Wat is een soepdieet?

Wat is een soepdieet?

Wat is een soepdieet? Als je een dieet wilt volgen, dan zou een soepdieet wellicht een goede keuze voor je zijn. Maar heb je enig idee wat een soepdieet is en wat het met je lichaam gaat doen? Voordat je er aan gaat beginnen is het goed om te weten wat een soepdieet precies inhoudt.

Wat is een soepdieet?

Een andere naam voor een soepdieet is een koolsoepdieet of een Sacred Hart dieet. Dit soepdieet is ontwikkeld voor mensen die om (soms dringende) medische redenen snel gewicht moeten verliezen. Wie de uitvinder, de bedenker is van dit dieet is niet bekend, maar het idee zou zijn ontstaan in de Verenigde Staten. Het is een eenvoudig dieet waarmee je op een gemakkelijke en snelle manier een aantal kilo’s kunt verliezen. Je zou namelijk minimaal vier kilo kunnen verliezen in zeven dagen tijd als je een soepdieet hebt gevolgd. Je eet tijdens het dieet maximaal dagelijks tussen de 800 en 1000 calorieën. Het is daarom een crashdieet.

Werking soepdieet

Een soepdieet dien je zeven dagen te volgen. Als deze dagen voorbij zijn dan moet je er ook mee stoppen. Als je vervolgens nog een keer een soepdieet wilt volgen dan dien je eerst zeven dagen te wachten. Tijdens een soepdieet mag je een aantal voedingsproducten NIET eten, zoals brood, alcohol, koolzuurhoudende drank en dieetdrank. Wat wel geoorloofd is bronwater, ongezoete thee, ongezoete zwarte koffie, ongezoet vruchtensap, bessensap en magere melk.

Basis ingrediënten soepdieet

Een soepdieet heeft een aantal basis ingrediënten. Dit zijn de volgend producten:

  • 6 grote uien
  • 4 wortelen
  • 3 grote tomaten
  • 3 groene paprika’s
  • 1 witte kool
  • 1 bos soepselderij
  • 1 pakje soepmix
  • eventuele bouillonblokjes
  • peper, tabasco, peterselie, sojasaus, rozemarijn, oregano, tijm, knoflook, chillipepers
  • geen zout


Op dit moment worden ook broccoli en spruiten vaak toegevoegd aan de soep bij het soepdieet. Je mag zoveel soep eten als je wilt. Er zijn ook andere voedingsmiddelen die je tot je kunt nemen dus niet alleen maar soep. Je mag tijdens het soepdieet alle soorten fruit eten behalve bananen. Meloenen en watermeloenen zijn ook erg geschikt. Deze bevatten namelijk relatief gezien weinig calorieën en veel vocht.

Soepdieet ervaringen

Als je benieuwd bent naar de ervaringen van het soepdieet, dan kun je op internet kijken naar mensen die het dieet al een of meer keren gevolgd hebben. Daaruit kun je afleiden of het dieet een dieet is wat jij zou willen volgen. Veel mensen die een soepdieet willen volgen en horen dat je hiermee kunt afvallen, gaan eerst op zoek naar ervaringen van anderen en deze kun je op internet heel gemakkelijk vinden. Praktijkervaringen van gebruikers van het soepdieet kunnen je helpen om een keuze te maken.

Soepdieet nadelen

Voor veel mensen lijkt het soepdieet een goede methode om af te vallen. Het is goedkoop, het werkt snel en je hoeft het maar een week vol te houden. Er zitten echter ook nadelen aan dit dieet. Als je namelijk het soepdieet gaat volgen, dan is dat maar van korte duur om af te vallen. Blijf je op je streefgewicht na het soepdieet, of val je weer snel terug? De kans op dat laatste is namelijk erg groot. Je hebt geen dieetschema wat je maanden vol moet houden dus je leert ook niet te experimenteren om blijvend af te vallen. Daarnaast krijg je na het soepdieet vaak te maken met het jojo effect. Je lichaam heeft een tijdje minder voeding gehad en krijgt na een week behoefte aan meer eten. Je lichaam zal het voedsel langer vasthouden, zodra je meer gaat eten en dan kom je ook snel weer aan. Veel mensen zijn ook snel uitgekeken op de dagelijkse kom soep. De dieet soep is vaak erg flauw van smaak, omdat zij geen zout mag bevatten. Ook kun je steeds een hongergevoel hebben, ook al mag je zoveel soep eten als je maar wilt. Je verliest ook nauwelijks vet, maar wel veel vocht.

Afvallen en soepdieet

Iedereen wil voordat de zomer weer begint wel een paar pondjes afvallen. Mensen beginnen vol goede moed aan een soepdieet. Een soepdieet kun je zien als een crash dieet, waardoor je maaltijden gaat vervangen door soepen. De dieetsoepen hebben diverse kenmerken. Je zult bijvoorbeeld weinig vetten en calorieën in de soepen vinden. Je zult ook nooit een dieetsoep maken die gebonden is, wel kun je vlees toevoegen aan een dieetsoep, maar dan moet je wel mager vlees gebruiken. In een soepdieet kun je wel veel groenten in verwerken, vermicelli moet je zo weinig mogelijk gebruiken omdat vermicelli veel koolhydraten bevatten. Als je kijkt wat je allemaal met een soepdieet kunt doen, lijkt er eigenlijk niets mis mee te zijn. Maar let   op: de meeste soepdiëten zijn niet erg voedzaam. In de meeste soepdiëten zitten maar weinig ingrediënten die goed vullen. Het gevolg hiervan zal zijn dat je jezelf vaak hongerig zult voelen tijdens het volgen van een soepdieet.

Soepdieet en gezondheid

Als je een soepdieet gaat volgen moet je wel opletten dat het geen schadelijke gevolgen heeft voor je gezondheid. Heb je hier je twijfels over dan kun je jezelf afvragen of het wel verstandig is om met een soepdieet te beginnen. Als je echt wilt afvallen en blijvend minder zwaar wilt zijn, dan zal een soepdieet niet voldoende voor je zijn. Wel heeft een soepdieet het gevolg dat je snel een aantal kilo’s afvalt. Wil je graag je gewicht houden, zoals het is na een soepdieet dan moet je altijd een soepdieet blijven volgen, stop je met het soepdieet dan zullen de kilo’s er weer snel aan zitten.

Soepdieet gezond maken

Je kunt natuurlijk ook proberen om het soepdieet gezonder te maken. Je kunt een dieetsoep natuurlijk wel gezonder maken door er meer ingrediënten in te doen, je zou hierbij kunnen denken aan een goed gebonden groentesoep, dit is zeker voedzaam. Ondanks alles is het toch verstandig om je eten wat te variëren, af en toe wat aardappels met een stukje vlees is aan te raden. Het is prima om tijdelijk een soepdieet te volgen om wat af te vallen, maar je moet niet vergeten om ook andere belangrijke voeding binnen te krijgen. Ga dus nooit te lang door met het soepdieet of pas het aan.

Soepdieet en afvallen

Je kunt natuurlijk profiteren van het voordeel van een soepdieet, dat er voor zorgt dat je in korte tijd kilo’s af kunt vallen. Je doet er verstandig aan om dit dieet dan niet al te lang te volgen en wissel het voedingspatroon af door en toe ook vaste voeding te eten. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je een ziek lichaam krijgt, omdat jij denkt dat je af moet vallen. Als je echt af wilt vallen dan moet je op zoek gaan naar een goed onderbouwd dieet. Het is vaak ook aan te raden om advies te vragen aan een diëtiste(e) als jij verantwoord af wilt vallen, zodat je geen gezondheidsklachten krijgt door je dieet. De kans is dan ook veel groter dat je op je streefgewicht blijft.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: E.
Aantal keer gelezen: 4281x
Toegevoegd: 15-05-2015 18:34
Gewijzigd: 21-08-2015 15:36

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!