lichaam

De bedenkers van het detox dieet gaan ervan uit dat er via de voeding giftige stoffen het lichaam binnenkomen. Onder deze giftige stoffen vallen onder andere PCB’s, pesticiden en zware metalen. Deze stoffen slaan we op in ons lichaamsvet en hierdoor kan de stofwisseling in de war worden gebracht. Dit zorgt er weer voor dat we onze vetvoorraad niet meer goed kunnen verbranden.

Dit is echter niet het enige nadelige effect van de giftige stoffen die zich in ons lichaam hebben opgehoopt. We worden hierdoor slap en futloos en we kunnen te maken krijgen met verschillende aandoeningen. In sommige gevallen kunnen de giftige stoffen zelfs kankerverwekkend zijn.

Er zijn echter ook wetenschappers die de opvattingen omtrent het detox dieet tegen hangen. Zij zeggen dat de giftige stoffen door het afvalverwerkingsysteem van ons lichaam vanzelf worden uitgescheiden en opgeruimd. Dit proces verloopt via de lever. Van de stoffen die aan de voeding worden toegevoegd is ook bekend op welke manier ze in het lichaam worden verwerkt en vervolgens via de urine of de ontlasting worden uitgescheiden. Deze wetenschappers zeggen dus dat een detox dieet niet nodig is om de giftige stoffen uit ons lichaam te verwijderen.

Welke negatieve effecten hebben deze giftige stoffen?

Volgens de aanhangers van het detox dieet beschermt ons lichaam zichzelf tegen giftige stoffen door deze stoffen op te hopen in vetcellen. Na een aantal jaren kan dit je erg ziek maken, doordat deze ophopingen in combinatie met tekorten aan vitaminen en mineralen ontstekingen en andere lichamelijke klachten met zich mee kunnen brengen.

De giftige stoffen kunnen onder andere vermoeidheid en lusteloosheid veroorzaken en daarnaast ook een vertraagde vetverbranding en een toename in gewicht. Ook kan de ophoping van de schadelijke stoffen pijnlijke gewrichten en spijsverteringsproblemen tot gevolg hebben. Een verhoogde bloedsuikerspiegel, schimmelinfecties en zwangerschapscomplicaties kunnen eveneens door de ophoping van de toxische stoffen ontstaan. Verder is het mogelijk dat de giftige stoffen in het lichaam prikkelbaarheid, depressies, menstruatieproblemen en onvruchtbaarheid veroorzaken.

Voordelen van een detox dieet

Een detox dieet zou dus kunnen helpen om het lichaam te ontgiften. Alle schadelijke stoffen worden dan dus uit je lichaam verwijderd. Het detox dieet zorgt er daardoor voor dat je je minder slap en lusteloos gaat voelen en meer energie krijgt. Ook kan het detox dieet je helpen om af te vallen, omdat je in die periode geen giftige stoffen binnenkrijgt en het de vetverbranding weer op gang brengt. Dit is echter niet het eerste doel van het detox dieet, maar het is natuurlijk altijd mooi meegenomen.

Daarnaast kan een detox kuur ook helpen om je gezondheidsklachten te verminderen. Een opgeblazen gevoel in de buik zal verdwijnen en eventuele andere klachten zullen ook afnemen of zelfs verdwijnen. Verder zul je na het detox dieet ook vrolijker door het leven gaan, omdat je je gezonder voelt en de giftige stoffen die ook depressies veroorzaken uit je lichaam zijn verdwenen. Bij veel mensen helpt een detox kuur ook om bewuster te worden van hun eetpatroon, waardoor ze na het dieet ook een gezondere levensstijl aannemen.

Nadelen van een detox dieet

Er zijn helaas ook enkele nadelen aan het detox dieet. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je je tijdens de eerste dagen van de kuur een beetje moe en lusteloos voelt en dat je last krijgt van hoofdpijn. Dit zijn een soort afkickverschijnselen, omdat je geen suikers meer eet. Tijdens de kuur zul je waarschijnlijk ook meer geld kwijt zijn aan voeding, omdat gezondere voeding over het algemeen duurder is dan ongezonde voeding. Ook kun je last krijgen van sociale druk als je geen taart of koek mag eten op momenten dat je met familie of vrienden bent.

Hoe werkt een detox dieet?

Als je een detox dieet volgt, is het belangrijk dat je wel de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Het is niet bedoelt als een crash dieet om af te vallen, maar als een kuur om je lichaam te ontgiften. Vette vis kun je tijdens de kuur het beste vermijden, omdat hier veel giftige stoffen in kunnen zitten. Ook eet je tijdens de kuur veel rauwe groenten. Daarnaast wordt het ook aangeraden om regelmatig te bewegen.

Het belangrijkste van het detox dieet is dat je giftige stoffen vermijdt. Daarom kun je ook het beste kiezen voor biologische groenten en fruit, want deze voedingsmiddelen zijn niet bespoten met schadelijke stoffen. Verder is het een goed idee om minder vlees te eten, omdat dit veel vetten, antibiotica en zware metalen bevat.

Voorbereiding

Als je met een detox dieet wilt beginnen, kun je het beste eerst even langs de huisarts gaan om advies in te winnen. De huisarts kan jou vertellen of deze kuur wel bij jou past. Ook is het belangrijk dat je je van tevoren goed inleest. Bereid je ook mentaal goed voor op het dieet, omdat je tijdens de kuur een heleboel voedingsmiddelen niet meer mag eten of drinken. Haal van tevoren ook alvast alle benodigde ingrediënten in huis.

Detox dieet van 7 dagen

Je kunt ervoor kiezen om een detox dieet van 7 dagen te volgen dat niet al te streng is. Elke dag begin je dan met een glas citroensap om de spijsvertering op gang te brengen en je lichaam van binnen te reinigen. Je maakt dit glas citroensap door het sap van een halve citroen uit te knijpen in een kop heet water. Dit drink je ’s ochtends als eerste voor je ontbijt.

Verder dien je elke dag drie liter vocht te drinken, omdat dit het ontgiften ook ondersteunt. Hierdoor wordt de afvoer via de lymfen namelijk gestimuleerd en je nieren worden gereinigd. Om deze hoeveelheid vocht binnen te krijgen kun je bijvoorbeeld zuiver bronwater, ontgiftende kruidenthee en vers groentesap drinken.

Probeer verder tijdens de kuur zoveel mogelijk rauw en natuurlijk voedsel te eten. Hier zitten weinig tot geen giftige stoffen in en het bevat meer enzymen en voedingsstoffen dan voedsel dat niet rauw is. Je kunt ook leren om bewuster te eten door elke hap ongeveer tien tot twaalf keer te kauwen. Dit zorgt ervoor dat je eerder het gevoel bereikt dat je vol zit en het heeft eveneens een positief effect op de spijsvertering.

Het is ook een goed idee om tijdens de kuur zoveel mogelijk te bewegen. Zorg ervoor dat je tijdens het bewegen ook flink zweet, want hierdoor verdwijnen ook de schadelijke stoffen uit je lichaam. Tijdens het dieet kun je ook meteen je geest detoxen door elke dag vijftien minuten te mediteren. Dit kun je het beste doen door in kleermakerszit te gaan zitten met je handen op je onderbuik en rustig en bewust in en uit te ademen.

Welke detox diëten zijn er?

Er zijn meerdere detox diëten die je kunt gaan doen en de ene kuur is zwaarder dan de andere. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de Citroensapkuur of het Kruidentheevasten, maar het is ook mogelijk om De Fruitkuur of het Balans Detox dieet te volgen. Daarnaast zijn er ook nog het Rijstvastendieet, het Weivasten en het Maag-darmsparende Dieet.

Paleo dieet

Het paleo dieet is een speciale vorm van een detox dieet. Eigenlijk is dit eerder een soort levenswijze: je volgt dit dieet niet voor een bepaalde periode, maar het is de bedoeling dat je dit eigenlijk je gehele leven aanhoudt. Dit dieet is dan ook minder heftig dan andere detox diëten. Je kunt hiermee je lichaam ontgiften en er tegelijkertijd voor zorgen dat je geen andere giftige stoffen meer binnenkrijgt. Het paleo dieet is de laatste jaren steeds meer in trek, omdat het eigenlijk niet zo moeilijk te volgen is en dit toch goede resultaten met zich meebrengt.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 2709x
Toegevoegd: 12-02-2016 17:09
Gewijzigd: 24-03-2016 13:41

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!