Hoe kun je gezond aankomen?

Hoe kun je gezond aankomen?

Hoe kun je gezond aankomen? Weeg je iets te weinig en wil je graag op een gezonde manier aankomen? Dan kun je hier de tips lezen hoe je gezond aan kunt komen. Gezond aankomen kun je namelijk op een eenvoudige manier realiseren, als je onderstaande tips volgt.

BMI-meter

BMI staat voor Body Mass Index, het is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte. Je kunt hiermee achterhalen of je te veel weegt, genoeg weegt of te weinig weegt. Met de BMI krijg je een schatting van het gezondheidsrisico van je lichaamsgewicht.

Heb je last van ondergewicht?

Veel mensen hebben te maken met overgewicht, maar het kan ook zijn dat je juist te weinig weegt. Je hebt dan te maken met ondergewicht. Het kan lastig zijn om gezond aan te komen. Afvallen is moeilijk, maar aankomen kan ook een hele opgave zijn. Het gaat er bij het aankomen niet alleen maar over dat je calorierijke voeding eet, het gaat over het eten van de juiste en gezonde voedingsmiddelen.

Oorzaken ondergewicht

Om goed en gezond aan te kunnen komen, dien je te weten waar het ondergewicht vandaan komt. Om te beginnen kun je het beste je BMI vaststellen. Je spreekt van ondergewicht als je BMI lager is dan 18.5. Er zijn een aantal oorzaken waardoor iemand te dun kan zijn of te maken kan hebben met ondergewicht. Het zou te maken kunnen hebben met je genen. Het kan zijn dat het in de familie zit en dat je bijvoorbeeld een hele magere vader en/of moeder hebt. Nou hoeft mager echter niet meteen te betekenen dat iemand ondergewicht heeft. Het kan ook met een bepaalde aandoening te maken hebben, je bent herstellende van een ziekte of je hebt emotionele problemen. Dit zijn allemaal factoren die van invloed kunnen zijn op je gewicht. Een depressie kan hier ook op van invloed zijn. De een gaat er veel door eten, anderen kunnen er juist niet door eten en vallen flink af.

Anorexia, boulimia of andere eetstoornissen kunnen ook de oorzaak zijn van ondergewicht. Daarnaast kun je ook een overactieve schildklier hebben. Maar er kan ook sprake zijn van intolerantie tegen bepaalde voedingsmiddelen. Als je weet wat de oorzaak is, kun je deze ook gerichter aanpakken.

Tips bij gezond aankomen

Als je op een gezonde manier aan wilt komen is het belangrijk om calorierijke producten te eten. Je lichaam heeft voor de basisfuncties calorieën nodig en zal deze ook verbranden. Als je veel beweegt of je sport, dan heeft je lichaam extra calorieën nodig. Hoeveel calorieën krijg je momenteel binnen? Je kunt hier achter komen door een lijst te maken met hoeveel calorieën je ongeveer per dag eet. Als je dit weet kun je langzaam het aantal calorieën gaan verhogen. Een aantal calorierijke producten zijn: speltproducten, ongezouten noten, bananen, groenten, quinoa, havermout en biologische pindakaas. Maar je kunt ook denken aan peulvruchten, bruine rijst, (zoete) aardappelen, magere zuivelproducten, eieren, vis en olijfolie.

Calorierijke tussendoortjes

Heb je een snelle stofwisseling of is aankomen niet gemakkelijk voor je? Dan kun je regelmatig snacken. Maar let er wel goed op dat je gezond blijft snacken. Eet in ieder geval geen junkfood! Zorg dat je genoeg variatie in huis hebt qua producten, zodat je ook echt goed af kunt wisselen. Als je voldoende in huis hebt kun je namelijk ook gevarieerde maaltijden klaarmaken. Besteed ook aandacht aan het klaarmaken van eten, zodat je gezond aan kunt komen en ook echt weet wat je eet! Het is goed om je eten ook goed te proeven en de tijd te nemen om te eten, kauw eens extra en blijf langer aan tafel zitten, zodat je van je maaltijd geniet!

Gevarieerd eten

Als je aan wilt komen is gevarieerd eten belangrijk. Niet iedere keer hetzelfde eten, maar tussen de middag bijvoorbeeld een keer een salade eten zorgt er voor dat je zin krijgt in eten, omdat het een keer wat anders is. Trek hebben in eten is belangrijk als je gezond aan wilt komen. Je kunt je eigen eetlust bevorderen, zodat je ook meer kunt eten. Zorg dat je niet te vet gaat eten, als je namelijk te vet eet dan remt dat de eetlust. Als je gezond aan wilt komen kun je beter vaker iets eten dan in een keer heel veel.

Bewegen is gezond

Bewegen is voor iedereen gezond. Maar het is belangrijk dat je wel weet dat je ook goed moet eten als je veel wilt bewegen. Het moet niet zo zijn dat je je iedere dag uit gaat putten en dan niets kunt eten, omdat je te moe bent. Sporten en gezond eten horen bij elkaar en dat kan alleen maar goed gaan als je alles op elkaar af hebt gestemd. Probeer te ontdekken waardoor je tot op heden niet aan kon komen. Daardoor kun je namelijk zien wat er de vorige keer misschien mis is gegaan en dan kun je je focussen op hoe het wel moet.

Krachttraining

Als je blijvend aan wilt komen dan kun je je spiermassa vergroten. Dit is zowel voor mannen als vrouwen een goede tip. Je kunt een aantal keer in de week kiezen voor krachttraining met gewichten. Dit zou je thuis kunnen doen of in de sportschool. Je kunt de intensiteit wel langzaamaan verhogen.

Routine, regelmatig eten

Het is belangrijk dat je routine hebt als je gezond aan wilt komen. Niet de ene keer veel eten, dan een keer niet eten. Routine, regelmatig eten op uur en tijd is van belang en het kan wel eens zijn dat je een maaltijd overslaat, maar maak er geen gewoonte van. Het kan in het begin lastig zijn en zeker als je het niet gewend bent, maar probeer het vol te houden en bekijk dan na twee weken het resultaat.

Gezonde tussendoortjes

Je kunt gezonde tussendoortjes nemen als je gezond aan wilt komen. Daarbij kun je denken aan:

  •     Een beschuit of cracker besmeerd en belegd met plakjes banaan, appel of aardbeien.
  •     Tosti met kaas, ham en plakjes ananas of appel
  •     Plak ontbijtkoek
  •     Melk, karnemelk, yoghurtdrank, chocolademelk of milkshake
  •     Vla met yoghurt, yoghurt met vruchten, een ijsje

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: IngeV
Aantal keer gelezen: 8581x
Toegevoegd: 03-04-2015 05:56
Gewijzigd: 21-08-2015 14:56

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!